Φώτο: Shutterstock

Σε σπιράλ υποτιμήσεων η τουρκική λίρα - Πτώση για 6η ημέρα

Η ισοτιμία σήμερα διαμορφώνεται στις 8,3171 λίρες, με πτώση 0,74%, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει και το επίπεδο των 9 λιρών. 

Τον κατήφορο δίχως τέλος συνεχίζει η τουρκική λίρα, καταγράφοντας απώλειες για 6η ημέρα και ενώ μόνο αυτή την εβδομάδα έχει υποχωρήσει 4,4%. 

Σήμερα η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 8,3171 λίρες, με πτώση 0,74%, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει και το επίπεδο των 9 λιρών. 

Η λίρα έχει εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ υποτιμήσεων, από το οποίο οι οικονομολόγοι δεν βλέπουν εύκολη διέξοδο, σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική Handelsblatt, καθώς όπως αναφέρει σε ετήσια βάση οι απώλειές της ξεπερνούν το 44% απέναντι στο ευρώ και το 37% απέναντι στο (αμερικανικό) δολάριο.

«Δεν υπάρχει ορθολογική απάντηση στο ερώτημα, πόσο ακόμη μπορεί να πέσει η λίρα», λέει o Τάτα Γκοζ, αναλυτής της Commerzbank. Κατά την άποψή του, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να δρομολογήσει μία μεγάλη πτώση επιτοκίων, ώστε να ανακόψει τη δυναμική της υποτίμησης, αλλά και αυτό ακόμη το εγχείρημα θα είχε αβέβαιη έκβαση. «Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς τη λίρα είναι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται θιασώτης των χαμηλών επιτοκίων. Πολλοί επενδυτές φοβούνται την επιρροή του στην κεντρική τράπεζα», τονίζει το δημοσίευμα της Handelsblatt. 

Εξάλλου, ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ντουρμούζ Γιλμάζ, προειδοποίησε για επανάληψη της κρίσης του 2001 και εξαγορά τουρκικών επιχειρήσεων από ξένες σε ληστρικά χαμηλές τιμές.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Τουρκίας αφήνουν τη λίρα να διολισθήσει χωρίς φρένα και αυτό ακριβώς συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, από τις αρχές της εβδομάδας οι κρατικές εμπορικές τράπεζες έχουν «κάψει» περισσότερα από 1 δισ. δολ. σε μια μάταιη προσπάθεια υπεράσπισης του νομίσματος.

Παράλληλα, μιλώντας σε διαδικτυακή παρουσίαση, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Ουισάλ, αναθεώρησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους από 8,9% σε 12,1%. Παρά την έξαρση του πληθωρισμού, όμως, απέφυγε να δεσμευθεί ότι θα αυξηθεί το βασικό επιτόκιο, ενώ ήδη στην αγορά επικρατεί έντονη απογοήτευση για την απροσδόκητη απόφαση της περασμένης Πέμπτης να μην υπάρξει αύξηση επιτοκίου, την οποία οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Εκτίναξη της τουρκικής λίρας μετά τις «χλιαρές» κυρώσεις της ΕΕ

Σε ανοδική πορεία έναντι του δολαρίου κινείται το τουρκικό νόμισμα, καθώς η ΕΕ δεν εμφανίζεται και τόσο επιθετική έναντι της Άγκυρας, ενώ οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν εκτιμάται ότι θα είναι «σκληρές».