ΓΔ: 881.4 0.39% Τζίρος: 16.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:22:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Ευφορία στη Wall Street από το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού 

Ισχυρά κέρδη για τις κυκλικές μετοχές, με νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones. Ήπιες οι πιέσεις για την τεχνολογία. Άνοδος που άγγιξε το 10% για τη μετοχή της Moderna.

Σε κλίμα ευφορίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην αμερικανική αγορά, καθώς η ανακοίνωση της Moderna για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά του κορονοϊού επανάφερε στο προσκήνιο τις ελπίδες για μία πιο ταχεία λήξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας. 

Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον Dow Jones ο οποίος ενισχύθηκε κατά 470 μονάδες ή 1,60% για να διαμορφωθεί στις 29.950,44 μονάδες. Κέρδη 1,21% για τον S&P 500 στις 3.628,44 μονάδες, ενώ 0,63% υψηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στις 12.013,19 μονάδες. 

Η ανακοίνωση της εταιρείας Moderna μία εβδομάδα μετά την αντίστοιχη των Pfizer – BioNTech, βοήθησε ώστε να παραμείνουν στο προσκήνιο οι κυκλικές μετοχές, οι οποίες έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ακολουθώντας πιστά την αντίστοιχη πορεία του οικονομικού κύκλου. 

Κλάδοι που θα ευνοηθούν από την οικονομική ανάκαμψη όπως αυτοί αερομεταφορών, διασκέδασης και τραπεζών ήταν οι βασικοί παράγοντες στήριξης για τον Dow Jones. Κέρδη 4,8% για την United Airlines, με την Carnival να ενισχύεται 10%, ενώ ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι τραπεζικές μετοχές, με JPMorgan Chase και Wells Fargo να ενισχύονται άνω του 1%, ενώ υψηλότερα του 3% κινήθηκε ο τίτλος της Citigroup. Φυσικά η μετοχή της Moderna έλαμψε, καθώς εμφάνισε άνοδο 9,6%. 

Στον αντίποδα πιέσεις αλλά αρκετά περιορισμένες δέχθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές, με τη Microsoft να υποχωρεί 0,2%, ενώ πτώση 0,7% και 0,4% σημείωσαν οι τίτλοι των Netflix και Amazon αντίστοιχα. 

Πάντως οι εξελίξεις της πανδημίας στις ΗΠΑ δεν είναι και τόσο θετικές, καθώς παραμένουν η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα αλλά και θανάτους, ενώ αρκετές είναι οι Πολιτείες που σπεύδουν να ανακοινώσουν νέα περιοριστικά μέτρα, με τις περισσότερες εξ αυτών, όμως, να προσπαθούν να αποφύγουν ένα γενικευμένο lockdown. 

Dow Jones, Wall Street

Αναφορικά με την ανακοίνωση της Moderna υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία τόνισε ότι  το υποψήφιο εμβόλιό της είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό, ενώ κανείς από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές δεν ανέπτυξαν σοβαρά συμπτώματα της νόσου covid -19.  Σύμφωνα με την εταιρεία, το εμβόλιο διατηρείται για 30 ημέρες σε θερμοκρασία ψυγείου, ένα χαρακτηριστικό του που το καθιστά πιο «ικανοποιητικό» σε σύγκριση με αυτό των Pfizer - BioNTech. Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters, η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων έχει ξεκινήσει ελέγχους σε πραγματικό χρόνο για το εμβόλιο της Moderna, αξιολογώντας το πρώτο στάδιο των ευρημάτων.  

Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε η αγορά πετρελαίου, με το προθεσμιακό συμβόλαιο για το Brent να ενισχύεται 2,64% στα 43,91 δολάρια, ενώ καλύτερα πορεία ακολούθησε το αμερικανικό αργό, με κέρδη 3,1% στα 41,39 δολάρια. 

Σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά πολυτίμων  μετάλλων, με τον χρυσό να εμφανίζει οριακά κέρδη 0,08% στα 1.887,70 δολάρια, ενώ 0,3% υψηλότερα κινήθηκε ο άργυρος στα 24,8 δολάρια. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ