ΓΔ: 915.4 0.56% Τζίρος: 54.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δύο Έλληνες σε διεθνές σκάνδαλο με συμμετοχή της Goldman Sachs

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg ο Γιώργος Νίκας και ο Τηλέμαχος Λαβίδας εμπλέκονται σε διεθνές σκάνδαλο αθέμιτης εκμετάλλευσης χρηματιστηριακών πληροφοριών με εμπλοκή της Goldman Sachs.

Για αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading) κατηγορείται στις ΗΠΑ ο επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας - της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας- και ο Τηλέμαχος Λαβίδας -γιος του Θανάση Λαβίδα, της Lavipharm- σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Νωρίτερα σήμερα ο Γ. Νίκας παραιτήθηκε από πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ΝΙΚΑΣ. 

Το χρονικό της αποκάλυψης του σκανδάλου

Μετά τη σύλληψη του Μπράιν Κοέν, αντιπροέδρου της Goldman Sachs Group Inc., οι αρχές οδηγήθηκαν σε στοιχεία που ενοχοποιούσαν τους Νίκα και Λαβίδα. Ο Κοέν φέρεται να «πουλούσε» εμπιστευτικές πληροφορίες επί τρία έτη, ως μέλος ενός διεθνούς κυκλώματος insider trading που απέφερε παράνομα κέρδη ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων.

Η  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει στα χέρια της έγγραφα που δείχνουν σχέσεις με εκκρεμείς συμφωνίες με εταιρείες όπως η Syngenta AG και η Buffalo Wild Wings Inc. Εμπιστευτικές πληροφορίες από τον Κόεν για πιθανή εξαγορά της εταιρείας Buffalo Wild Wings από το Arby’s Restaurant Group στις 17 Οκτωβρίου 2017 φαίνεται οτι έφθασαν σ' έναν άγνωστο μέχρι στιγμής trader και στη συνέχεια στον Γ. Νίκα. Ο τελευταίος αγόρασε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings, έναντι 2,5 εκατ. δολαρίων και αργότερα πούλησε 9.000 εξ αυτών, αποκομίζοντας αρχικό κέρδος σχεδόν 80.000 δολαρίων. Όταν η μετοχή ανέβηκε κατά 24%,  ο  Γ. Νίκας προχώρησε στην πώληση και των υπόλοιπων 13.000  που του απέφερε κέρδος 343.298 δολαρίων. 

Σοβαρές κατηγορίες

Τόσο ο Γ. Νίκας όσο και ο Τ. Λαβίδας φαίνεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρονται να συνωμότησαν για να αποκτήσουν εμπιστευτικές πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc. από τον πατέρα του Τ. Λαβίδα, που  έως το 2016 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Ο Λαβίδας θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη, λόγω φόβων για πιθανή έξοδό του από τη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές «ανέσυραν» την αγορά από τα χαμηλά της 6ης Ιουλίου

Παρά το δύσκολο κλίμα που επικρατεί στις αγορές, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι προχωρούν σε μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες. Οι διεθνείς οίκοι επισημαίνουν ότι το story των ελληνικών τραπεζών είναι το πιο ελκυστικό στην Ευρώπη.
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Από τις καλύτερες επιδόσεις φέτος σε διεθνές επίπεδο

Η πορεία των μεγεθών των εισηγμένων εταιρειών το 2022 ξεπερνά κάθε προσδοκία. Η κερδοφορία που ανακοινώνεται και η προβολή της στην χρονιά, φαίνεται ότι θα είναι η καλύτερη από το 2007.
Inflation, Plithorismos, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Έναρξη εβδομάδας με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ. Οι ονομαστικές τιμές πιθανότατα θα μειωθούν περαιτέρω καθώς οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να υποχωρούν, το κλειδί θα είναι για άλλη μια φορά ο επίμονος δομικός δείκτης.
ΑΓΟΡΕΣ

«Αργυρό» μετάλλιο παγκοσμίως για το ελληνικό Χρηματιστήριο τον μήνα Οκτώβριο

Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ σημειώνει απώλειες 2,13% και ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 5,11%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, το ελληνικό χρηματιστήριο πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση διεθνώς στο περιβάλλον όλων των assets.