ΓΔ: 883.01 0.57% Τζίρος: 23.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:58:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Φανατικοί λάτρεις της Tesla έγιναν οι Έλληνες επενδυτές

Οι αναζητήσεις σε μηχανές αναζήτησης για τη μετοχή της Tesla από Έλληνες επενδυτές ήταν διπλάσιες από τις αντίστοιχες για την Apple, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Alphabet (Google).

Οι μετοχές της Tesla, της Apple και της Alphabet (μητρική της Google) αποτελούν τις δημοφιλέστερες επιλογές για τους Έλληνες επενδυτές. Αυτό υποστηρίζει έρευνα της Invezz, η οποία ανέλυσε δεδομένα που προέκυψαν με βάση τις αναζητήσεις Ελλήνων χρηστών στο Διαδίκτυο. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, οι μοναδικές αναζητήσεις για την μετοχή της Tesla άγγιξαν τις 19.500 κατά μέσο όρο σε μηνιαία βάση. Δηλαδή, σχεδόν 20.000 Έλληνες επενδυτές, αναζητούν στοιχεία σε μηνιαία βάση για την μετοχή της πρωτοπόρου εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών.

Πρόκειται για μέγεθος σχεδόν διπλάσιο από την αμέσως επόμενη μετοχή, που συγκέντρωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ελλήνων, δηλαδή την Apple. Για τις μετοχές της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον (με βάση τις μηνιαίες τους αναζητήσεις) περίπου 10.000 επενδυτές από την Ελλάδα. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Alphabet (Google) με περίπου 3.500 αναζητήσεις. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Boeing, καθώς ο αμερικανικός «γίγαντας» της αεροναυπηγικής προσέλκυσε 2.400 αναζητήσεις τον μήνα. Ακολουθούν δύο «μεγαθήρια» αθλητικών ειδών και συγκεκριμένα η Adidas (1.700 μέσες μηνιαίες αναζητήσεις) και η Nike (1.500 μέσες μηνιαίες αναζητήσεις). Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά, η Amazon (1.400 αναζητήσεις), η AMD (Advanced Micro Devices) με 1.300 αναζητήσεις, η Microsoft και η Alibaba, οι οποίες εισέπραξαν από 1.000 αναζητήσεις έκαστη.

Η Invezz προχώρησε και σε περαιτέρω έρευνα του ελληνικού επενδυτικού κοινού, μέσω ερωτηματολογίων που έστειλε σε δείγμα 1.636 Ελλήνων επενδυτών, που δεν έχουν λάβει τις τελικές του αποφάσεις για τις μετοχές που θα επιλέξουν να αγοράσουν. Στόχος είναι να γίνουν γνωστοί οι λόγοι από τους οποίους εξαρτάται η τελική απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τις απαντήσεις, προκύπτει ότι το 72% χρειάζεται περισσότερα στοιχεία και γνώση για την επένδυση που ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει. Το 65% ανέφερε ως βασικό λόγο την ανάγκη να μειώσει άλλα, μη απαραίτητα έξοδα, ώστε να ενισχύσει την διαθέσιμη ρευστότητα για την απόκτηση μετοχών. Ένα 59% σημείωσε ως έναν από τους λόγους που δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε μια επένδυση σε μετοχές, την ανάγκη να αποδεχθεί τους διάφορους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια κίνηση. Επίσης για το 54% των ερωτηθέντων, είναι σημαντική και η καθοδήγηση και βοήθεια από έναν επαγγελματία σύμβουλο επενδύσεων, πριν προβούν σε κάποια επένδυση. Τέλος, για το 37% των ερωτηθέντων, θα πρέπει να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» του να μην κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους στις μετοχές, κάθε φορά που επικρατεί αρνητικό επενδυτικό κλίμα για τα διεθνή χρηματιστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτιμήσεις των Ελλήνων επενδυτών μοιάζουν με τις αντίστοιχες των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Tesla αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα επιλογή για τους επενδυτές σε 26 από συνολικά 31 ευρωπαϊκές χώρες. Εξαίρεση αποτελεί η Ιταλία, όπου την πρώτη προτίμηση μεταξύ των επενδυτών, συγκεντρώνει η μετοχή της Amazon, η Κύπρος, όπου το ενδιαφέρον μονοπωλεί η Apple και η Κροατία, όπου η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά την μετοχή της εταιρείας επεξεργαστών και καρτών γραφικών AMD.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ενδιαφέρον των επενδυτών στις χώρες της Βαλτικής, καθώς οι μεν Εσθονοί ενδιαφέρονται για την αγορά μετοχών της Swedbank, οι δε Λευκορώσοι για την EPAM Systems. Η επιλογή των Λευκορώσων έχει πάντως λογική, καθώς η EPAM Systems, αποτελεί το «παιδί» του ομοεθνή τους, Arkadiy Dobkin. Η εταιρεία έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, αποτελώντας μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες λογισμικού διεθνώς, με έσοδα 2,3 δισ. δολαρίων για την οικονομική χρήση του 2019. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το κυνήγι των αποδόσεων στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων

Με τα επιτόκια να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επενδυτές και αποταμιευτές είναι υποχρεωμένοι να στραφούν σε επενδύσεις με ρίσκο για να βρουν καλή απόδοση. Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές.