ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα νέα για τα εμβόλια ενισχύουν τις διεθνείς αγορές

Η ανακοίνωση της AstraZeneca και το δημοσίευμα της Telegraph για το εμβόλιο της Pfizer οδηγούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τέταρτη εβδομάδα κερδών. Ήπια άνοδος και στα futures της Wall.

Με κέρδη ξεκινούν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, έπειτα από τις νέες ενθαρρυντικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων κατά του κορονοϊου που ενισχύουν τις προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως, με την σκιά της αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο, να διατηρείται. 

Το εμβόλιο κατά της Covid - 19 που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, ανακοίνωσε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έφτανε το 90% στην πρώτη ομάδα των ατόμων, στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση και ένα μήνα αργότερα μία ολόκληρη δόση. Μειώθηκε στο 62% στην ομάδα που έλαβε δύο ολόκληρες δόσεις με ένα μήνα διαφορά.

«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid-19 και ότι θα έχει άμεση επίδραση σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας», σχολίασε ο Πασκάλ Σοριότ, επικεφαλής της AstraZeneca.

Σημειώνεται πως η αποτελεσματικότητα της AstraZeneca είναι χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη των Pfizer/BioNTech και Moderna, ωστόσο το εμβόλιό της είναι πιο οικονομικό και αποθηκεύεται πιο εύκολα, κάνοντας τη διανομή του πολύ πιο εύκολη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 θα μπορούσε να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες βρετανικές ρυθμιστικές αρχές μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η βρετανική ρυθμιστική αρχή θα αρχίσει επίσημη αξιολόγηση του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech SE, με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) να αναφέρει ότι είναι έτοιμο να χορηγήσει δόσεις του εμβολίου την 1η Δεκεμβρίου, γράφει το δημοσίευμα.

Η μετοχή της AstraZeneca υποχωρεί 1,7%. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,8%, έχοντας κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα με άνοδο 1,1%, για τρίτη συνεχή εβδομάδα. 

Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 1,1%, ο CAC 40 στη Γαλλία κερδίζει 0,8%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,33%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,75%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με κέρδη 1,1%.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole ενισχύεται 3,9%, καθώς η ιταλική της μονάδα κατέθεσε προσφορά εξαγοράς για την ιταλική τράπεζα Credito Valtellinese (Creval).

Στο ίδιο κλίμα και τα futures, όπου του Dow σημειώνουν άνοδο 0,7%, του S&P 500 υποχωρούν 0,6%, ενώ του Nasdaq ενισχύονται 0,3%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μετάλλαξη Δέλτα και πετρέλαιο οδηγούν σε βουτιά τις διεθνείς αγορές

Απώλειες που ξεπερνούν το 1% για τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και για το πετρέλαιο, με την αύξηση των κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο να εντείνει τη διάθεση ρευστοποιήσεων εκ μέρους των επενδυτών.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στη Wall Street από πληθωρισμό και καταναλωτικό κλίμα

Ο Dow Jones και ο S&P 500 αν και βρέθηκαν κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά υποχωρούν, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής μέχρι την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών την επόμενη εβδομάδα.