ΓΔ: 905.31 0.36% Τζίρος: 110.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γιατί οι επενδυτές ανακαλύπτουν εκ νέου τις ευρωπαϊκές μετοχές

Το συνεχιζόμενο ράλι στη Wall Street έχει οδηγήσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα τις αποτιμήσεις με την Ευρώπη να αποτελεί μία καλή διέξοδο, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Η Wall Street καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ, αλλά οι διαχειριστές κεφαλαίων μοιάζουν να ανησυχούν ότι αυτή η πορεία δεν μπορεί να συνεχιστεί έπ’ άπειρον, με δεδομένη την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού αλλά και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο

Αντίδοτο σε αυτές τις ανησυχίες φαίνεται ότι αποτελούν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με κορυφαίους επενδυτικούς ομίλους από την BlackRock έως τη Manulife Investment να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους, παρά το γεγονός ότι οι αγορές της Γηραιάς Ηπείρου παραμένουν «κολλημένες» στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Ιούνιο.

Όμως, λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου, οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών θεωρούν υψηλές, ενώ κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η κλιμάκωση της έντασης με την Κίνα μπορεί να αποτελέσει ακόμη και προεκλογικό κόλπο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις έναντι του αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν. 

«Εάν κάποιος εξετάσει τους πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους θα διαπιστώσει ότι η Ευρώπη είναι μία πιο ήρεμη περιοχή σε σύγκριση με ΗΠΑ, Βρετανία και Κίνα», εκτιμά ο Πήτερ Τσάτγουελ, επικεφαλής επενδύσεων στη Mizuho International, μιλώντας στο Bloomberg

 

Σύμφωνα, δε, με την πιο πρόσφατη έρευνα της Bank of American μεταξύ κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων η Ευρώπη αποτελεί την πλέον ευνοημένη περιοχή, με το ποσοστό των διαχειριστών που συστήνουν επενδύσεις σε αυτή να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισροές κεφαλαίων στο Vanguard FTSE Europe ETF έφθασαν σχεδόν στα 500 εκατ. δολάρια από τις αρχές Αυγούστου, ο οποίος είναι ο καλύτερος μήνας από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ τον Ιούνιο η BlackRock αναβάθμισε σε «overweight» τη σύστασή της για τις ευρωπαϊκές μετοχές ανακοινώνοντας, ταυτόχρονα, μείωση των τοποθετήσεων σε αμερικανικές. 

 

«Έχει καταγραφεί ένα εντυπωσιακό ράλι στις αμερικανικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και είναι φυσικό να υπάρχει ανάγκη για διαφοροποίηση. Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στην Ευρώπη», εκτιμά ο Κίραν Γκανές, κορυφαίο στέλεχος της UBS Global Wealth Management. 

Όμως η αισιοδοξία των επενδυτών δεν αποτυπώνεται και στην πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών, παρά τη θετική τους πορεία αυτήν την εβδομάδα, καθώς ο Euro Stoxx 600 παραμένει σχεδόν 15% χαμηλότερα σε σύγκριση με το επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την πανδημία. 

Η αγορά, όμως, παραμένει αρκετά φθηνή ενώ οι προοπτικές δεν είναι αρνητικές, με το Bloomberg να εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή τις εισηγμένες στον Euro Stoxx 600 θα ενισχυθούν κατά 21% το 2021, ενώ τα αντίστοιχα για τον S&P 500 θα εμφανίσουν άνοδο 24%. 

«Υπάρχει η αντίληψη ότι η Ευρώπη στο σύνολό της έχει κάνει καλύτερη δουλειά για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και η παράλληλα οι αμερικανικές μετοχές μπορεί να ενισχύονται αλλά υπάρχει και ο αβέβαιος εκλογικός κύκλος», τόνισε ο Νέιθαν Θουφτ, στρατηγικός αναλυτής της  Manulife Investment Management.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διατήρηση της bull market αλλά όχι νέα ρεκόρ βλέπουν οι ειδικοί για τις μετοχές διεθνώς

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν θα κατορθώσουν να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι εκτόνωσης στις ευρωπαϊκές αγορές, χάρη στο νέο απεριόριστο QE της Fed

Κέρδη άνω του 4% για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες αλλά και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη στην Ασία. Η προσοχή όλων στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.