Φωτο: Shutterstock

Κλονίζει τις αγορές ο νέος συναγερμός για τον κορονοϊό

Ισχυρή «βουτιά» στη Wall προμηνύουν τα futures, έπειτα και από την αναπάντεχη αύξηση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.

Ισχυρές παραμένουν οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ «βουτιά» άνω του 1% σημειώνουν τα futures της Wall, εν μέσω του νέου ξεσπάσματος της πανδημίας στις χώρες της ΕΕ, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει λόγο για «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη της επιδημίας. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 2,45%. Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει ισχυρή πτώση 3,17%, ο CAC 40 στη Γαλλία υποχωρεί 2,66%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο -2,36%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 2,08%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με απώλειες 3,3%.

Τα futures του Dow υποχωρούν 1,22%, του S&P 500 1,24% και του Nasdaq 1,62%, έπειτα από την ανακοίνωση των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας, τα οποία σημείωσαν αναπάντεχη αύξηση. Συγκεκριμένα, έφθασαν στις 898.000, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Αυγούστου. 

Εξάλλου, η επιστροφή των ανησυχιών για την πανδημία, και η απομάκρυνση της συμφωνίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών σε ένα νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ οδηγούν την αμερικανική αγορά χαμηλότερα.

Στο μέτωπο της πανδημίας, ο Ε. Μακρόν έθεσε τη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, ενώ και η καγκελάριος της ΓερμανίαςΑ. Μέρκελαπήυθυνε νέα έκκληση για τήρηση των περιοστικών μέτρων, σημειώνοντας πως η Γερμανία δεν αντέχει δεύτερο lockdown. 

Στη Βρετανία, ο Μπ. Τζόνσον είναι έτοιμος να ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ στην Ιταλία ο Τζ. Κόντε προειδοποίησε ότι η χώρα θα «μπει ξανά σε μπελάδες» αν επιμείνει η ανοδική πορεία των κρουσμάτων, ενώ απέφυγε να αποκλείσει ένα νέο lockdown. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ελεύθερη πτώση σε Ευρώπη και Wall Street προκαλεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας 

Πτώση 7,4% για τις τεχνολογικές μετοχές στην Ευρώπη, με αιχμή του δόρατος τον τίτλο της SAP που υποχώρησε άνω του 21%. Ένα δεύτερο γύρο lockdowns φοβούνται οι επενδυτές, ενώ παραμένει το αδιέξοδο στις ΗΠΑ για το πακέτο στήριξης.