ΓΔ: 897.55 0.66% Τζίρος: 86.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Χωνεύει» τη μεγάλη άνοδο το ΧΑ, τα σενάρια για το δείκτη MSCI

Πέριξ των 660 μονάδων διαπραγματεύεται σήμερα ο Δείκτης με μικρή άνοδο, μετά το χθεσινό εντυπωσιακό άλμα. Τα ξημερώματα οι ανακοινώσεις για το δείκτη MSCI.

Να κατοχυρώσει τα νέα, υψηλότερα επίπεδα τιμών, μετά το χθεσινό εντυπωσιακό άλμα που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Pfizer, επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο να παραμένει και σήμερα αρκετά υψηλός. Την ίδια ώρα, η αγορά ετοιμάζεται για τις ανακοινώσεις που θα κάνει η MSCI τα ξημερώματα, για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, από την οποία θα κριθεί αν θα υπάρξουν νέες εκροές κεφαλαίων παθητικών funds (index funds).

Μετά τη χθεσινή εντυπωσιακή άνοδο, σε ποσοστό άνω του 11%, που ήταν η υψηλότερη εδώ και 9 χρόνια, ο Γενικός Δείκτης «σκαρφάλωσε» νωρίτερα ως τις 663 μονάδες και βρισκόταν μετά τις 13.00 σε επίπεδο λίγο χαμηλότερο των 660 μονάδων, κερδίζοντας περίπου 0,50%. Ο τζίρος για δεύτερη συνεδρίαση παρέμενε υψηλός στο επίπεδο των 45 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι «ζωηρεύει» το ενδιαφέρον για την αγορά, με έμφαση στις τραπεζικές μετοχές, που μαζί με τον ΟΠΑΠ και τη Motor Oil δείχνουν σήμερα τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Στόχος, βραχυπρόθεσμα, είναι να αποφευχθεί η... υψοφοβία και να συγκρατηθούν οι διαθέσεις επενδυτών να ρευστοποιήσουν γρήγορα κάποια από τα κέρδη που σωρεύθηκαν σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα. Η αγορά θα πρέπει να «χωνέψει» τα υψηλότερα επίπεδα τιμών, πριν επιχειρήσει μια κίνηση προς την υπέρβαση των 700 μονάδων, δεδομένου ότι πολλές αλλαγές έγιναν σε ελάχιστο χρόνο, τη στιγμή που μέχρι πριν από λίγα 24ωρα το κυρίαρχο θέμα συζήτησης δεν ήταν οι προοπτικές ανόδου, αλλά αν θα απέφευγε με το δεύτερο lockdown η αγορά να διολισθήσει κάτω από τις 500 μονάδες, όπως είχε συμβεί στη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Η τάση επιστροφής των επενδυτών σε μετοχές που είχαν δεχθεί μεγάλη πίεση από την πανδημία, ένα διεθνές φαινόμενο που καταγράφεται μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο, επιβεβαιώνεται και σήμερα στο ΧΑ. Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει σήμερα σχεδόν 2%, κυρίως χάρη στη σημαντική άνοδο της Alpha Bank (+4%), που αντισταθμίζει την πίεση στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Μετά το χθεσινό limit - up, η μετοχή της Aegean κερδίζει σήμερα 14% και κινείται προς τα 4 ευρώ.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις σταθεροποιούνται κοντά στα πολύ χαμηλά επίπεδα της χθεσινής ημέρας. Η απόδοση του 10ετούς είναι λίγο υψηλότερα από τις 80 μονάδες βάσης (0,80%), ενώ το 5ετές παραμένει αρκετά κοντά στο μηδέν (0,05%), ενώ χθες είχε υποχωρήσει για λίγο και σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Τα σενάρια για τον MSCI και οι αποφάσεις του SSM

Βραχυπρόθεσμα, δύο σημαντικές εξελίξεις αναμένονται από την αγορά:

  • Τα ξημερώματα ανακοινώνονται οι αλλαγές στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης της MSCI. Όπως εκτιμά η Παντελάκης Χρηματιστηριακή, είναι πολύ πιθανό ότι από τις τέσσερις ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στο δείκτη, ο τίτλος της Motor Oil θα αφαιρεθεί, κάτι που θα προκαλέσει εκροές κεφαλαίων της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Το καλό σενάριο για την αγορά θα είναι να προστεθεί ο τίτλος της Mytilineos, ώστε να διατηρηθούν τέσσερις μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Όμως, σοβαρή είναι η πιθανότητα να αφεθεί αυτό για επόμενη αναδιάρθρωση και να μείνει ο δείκτης με τρεις μετοχές, που είναι και το ελάχιστο όριο. Αυτό θα αποτελούσε ένα πλήγμα για την αγορά  βραχυπρόθεσμα, όχι όμως τόσο σοβαρό όσο αυτό που είχε προκαλέσει η διαγραφή των τραπεζικών μετοχών από το δείκτη.
  • Την Πέμπτη αναμένεται να γίνει γνωστή η απόφαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ σχετικά με το αν θα επιτρέψει στην Τρ. Πειραιώς να πληρώσει το κουπόνι των Cocos, ή αν θα επιβάλει τη μετατροπή τους σε μετοχές, που θα οδηγήσει στην αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο 61%.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

CNBC: Το Χρηματιστήριο Αθηνών το πιο πετυχημένο της Ευρώπης το 2019

Το «άλμα» που πραγματοποίησε το ελληνικό Χρηματιστήριο το 2019 έχει συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον με το αμερικανικό δίκτυο CNBC να σημειώνει πως υπήρξε το κορυφαίο σε αποδόσεις στην Ευρώπη.