ΓΔ: 2144.71 1.25% Τζίρος: 285.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Το ευρώ ξεπέρασε τα 92 ρούβλια για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2016

Την ίδια στιγμή τους τελευταίους τρεις μήνες το ρούβλι εξακολουθεί να χάνει την αξία του έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Το δολάριο στο διάστημα αυτό ενισχύθηκε κατά σχεδόν 9 ρούβλια και το ευρώ σχεδόν κατά 13 ρούβλια.

Η ισοτιμία του ευρώ κατά την κλείσιμο τον συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας ενισχύθηκε κατά 1,2% , φθάνοντας σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση τα 92,0275 ρούβλια, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,75% φθάνοντας σχεδόν τα 79 ρούβλια (78,8). Τελευταία φορά που το ευρώ είχε ξεπεράσει τα 92 ρούβλια ήταν τον Ιανουάριο του 2016.

Το Κρεμλίνο ωστόσο δεν ανησυχεί για την πτώση της αξίας του ρουβλίου που παρατηρείται τους τελευταίους τρεις μήνες και αναμένει την ανάκαμψη του.

«Το πολύ πρόσφατο και πρόσφατο παρελθόν μας δείχνει ότι αυτή η αστάθεια είναι αμφίπλευρη και παρατηρείται κατά περιόδους, όταν το ρούβλι χάνει την ισχύ του, ξεκινούν περίοδοι που αποκαθιστούν την ισχύ αυτή. Είναι άλλο ζήτημα σε ποιο χρονικό διάστημα θα συμβεί αυτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την ίδια στιγμή τους τελευταίους τρεις μήνες το ρούβλι εξακολουθεί να χάνει την αξία του έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Το δολάριο στο διάστημα αυτό ενισχύθηκε κατά σχεδόν 9 ρούβλια και το ευρώ σχεδόν κατά 13 ρούβλια.

Οι αναλυτές του Interfax-CHEA συνδέουν την πτώση του ρουβλίου με την αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων γύρα από την Ρωσία που σχετίζονται με την εμπλοκή της χώρας στην πολιτική κρίση της Λευκορωσίας και τις εξελίξεις με την υπόθεση του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Πριν από ένα χρόνο το ένα δολάριο ισοδυναμούσε με 65 ρούβλια ενώ το ένα ευρώ με 70. Η απότομη πτώση του ρουβλίου καταγράφηκε τον Μάρτιο, όταν με την διασπορά του κορονοϊού η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία επιδείνωσε τις συνέπειες της πανδημίας.

Ρώσοι αναλυτές πάντως εκτιμούν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS ότι το ρούβλι θα συνεχίσει την προσεχή εβδομάδα την πτωτική του πορεία, υπό τις πιέσεις που θα δέχεται εξαιτίας των φόβων να επιβληθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, χωρίς να αποκλείουν την ίδια στιγμή ανοδικές τάσεις στην ρωσική αγορά μετοχών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροφωτογραφία Πόκροβσκ βομβαρδισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός στην Ουκρανία από ρωσικό βομβαρδισμό στη Ζαπορίζια

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Ζαπορίζια προκάλεσαν το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό μιας 47χρονης, με καταστροφές σε σπίτια και πυρκαγιές στο χωριό Μπαλάμπινε, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ιβάν Φεντόροφ.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ευχαριστίες σε Κίνα και Ρωσία για το βέτο τους στα Στενά Ορμούζ

Το Ιράν ευχαρίστησε Κίνα και Ρωσία για το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που μπλόκαρε το ψήφισμα Μπαχρέιν για τα Στενά του Ορμούζ, τονίζοντας πως έτσι υπερασπίστηκαν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και την ιστορική δικαιοσύνη.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική πρεσβεία: 16 Καμερουνέζοι νεκροί πολεμώντας με Ρώσους στην Ουκρανία

Δεκαέξι Καμερουνέζοι στρατιώτες που υπηρετούσαν με τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ενημέρωση της ρωσικής πρεσβείας προς την κυβέρνηση του Καμερούν. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου.
Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Κλείνει το μεγαλύτερο διυλιστήριο μετά από ουκρανική επίθεση

Το ρωσικό διυλιστήριο NORSI σταμάτησε τη λειτουργία του στις 5 Απριλίου μετά από ουκρανική επίθεση με drones, προκαλώντας ανησυχία στον ενεργειακό τομέα λόγω ζημιών σε εγκαταστάσεις, σταθμό ρεύματος και σπίτια στον Νίζνι Νόβγκοροντ.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επίθεση Κιέβου σε ρωσικό τερματικό πετρελαίου Ουστ-Λουγκά

Ο ουκρανικός στρατός γνωστοποίησε ότι έπληξε τον ρωσικό τερματικό πετρελαίου Ουστ-Λουγκά στη Λένινγκραντ, προκαλώντας ζημιές σε τρεις δεξαμενές της Transneft-Baltika, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Telegram.