Φωτο: Shutterstock

Βουτιά στο άνοιγμα της Wall προκαλούν οι αποφάσεις της Fed

Έμμεση παραδοχή της Fed για δύσκολες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας «βλέπουν» οι επενδυτές, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται το sell off για τις τεχνολογικές μετοχές.

Διόλου ευχαριστημένοι δεν είναι οι επενδυτές στη Wall Street με τις αποφάσεις της Fed, καθώς αν και τα χαμηλά επιτόκια είναι κατά παράδοση υποστηρικτικά για τις μετοχές ταυτόχρονα δείχνουν ότι η τράπεζα δεν είναι πολύ αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας.

Την ίδια ώρα το αμείωτο sell off στις τεχνολογικές μετοχές, κλάδος ο οποίος έχει υψηλή βαρύτητα τόσο για τον S&P 500 όσο φυσικά και για τον Nasdaq δεν αφήνει τη Wall Street να πάρει ανάσα, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να υποχωρεί κατά 1,14%, ο S&P 500 να αποδυναμώνεται 1,4% και ο Nasdaq να σημειώνει απώλειες που αγγίζουν το 2%. 

Οι traders βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σειρά κρίσιμων ερωτηματικών καθώς: 

α. Συνεχίζονται οι αντικρουόμενες δηλώσεις αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της εύρεσης εμβολίου κατά του κορονοϊού και του πότε θα είναι αυτό διαθέσιμο στις ΗΠΑ, 

β. Οι τεχνολογικές μετοχές συνεχίζουν να βυθίζονται με τους τίτλους Amazon, Microsoft, Alphabet και Facebook να υποχωρούν άνω του 1%. Η Apple αποδυναμώνεται 2,2% και η Tesla άνω του 5%. 

γ. Οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών δεν φαίνεται να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και 

δ. Η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα έως και το 2023 υποδεικνύει ότι η Fed ανησυχεί εξαιρετικά για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς όπως άλλωστε τόνισε και στη χθεσινή της ανακοίνωση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας και ως εκ τούτου να αποκλείσει ακόμη και έναν δεύτερο γύρο lockdowns. 

Ανάλογο, όμως, κλίμα επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και σε αυτές οι επενδυτές δεν είναι και τόσο χαρούμενοι από τις ανακοινώσεις της Fed, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μία αρνητική πορεία των ΗΠΑ θα επηρεάσει δυσμενώς και τη διεθνή οικονομία. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,81%, ενώ των απωλειών με -2% ηγούνται ο τομέας των πρώτων υλών και της τεχνολογίας. Ο DAX 30 στη Γερμανία καταγράφει πτώση 0,59%, ο CAC 40 στη Γαλλία υποχωρεί 0,68%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 0,46%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει πτώση 0,76%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1,14%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ