ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πώς να «ποντάρετε» στο διεθνές ράλι των ομολόγων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Μια καλή επενδυτική επιλογή, με αποδόσεις που φθάνουν φέτος το 29% και σχετικά χαμηλό κίνδυνο είναι τα διεθνή ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια, που έχουν «ζωντανέψει» μετά την άρση των capital controls.

Η άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο 2019 αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία για να «ζωντανέψει» ένας κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων, ο οποίος όχι μόνο έχασε το μεγάλο ράλι των ομολόγων διεθνώς την περίοδο 2015-2018 αλλά λόγω των capital controls βρέθηκε στην αφάνεια των επενδυτικών επιλογών.

Οι αποδόσεις τους κατά το 9μηνο 2019 είναι πολλαπλάσιες από μία μέση προθεσμιακή κατάθεση 100.000 ευρώ, που πλέον έχει επιτόκιο σχεδόν μηδενικό σε όλες τις συστημικές τράπεζες. Η συγκεκριμένη κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων θεωρείται ένα εξαιρετικό καταφύγιο κινδύνου σε περιόδους που η διεθνής ύφεση απειλεί τις οικονομίες ανά τον κόσμο.

Στα διεθνή ομολογιακά, από την αρχή του 2019 οι αποδόσεις στο 9μηνο έφτασαν μέχρι και 29,04%, καθώς έγινε ράλι τιμών στα ομόλογα, λόγω χαμηλών επιτοκίων και φόβων για οικονομική επιβράδυνση.

Μπορεί τα ελληνικά ομολογιακά α/κ να έχουν υψηλότερες αποδόσεις, αλλά σίγουρα η διασπορά χαρτοφυλακίου στα διεθνή ομολογιακά α/κ δίνει μεγαλύτερη ποιότητα και μικρότερο ρίσκο για περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας και μεγάλων (οικονομικών) ερωτηματικών. Επίσης αρκετά διεθνή ομολογιακά α/κ έχουν και μεγάλες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα και επωφελήθηκαν και από το ράλι των ελληνικών ομολόγων στο διάστημα αυτό.

Κατά την περίοδο μετά το 2012, οι ελληνικές τράπεζες θέλοντας να αυξήσουν τις προθεσμιακές τους καταθέσεις, έστρεφαν τους καταθέτες σε προϊόντα μειωμένου κινδύνου άρα και χαμηλών αποδόσεων. Τα επιτόκια που έπαιρναν οι επενδυτές στις αρχές 2019 για 100 χιλ. ευρώ προθεσμιακή κατάθεση είχαν μειωθεί στο 0,5% (με μικρές αποκλίσεις από τράπεζα σε τράπεζα ) και μετά τη νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο 2019, οι αποδόσεις για το ίδιο ποσό χρημάτων έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 0,3%.

Ουσιαστικά διανύουμε μία περίοδο μηδενικών επιτοκίων με ελάχιστα κέρδη για τους καταθέτες. Όσοι θέλουν να αναζητήσουν κάτι υψηλότερο μπορούν να εκμεταλλευτούν την άρση των capital controls και να τοποθετήσουν κάποια κεφάλαια σε διεθνή ομολογιακά α/κ ή σε τραπεζο - ασφαλιστικά προϊόντα που επενδύουν σε διεθνή ομολογιακά α/κ.

Οι επενδυτές παίρνοντας κάποιο μικρό ρίσκο στα ευρωπαϊκά ομόλογα μπορούν να έχουν πολλαπλάσια απόδοση από μία προθεσμιακή κατάθεση. Εάν μάλιστα στραφούν και σε ομολογιακά δολαρίου τότε μπορούν να έχουν υπεραξίες όχι μόνο από τα ομόλογα αλλά και από πιθανή ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ.

Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκά ομόλογα, όσο και εάν οι τιμές τους έχουν αυξηθεί από τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια, εντούτοις θεωρούνται υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και μειωμένου κινδύνου. Οι αναλυτές θεωρούν ότι μόνο και μόνο που τα γερμανικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονται με υψηλές αρνητικές αποδόσεις, δείχνει την τεράστια εμπιστοσύνη που δείχνουν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στην γερμανική οικονομία που πληρώνουν για να τη δανείσουν.

Τα διεθνή ομολογιακά α/κ εκτός από τα ποιοτικά ομόλογα που έχουν (ΑΑ και πάνω), διαθέτουν μεγάλη γεωγραφική διασπορά στις τοποθετήσεις τους γεγονός που μειώνει το ρίσκο του επενδυτή. Σήμερα τα διεθνή ομολογιακά α/κ που διατίθενται στην ελληνική αγορά επενδύουν μεσοσταθμικά κατά 60% περίπου σε ομόλογα Ε.Ε , 30% σε ομόλογα ΗΠΑ και έχουν και 10% ρευστότητα.

Στα Διεθνή Ομολογιακά, η μεσοσταθμική απόδοση στο 9μηνο ήταν περίπου 6%. Την καλύτερη απόδοση στο 9μηνο 2019 είχε το Allianz Ομολογιών Περιφέρειας με 29,04% που επωφελήθηκε από το ράλι των ελληνικών, ιταλικών, ισπανικών ομολόγων. Ακολούθησε το Thetis Ευρωπαϊκών Ομολόγων με απόδοση στο 9μηνο 12,16%, ενώ το Δήλος USD Bond, το οποίο επενδύει κυρίως σε αμερικανικά ομόλογα είχε απόδοση 9μηνου 10,95%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Έχασαν το τρένο της ανόδου οι διαχειριστές των αμοιβαίων

Κανένα μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο δεν κατάφερε να ξεπεράσει στο 9μηνο την απόδοση του Γενικού Δείκτη. Η μέση απόδοση ήταν περίπου 10% χαμηλότερη από το Δείκτη. Υπερβολικά συντηρητική πολιτική ακολούθησαν οι διαχειριστές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΔΝΤ: Απειλούν τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα τα funds ανοικτού τύπου

Το Ταμείο τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει εξασφάλιση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια διαθέτουν επαρκή εργαλεία διαχείρισης της ρευστότητάς τους.
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς «κάηκαν» χιλιάδες επενδυτές από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

Περισσότερα από 500 εκατ. τοποθέτησαν Έλληνες επενδυτές σε αμοιβαία κεφάλαια ομολογιών το 2021, αλλά το ράλι των κρατικών τίτλων σταμάτησε και τα περισσότερα έκλεισαν τη χρονιά με αρνητικές αποδόσεις. Πολύ κακός μήνας ήταν και ο Ιανουάριος.