ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέα ρεκόρ στη Wall Street φέρνει το εμβόλιο της Pfizer 

Ξεπέρασε. για πρώτη φορά στην ιστορία του, τις 3.700 μονάδες ο S&P 500, με τον Nasdaq να παραμένει σε ιστορικό υψηλό και τους επενδυτές να «πανηγυρίζουν» για την έναρξη του εμβολιασμού στη Βρετανία.

Καταλύτης για μία ακόμη φορά ώστε να υπάρξει ευφορία στις αγορές αποτέλεσε το εμβόλιο της Pfizer, καθώς η έναρξη εμβολιασμών στη Βρετανία αλλά και η αναμονή ότι η αμερικανική FDA θα δώσει το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει αντίστοιχη διαδικασία και στις ΗΠΑ, οδηγούν σε αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

Σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώνεται ο δείκτης – βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, ο οποίος ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του το ορόσημο των 3.700 μονάδων και εμφανίζει κέρδη 0,27%. Άνω των 30.000 μονάδων εκ νέου ο Dow Jones, με τη δική του άνοδο να φθάνει στο 0,39%, ενώ οριακά υψηλότερα –παραμένοντας και αυτός σε επίπεδα ρεκόρ – κατά 0,02% κινείται ο Nasdaq. 

Στο +3% η μετοχή της Pfizer, η οποία αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο για διάστημα άνω του ενός έτους, καθώς η έναρξη χρήσης του εμβολίου που δημιούργησε μαζί με τη γερμανική BioNTech στη Βρετανία, βοηθά ώστε να επανακάμψουν οι ελπίδες για μία ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο και φυσικά στις ΗΠΑ. 

Παράλληλα όλα δείχνουν ότι η FDA θα επιτρέψει και αυτή με τη διαδικασία του «επείγοντος» τη χρήση του εμβολίου και στις ΗΠΑ, με την αρμόδια επιτροπή της να συνεδριάζει την Πέμπτη και να αναμένεται ότι η έγκριση μπορεί να δοθεί και την Παρασκευή, ενώ η έναρξη των επιλεκτικών εμβολιασμών –κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου- μπορεί να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. 

Στα θετικά για την αμερικανική αγορά και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ, με τον συνδυασμό αυτών των δύο γεγονότων να μετριάζει τις ανησυχίες για τη συνεχή αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. 

«Μεικτή» εικόνα στην Ευρώπη 

Η Βρετανία αποτέλεσε την αιτία για μία μεικτή πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς η χαρμόσυνη είδηση για την έναρξη των εμβολιασμών, επισκιάστηκε από το γεγονός ότι η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας και της ΕΕ δεν φαίνεται πολύ πιθανή, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. 

Οριακά κέρδη 0,2% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στις 393,64 μονάδες, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να κλείνουν έστω και με ήπια άνοδο. 

Στο +0,06% και στις 13.278 μονάδες ο DAX 30, με τον FTSE 100 να κατορθώνει να «σβήνει» όλες τις αρχικές πιέσεις και να κλείνει με άνοδο 0,05% στις 6.558 μονάδες. Πτώση 0,23% για τον CAC 40 στις 5.560 μονάδες. Πιέσεις δέχθηκαν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον FTSE MIB να υποχωρεί 0,24% στις 22.053 μονάδες και τον ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται 0,58% στις 8.227 μονάδες. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μετάλλαξη Δέλτα και πετρέλαιο οδηγούν σε βουτιά τις διεθνείς αγορές

Απώλειες που ξεπερνούν το 1% για τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και για το πετρέλαιο, με την αύξηση των κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο να εντείνει τη διάθεση ρευστοποιήσεων εκ μέρους των επενδυτών.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στη Wall Street από πληθωρισμό και καταναλωτικό κλίμα

Ο Dow Jones και ο S&P 500 αν και βρέθηκαν κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά υποχωρούν, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής μέχρι την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών την επόμενη εβδομάδα.