ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:03:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Καθοδικό γύρισμα στο ΧΑ από ρευστοποιήσεις κερδών

Μεγάλη πτώση στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Αντίθετα, η Aegean διατηρεί το ανοδικά ράλι, κέρδη και για ΟΠΑΠ και Coca Cola HBC.

Κοντά στις 650 μονάδες συνεχίζει να κινείται ο Γενικός Δείκτης, αντιστρέφοντας ωστόσο την ήπια άνοδο και γυρνώντας σε απώλειες, με τον τζίρο να παραμένει αρκετά υψηλός.

Μετά το χθεσινό εντυπωσιακό άλμα που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Pfizer, και εν αναμονή των ανακοινώσεων που θα κάνει η MSCI τα ξημερώματα, για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,7% στις 650,91 μονάδες, με την αγορά να ρευστοποιεί τα κέρδη. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,2%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,56%. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ήπια πτώση 0,65%, με την Τρ. Πειραιώς να χάνει 8,33%, την Eurobank στο -0,7% και την Εθνική -0,9%. Αντίθετα, η Alpha Bank κινείται στο +0,22%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (3,55%), της Coca Cola HBC (1,87%) και της ΕΥΔΑΠ (0,6%).

Διατηρείται το ράλι στην Aegean, με άνοδο 5,6%, ενώ έφτασε να ξεπερνά και το 11%. Εχθές, η αξία του κυρίαρχου αερομεταφορά της χώρας έφτασε κοντά στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε υποχωρήσει αρκετά χαμηλότερα από τα 200 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την ανησυχία των επενδυτών ότι πολύ σύντομα θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση από τη διαρκή «αιμορραγία» ρευστότητας. Η προοπτική αποκατάστασης της κανονικότητας στις αερομεταφορές και τον τουρισμό μπορεί να μην είναι άμεση, όμως αρχίζει να γίνεται βάσιμη η ελπίδα για μια αισθητή ανάκαμψη το 2021.

Όπως ανέφερε το businessdaily.gr, στόχος, βραχυπρόθεσμα, είναι να αποφευχθεί η... υψοφοβία και να συγκρατηθούν οι διαθέσεις επενδυτών να ρευστοποιήσουν γρήγορα κάποια από τα κέρδη που σωρεύθηκαν σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα. Η αγορά θα πρέπει να «χωνέψει» τα υψηλότερα επίπεδα τιμών, πριν επιχειρήσει μια κίνηση προς την υπέρβαση των 700 μονάδων, δεδομένου ότι πολλές αλλαγές έγιναν σε ελάχιστο χρόνο, τη στιγμή που μέχρι πριν από λίγα 24ωρα το κυρίαρχο θέμα συζήτησης δεν ήταν οι προοπτικές ανόδου, αλλά αν θα απέφευγε με το δεύτερο lockdown η αγορά να διολισθήσει κάτω από τις 500 μονάδες, όπως είχε συμβεί στη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Η τάση επιστροφής των επενδυτών σε μετοχές που είχαν δεχθεί μεγάλη πίεση από την πανδημία, ένα διεθνές φαινόμενο που καταγράφεται μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο, επιβεβαιώνεται και σήμερα στο ΧΑ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ