ΓΔ: 894.52 0.70% Τζίρος: 18.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:40:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μηνιαία κέρδη 11,8% για τον Dow Jones, τα υψηλότερα 33 ετών

Η «μεγάλη επιστροφή» των κυκλικών μετοχών χαρακτήρισε τον Νοέμβριο για τη Wall Street, με τη Boeing να ενισχύεται 49,9%, ενώ κέρδη 32,2% σημείωσε η American Express.

Παρά τις σημαντικές πιέσεις που δέχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, η Wall Street είχε υψηλά κέρδη για το σύνολο του Νοεμβρίου, με τον Dow Jones να εμφανίζει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό του από το 1987.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Dow Jones υποχώρησε 0,91% στις 29.638 μονάδες, για να κλείσει, όμως, τον Νοέμβριο με άνοδο 11,8%. Στο 0,33% οι απώλειες για τον S&P 500 στις 3.626 μονάδες, με μηνιαία κέρδη 10,8%. Άνοδο έστω και κατά το οριακό 0,08% για τον Nasdaq στις 12.268 μονάδες, ενώ έκλεισε τον μήνα με κέρδη 11,8%. Οι S&P 500 και Nasdaq εμφάνισαν την καλύτερη μηνιαία πορεία τους από τον Απρίλιο. 

Η πορεία των δεικτών Dow Jones και Russell 2000 τον Νοέμβριο

 

Τις μεγαλύτερες πιέσεις, δέχθηκαν, σήμερα οι μετοχές των Travelers και Chevron οι οποίες υποχώρησαν 3,6% και 4,5% αντίστοιχα, ενώ «βουτιά» 5,4% σημείωσε ο ενεργειακός δείκτης του S&P 500. 

Οι κυκλικές μετοχές ήταν αυτές που «έλαμψαν» κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και κυρίως μετά τις ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού, οι οποίες βοήθησαν ώστε να ανακάμψει η επενδυτική εμπιστοσύνη σε κλάδους άμεσα εξαρτώμενους από την πορεία της οικονομίας. 

Οι μετοχές του Dow Jones με τα υψηλότερα κέρδη τον Νοέμβριο

 

Οı Boeing και American Express ήταν οι δύο μετοχές που στήριξαν περισσότερο τον Dow Jones καθώς εμφάνισαν μηνιαία κέρδη 47,6% και 31,6% αντίστοιχα. Κέρδη άνω του 20% σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron, JPMorgan Chase, Disney, IBM και Honeywell.

Σημαντική συμβολή στην ανοδική πορεία της αγοράς προσέφερε και η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, καθώς παρά το ότι κατά παράδοση το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είναι τόσο φιλικό προς τις αγορές όσο το Ρεπουμπλικανικό, οι επενδυτές φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο τον Μπάιντεν σε σύγκριση με τον απερχόμενο Ντόναλντ Τραμπ. 

Το πρώτο δείγμα γραφής του Μπάιντεν που επηρέασε ιδιαίτερα θετικά τη Wall Street ήταν η επιλογή της πρώην προέδρου της Fed, Τζάνετ Γέλεν για τη θέση της υπ. Οικονομικών. Πέραν της επιτυχημένης θητείας της στο τιμόνι της Fed, η Γέλεν θεωρείται ως πρόσωπο φιλικό προς τις αγορές και κυρίως ικανό να βρει λύσεις και να γεφυρώσει το χάσμα σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης των ΗΠΑ. 

Εντυπωσιακή πορεία ακολούθησε τον Νοέμβριο και η αγορά πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να εμφανίζει κέρδη που ξεπέρασαν το 26%, ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησε και το Brent με άνοδο υψηλότερη του 25%. 

Στον αντίποδα αρνητική ήταν η εικόνα για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει μηνιαίες απώλειες 5,6%, με τον Νοέμβριο να είναι ο χειρότερος μήνας των τελευταίων τεσσάρων ετών. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ