Φωτο: Shutterstock

«Βουλιάζουν» Ευρώπη - Wall Street υπό την πίεση πανδημίας και σκανδάλου

Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις τόσο στη Wall Street όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την αποκάλυψη συμμετοχής κορυφαίων χρηματοοικονομικών ομίλων σε σκάνδαλο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι μετοχές σε διεθνές επίπεδο, με Wall Street και Ευρώπη να εμφανίζουν μεγάλη πτώση, καθώς στις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας ήρθε να προστεθεί και η αποκάλυψη σκανδάλου για ξέπλυμα χρήματος από κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς ομίλους. 

Απώλειες άνω τω 600 μονάδων ή 2,3% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να υποχωρεί 2% και τον Nasdaq να κινείται 1,3% χαμηλότερα. 

Σαφώς η συνεχής αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τις επενδυτικές διαθέσεις, καθώς αρκετές χώρες προχωρούν σε λήψη πιο αυστηρών μέτρων προστασίας, ενώ πληθαίνουν και τα lockdowns σε τοπικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), στην οποία συμμετείχαν 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες, και μεταδόθηκε στο Buzzfeed News και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, υπήρξε διαρροή εγγράφων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα έγγραφα, που ξεπερνούν τα 2.100, αφορούν συναλλαγές ύψους 2 τρισ. δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017. Η έρευνα αναφέρεται μεταξύ άλλων σε πέντε μεγάλες τράπεζες -- τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon -- που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, με αυτήν της JPMorgan Chase να υποχωρεί κατά 3,4%, της Bank of New York Mellon να αποδυναμώνεται 3,2%, ενώ ανάλογη πτώση σημειώνει και ο τίτλος της Goldman Sachs

«Βουτιά» άνω του 3% για την Ευρώπη 

Σταθερά σε πτωτική πορεία κινείται το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, με τον τραπεζικό δείκτη να εμφανίζει απώλειες της τάξης του 4,7%. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 2,96%, με τον  DAX 30 στη Γερμανία να καταγράφει πτώση 4,5%, τον CAC 40 στη Γαλλία να υποχωρεί 3,8%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 βρίσκεται στο -3,64%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει πτώση 3,32%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -3,44%.

Η Deutsche Bank υποχωρεί 7,7%, η Barclays 4,4%, η Commerzbank 4,3% και η Danske Bank 2,4%. Στο Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της HSBC υποχώρησε έως και 4,4%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1995, ενώ η μετοχή της Standard Chartered σημείωσε πτώση 3,8%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Μαΐου φέτος. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλό πέντε μηνών στην Ευρώπη, «βουτιά» στη Ν. Υόρκη

Ισχυρές αναταράξεις στα χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και οι ανησυχίες για έκπληξη στις αμερικανικές εκλογές. Πτώση 1,46% στα futures του S&P, απώλειες άνω του 3% σε Γερμανια - Γαλλία.