Φωτο: Shutterstock

Ελεύθερη πτώση σε Ευρώπη και Wall Street προκαλεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας 

Πτώση 7,4% για τις τεχνολογικές μετοχές στην Ευρώπη, με αιχμή του δόρατος τον τίτλο της SAP που υποχώρησε άνω του 21%. Ένα δεύτερο γύρο lockdowns φοβούνται οι επενδυτές, ενώ παραμένει το αδιέξοδο στις ΗΠΑ για το πακέτο στήριξης.

Κάτι παραπάνω από ισχυρές ήταν οι πιέσεις που δέχθηκαν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές ενώ το ίδιο κλίμα επικρατεί και στη Wall Street, με τις ανησυχίες για πιθανό νέο γύρο lockdowns ανά την υφήλιο λόγω της πανδημίας να επικρατούν μεταξύ των επενδυτών. 

Πτώση 2,7% για τον Dow Jones με τον S&P 500 να υποχωρεί 2,24% και τον Nasdaq να κινείται 2,15% υψηλότερα. Αντίθετα ράλι καταγράφει ο δείκτης «φόβου» VIX καθώς ενισχύεται υψηλότερα του 17,8%. 

Στην αμερικανική αγορά οι πιέσεις πέραν της πανδημίας και της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων αποδίδονται και στη διαγραφή των ελπίδων ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θα κατορθώσουν να συμφωνήσουν για το νέο πακέτο στήριξης πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. 

Πάντως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, με την πρόεδρο της Βουλής Νάνσυ Πελόζι να έχει και σήμερα συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών, Στήβεν Μνιούτσιν, σε μία ακόμη προσπάθεια να υπάρξει ένας τακτικός συμβιβασμός με αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές 

«Βούλιαξε» η τεχνολογία στις ευρωπαϊκές αγορές 

Με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία, η οποία υποχώρησε 7,4%, οι ευρωπαϊκές αγορές βίωσαν μία από τις πιο δύσκολες συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια του τελευταίου 2μηνου, με κύρια αιτία την πανδημία. 

Οι επιβολή νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις προς το παρόν, να προτιμούν τα τοπικά lockdowns και όχι τα εθνικά αλλά και η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων δεν αφήνει σε «ησυχία» τους επενδυτές. 

Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι εταιρείες που προχωρούν σε νέες προειδοποιήσεις για την πορεία των οικονομικών τους μεγεθών όχι μόνο για το 2020 αλλά και για το 2021, όπως συνέβη με την περίπτωση της SAP, η μετοχή της οποίας υποχώρησε σχεδόν 22%. 

Απώλειες 1,8% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 355,95 μονάδες, με τον γερμανικό DAX 30, εξαιτίας και της SAP, να εμφανίζει τη χειρότερη πορεία μεταξύ των κορυφαίων χρηματιστηριακών δεικτών της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς αποδυναμώθηκε κατά 3,71% στις 12.177,18 μονάδες. 

Στο -1,16% ο βρετανικός FTSE 100 στις 5.792 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί 1,91% στις 4.816,12 μονάδες. Ανάλογη η εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει πτώση 1,76% στις 18.945,14 μονάδες, ενώ 1,4% χαμηλότερα στις 6.796,90 μονάδες κινήθηκε ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ