Φώτο: Pixabay

Οδεύει για την χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο η Wall Street

Τα αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών απογοήτευσαν τους επενδυτές, με την Wall Street να καταγράφει ισχυρές απώλειες από την αρχή της συνεδρίασης.

«Βουτιά» καταγράφουν οι μετοχές στη Wall Street που οδεύει για τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου των τεχνολογικών κολοσσών απογοήτευσαν τους επενδυτές που ανησυχούν ότι η επιβράδυνσης της οικονομίας θα πλήξει τα κέρδη. 

Παράλληλα η αβεβαιότητα που επικρατεί ενόψει των προεδρικών εκλογών επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα που δέχεται πιέσεις και από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως ενώ οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν σε νέα lockdowns της οικονομίας τους.

Ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει τις περισσότερες απώλειες καθώς οι πωλήσεις iPhone της Apple και η αύξηση των χρηστών του Twitter ήταν χαμηλότερες των προβλέψεων. Φωτεινή εξαίρεση η Alphabet, η μητρική της Google, που σημειώνει άλμα μετά την ανακοίνωση της για την ανάκαμψη των διαφημιστικών εσόδων. 

Στις 17:10, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση 1,58% στις 26.237 μονάδες με τον S&P 500 να καταγράφει απώλειες 1,84% στις 3.249 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq παρασύρεται από τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα των μεγάλων της τεχνολογίας και βρίσκεται χαμηλότερα κατά 2,62% στις 10.896 μονάδες.

Ο Dow Jones βρίσκεται σε πορεία για να κλείσει την εβδομάδα με απώλειες σχεδόν 6% και να πραγματοποιήσει την χειρότερη εβδομάδα του από τις 20 Μαρτίου. Ο S&P 500 οδεύει για εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 5% και θα κλείσει την χειρότερη εβδομάδα από τις 12 Ιουνίου, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq θα σημειώσει πτώση άνω του 3% στη χειρότερη εβδομάδα εδώ και ένα μήνα.

Ο τεχνολογικός κλάδος δείχνει να έχει «ξεφουσκώσει» από τις ανοδικές τάσεις που έτρεχαν όλη την χρονιά καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα που θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα.

Αν και οι κολοσσοί της τεχνολογίας κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε επίπεδο κερδών και πωλήσεων, οι προβλέψεις τους για το μέλλον ήταν πολύ πιο επιφυλακτικές, αντανακλώντας την ανησυχία για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην καταναλωτική συμπεριφορά, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις μετοχές που οδήγησαν την ανάκαμψη της αγοράς από τον Μάρτιο.

Η αυτοπεποίθηση της αγοράς παραμένει εύθραυστη καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές. Μπορεί μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Τραμπ να υπολείπεται του Δημοκρατικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν στις εθνικές δημοσκοπήσεις, όμως οι έρευνες που διεξάγονται στις πιο ανταγωνιστικές πολιτείες δείχνουν πως θα είναι μικρή η διαφορά.

Στον ενεργειακό κλάδο τα εταιρικά αποτελέσματα δεν ήταν τόσο θετικά επίσης, με την Chevron να ανακοινώνει ζημιές για το γ’  τρίμηνο ενώ είχε κέρδη ένα χρόνο νωρίτερα. Ο ενεργειακός κολοσσός κατάφερε πάντως να εμφανίσει κέρδη σε προσαρμοσμένη βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Η Exxon Mobil κατέγραψε επίσης ζημιές στο γ’ τρίμηνο με τα έσοδα της να «βυθίζονται» περίπου 30%. Ο αμερικανικός κολοσσός συμπλήρωσε τρία διαδοχικά ζημιογόνα τρίμηνα καθώς η πανδημία έχει πλήξει καίρια τη ζήτηση

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ