Φωτο: Pixabay

Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρά κέρδη στον κλάδο των αυτοκινήτων, μετά τα στοιχεία της ACEA. Στο επίκεντρο, η πανδημία, το Brexit και οι διαπραγματεύσεις για το οικονομικό πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ.

Ανακάμπτουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πτώση άνω του 2% που έφεραν εχθές οι φόβοι για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα lockdown καθώς και η απογοήτευση για τις διαπραγματεύσεις για την οικονομική στήριξη στις ΗΠΑ. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,75%, με τον κλάδο αυτοκινήτων να ηγείται με άνοδο 2,3%, έπειτα από τα στοιχεία της ACEA, που έδειξαν αύξηση για πρώτη φορά φέτος στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων -που αντανακλούν τις πωλήσεις- ενισχύθηκαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, στα 1,3 οχήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία ωστόσο έδειξαν μικτά μεγέθη στις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές. 

Την ίδια ώρα ο κορονοϊός «σαρώνει» στην Ευρώπη, με όλο και περισσότερες κυβερνήσεις να λαμβάνουν νέα αυστηρά μέτρα, ενώ εξελίξεις αναμένονται και στο μέτωπο του Brexit, καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα προχωρήσει σήμερα σε δηλώσεις έπειτα από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. 

Στα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφήςοι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων «διαπιστώνουν με ανησυχία» ότι οι πρόοδοι που είχαν επιτευχθεί «σε ζητήματα κλειδιά που ενδιαφέρουν την ΕΕ δεν είναι ακόμη επαρκείς για να συναφθεί συμφωνία» και καλούν το Λονδίνο να πράξει αυτό που θεωρούν «απαραίτητο» για να κλειστεί η συμφωνία.

Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 0,44%, ο CAC 40 στη Γαλλία ενισχύεται 1,2%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο +0,98%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,06%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με κέρδη 0,28%.

Τα futures του Dow υποχωρούν 0,1%, του S&P 500 0,03%, ενώ του Nasdaq ενισχύονται 0,21%.

Εχθές, ο Dow Jones σημείωσε πτώση μόλις 0,07%, κατορθώνοντας να καλύψει απώλειες άνω των 300 μονάδων. 

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε διατεθειμένος να αυξήσει την προσφορά του για ένα νέο πακέτο βοήθειας στo 1,8 τρισ. δολάρια, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

Ωστόσο, η ιδέα αυτή απορρίφθηκε από τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, με τις ενδείξεις να επιμένουν πως θεωρείται απίθανο ότι θα παραγάγουν κάποιο αποτέλεσμα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ