Φώτο: Shutterstock

Κατάρρευση 3% στα διεθνή χρηματιστήρια, στο -6% οι τράπεζες

Ισχυρή πτώση και για τα futures της Wall. 520 μονάδες χάνει ο Dow, ενώ και ο τεχνολογικός κλάδος υποχωρεί 2% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Απώλειες που ξεπερνούν το 3% συνεχίζουν να καταγράφουν οι διεθνείς αγορές, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού που επιδεινώνεται παγκοσμίως και με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 

Παράλληλα, ισχυρό «χτύπημα» προκάλεσε και η αποκάλυψη έρευνας για αστρονομικά ποσά σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος επί σειρά ετών στα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα του κόσμου. 

Η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες, και μεταδόθηκε στο Buzzfeed News και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, βασίζεται σε έγγραφα που διέρρευσαν, τα λεγόμενα «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα έγγραφα, που ξεπερνούν τα 2.100, αφορούν συναλλαγές ύψους 2 τρισ. δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.

Η έρευνα αναφέρεται μεταξύ άλλων σε πέντε μεγάλες τράπεζες -- τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon -- που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 2,9%, με τον τραπεζικό του κλάδο στο -6%.  

Η Deutsche Bank υποχωρεί 7%, η Barclays 6%, η Commerzbank 4,1% και η Danske Bank 2,5%.

Στο Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της HSBC υποχώρησε έως και 4,4%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1995, ενώ η μετοχή της Standard Chartered σημείωσε πτώση 3,8%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Μαΐου φέτος. 

Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει πτώση 3%, ο CAC 40 στη Γαλλία υποχωρεί 2,8%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 3,14%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει πτώση 2,7%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -2,8%.

Τα futures του Dow χάνουν 520 μονάδες ή 1,9%, του S&P 500 1,6%, ενώ του Nasdaq υποχωρούν 1,3%.

Εξάλλου, η πανδημία του κορονοϊού παραμένει στο επίκεντρο, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ο κορονοϊός «δεν θα απομακρυνθεί» και σκοτώνει 50.000 ανθρώπους την εβδομάδα. «Δεν είναι αυτό που θέλουμε να είμαστε», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ