Το μεγάλο στοίχημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν είναι πλέον αν το rebalancing της 18ης Σεπτεμβρίου θα φέρει εκρηκτικό τζίρο. Αυτό θεωρείται σχεδόν δεδομένο.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αμέσως μετά: αν οι ισχυρές παθητικές εισροές θα δώσουν τη σκυτάλη σε νέο επενδυτικό χρήμα ή αν, αντίθετα, η αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με κατοχύρωση κερδών και ένα κλασικό «buy the rumour, sell the news».
Η Euronext Athens εισέρχεται στην πιο κρίσιμη εβδομάδα των τελευταίων ετών, καθώς στις 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το σημαντικότερο rebalancing της τελευταίας 13ετίας, με αφορμή την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη από τους STOXX και FTSE Russell.
Την ίδια ημέρα θα τεθεί σε ισχύ και η αντίστοιχη αναβάθμιση από τον S&P Dow Jones, διαμορφώνοντας ένα τριπλό rebalancing με σημαντικές εισροές και εκροές κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τη Beta ΑΧΕΠΕΥ, η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατή, κάτι που αποτυπώθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις αλλά και στην έντονη κινητικότητα μέσω πακέτων.
Στο τέλος της ίδιας ημέρας, επιπλέον, η ελληνική οικονομία θα περάσει από την αξιολόγηση των Moody’s και Scope Ratings, προσθέτοντας έναν ακόμη παράγοντα ενδιαφέροντος για τους επενδυτές.
Το δίλημμα είναι σαφές: θα πρέπει οι επενδυτές να αυξήσουν τη ρευστότητά τους πριν ολοκληρωθεί το rebalancing ή η αναβάθμιση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο ανοδικό σκέλος;
Το πραγματικό τεστ είναι το νέο χρήμα
Σύμφωνα με τη Fast Finance ΑΕΠΕΥ, το κρίσιμο στοιχείο θα είναι η συμπεριφορά της αγοράς μετά την ολοκλήρωση των αναγκαστικών τοποθετήσεων των passive funds.
Μια μικρή διόρθωση στις μετοχές που θα δεχθούν τις μεγαλύτερες εισροές δεν θα είναι απαραίτητα αρνητική.
Εφόσον γίνει με ελεγχόμενους όγκους και οι τιμές κρατήσουν βασικά επίπεδα, μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες τοποθετήσεων.
Αντίθετα, αρνητικό μήνυμα θα είναι η απουσία νέων αγοραστών μετά το rebalancing, σε συνδυασμό με πτώση των τιμών και αυξημένους όγκους.
Κατά τη Fast Finance ΑΕΠΕΥ, το θετικό σενάριο θέλει τον Γενικό Δείκτη να παραμένει αρχικά στην περιοχή των 2.670-2.720 μονάδων μέχρι να ολοκληρωθεί το rebalancing.
Εφόσον ακολουθήσει επιβεβαιωμένη διάσπαση των 2.720 μονάδων, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για τις 2.800 μονάδες και υψηλότερα.
Μια πρόσκαιρη υποχώρηση κάτω από τις 2.670 μονάδες δεν θα αποτελεί απαραίτητα αρνητική ένδειξη, εφόσον σχετίζεται με τεχνική εκτόνωση των ισχυρών ροών.
Ο κίνδυνος του «sell the news»
Το πιο δύσκολο σενάριο είναι η αγορά να κρατηθεί κοντά στις 2.700 μονάδες μέχρι την ολοκλήρωση του rebalancing, να καταγράψει εντυπωσιακό τζίρο και στη συνέχεια να στερέψει από νέο αγοραστικό ενδιαφέρον.
Σε αυτή την περίπτωση, το σενάριο του «buy the rumour, sell the news» θα αποκτούσε μεγαλύτερες πιθανότητες.
Όσοι τοποθετήθηκαν έγκαιρα ενόψει της αναβάθμισης θα είχαν κίνητρο να κατοχυρώσουν κέρδη, ενώ τα passive funds θα είχαν ήδη ολοκληρώσει τις αναγκαστικές τους κινήσεις.
Γι’ αυτό και οι συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν την αναβάθμιση ενδέχεται να είναι πιο αποκαλυπτικές από την ίδια τη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου.