Φωτο: Shutterstock

Δυναμική ανάκαμψη για Wall, υποτονική η Ευρώπη 

Νέο ράλι για την υψηλή τεχνολογία στη Wall Street, μετά από συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, ενώ θετική είναι η αντίδραση των επενδυτών και στην «επιστροφή» των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca.

Η επιστροφή των ελπίδων για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αλλά κυρίως η έντονη δραστηριότητα την υψηλή τεχνολογία, μέσω συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων, οδηγεί σε ανάκαμψη την αμερικανική αγορά, μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 365 μονάδες ή 1,32%, με τον S&P 500 να εμφανίζει κέρδη 1,7% και τον Nasdaq να κινείται 2,35% υψηλότερα. 

Εντυπωσιακά κέρδη, τα οπoία ξeπερνούν το 4% εμφανίζει η μετοχή της Tesla, ενώ άνοδο σχεδόν 3% έχει ο τίτλος της Apple, επιβεβαιώνοντας την «επιστροφή» σε θετική πορεία για το σύνολο του τεχνολογικού κλάδου. 

Η ευφορία για την τεχνολογία καταφθάνει μετά την ανακοίνωση ότι η Nvidia προχωρά στην εξαγορά της Arm Holdings από τη SoftBank έναντι του ποσού των 40 δισ. δολαρίων, μία εξαγορά την οποία θα χρηματοδοτήσει και με έκδοση μετοχών. Η μετοχή της Nvidia ενισχύεται κατά 8%. 

Την ίδια ώρα η Oracle φαίνεται πως επικρατεί τελικά στην απόκτηση των αμερικανικών δραστηριοτήτων της TikTok, καθώς η ByteDance απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της Microsoft. 

Θετική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις είχε και η ανακοίνωση της AstraZeneca ότι ξεκίνησε εκ νέου την τρίτη φάση των κλινικών μελετών του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μετά από τη διακοπή που είχε υπάρξει την προηγούμενη εβδομάδα, για λόγους ασφαλείας. 

«Μεικτές» τάσεις στην Ευρώπη

Σε αντίθεση με τη Wall Street υποτονικό εξακολουθεί να είναι το κλίμα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έχασαν σημαντικό μέρος των κερδών τους, μετά τη θετική ανακοίνωση της AstraZeneca.

Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 ενισχύεται μόλις 0,1%, με τον DAX 30 να υποχωρεί 0,06% και τον FTSE 100 να εμφανίζει απώλειες 0,08%. Στο +0,35% ο CAC 40, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει πτώση 0,17% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να κινείται 0,17% υψηλότερα. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ