Φώτο: Shutterstock

Οριακές απώλειες για την «ανθεκτική» στον κορονοϊό Wall Street

Πτώση μόλις 0,07% για τον Dow Jones, που κατόρθωσε να καλύψει απώλειες άνω των 300 μονάδων, παρά τις αρνητικές ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας αλλά και των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο στήριξης.

Πτωτικά αλλά με ελεγχόμενο τρόπο κινήθηκαν, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, οι αμερικανικές μετοχές, οι οποίες εμφάνισαν αξιοθαύμαστη αντοχή σε μία ημέρα που είχε κατά κύριο λόγο αρνητικές ειδήσεις.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,07% στις 28.494,20 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,13% στις 3.484,30 μονάδες και τον Nasdaq να δέχεται μεγαλύτερη πίεση, με απώλειες της τάξης του 0,7% στις 11.898,57 μονάδες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dow Jones εμφάνισε μία εξαιρετικά καλή εικόνα, καθώς κατόρθωσε να καλύψει πτώση άνω των 300 μονάδων, χάρη στην πολύ καλή πορεία των μετοχών των JPMorgan Chase (+1,5%) και Walgreens Boots Alliance (+3,6%), οι οποίες ανακοίνωσαν ιδιαίτερα θετικά μεγέθη γ' τριμήνου. 

Η Wall Street κατόρθωσε να μη λυγίσει ενώ είχε να αντιμετωπίσει τρεις εξαιρετικά δυσάρεστες ειδήσεις. Πρώτον τη συνεχιζόμενη δυστοκία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών να μην καταλήγουν σε συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης, με τον Αμερικανό υπ. Οικονομικών, Στηβ Μνιούτσιν, να επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για θετική κατάληξη πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. 

Δεύτερη αρνητική είδηση η αναπάντεχη αύξηση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας, τα οποία έφθασαν για την προηγούμενη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Αυγούστου, δημιουργώνας αμφιβολίες για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. 

Και παράλληλα η νέα αύξηση κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων, επαναφέρει στο προσκήνιο τον φόβο για ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown, που θα αποτελούσε τη «σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της ύφεση».

Σε κλοιό πιέσεων παρέμεινε ο κλάδος - βαρόμετρο της τεχνολογίας μετά και από δημοσίευμα των «Financial Times» ότι  Γαλλία και Κάτω Χώρες πιέζουν την ΕΕ ώστε να προχωρήσει νομοσχέδιο το οποίο θα περιορίζει την ισχύ των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών και κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πτώση άνω του 2% για το Facebook, ενώ απώλειες 1,2% είχε η Apple και 0,6% η Alphabet. 

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στην αγορά του χρυσού, με το κίτρινο μέταλλο να υποχωρεί μόλις 0,8% στα 1.908,90 δολάρια. Ανάλογη η εικόνα και για την αγορά πετρελαίου, με το Brent να αποδυναμώνεται 0,04% στα 43,16 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να εμφανίζει απώλειες 0,2% στα 40,96 δολάρια.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλό πέντε μηνών στην Ευρώπη, «βουτιά» στη Ν. Υόρκη

Ισχυρές αναταράξεις στα χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και οι ανησυχίες για έκπληξη στις αμερικανικές εκλογές. Πτώση 1,46% στα futures του S&P, απώλειες άνω του 3% σε Γερμανια - Γαλλία.