ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Κέρδη για S&P 500 και νέο ρεκόρ για Nasdaq με βοήθεια από τη Fed

Η αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας τόσο φέτος όσο και το 2021 βελτιώσαν σημαντικά το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street.

Η διαβεβαίωση της Fed ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την αμερικανική οικονομία αλλά και οι καλύτερες προβλέψεις για την πορεία της τόσο φέτος όσο και την επόμενη 2ετία δημιούργησαν σχετικά θετικές συνθήκες στη Wall Street, με τον Nasdaq να κατακτά νέο ρεκόρ. 

Πτώση 0,15% σημείωσε ο Dow Jones στις 30.154 μονάδες, ο οποίος φαίνεται να επηρεάστηκε και από τη δήλωση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι η πορεία της αμερικανικής οικονομίας το 2021 θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της πανδημίας. Αντίθετα κέρδη 0,2% σημείωσε ο S&P 500 στις 3.702 μονάδες, με ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ που κατέκτησε πριν από μερικές εβδομάδες. Στο +0,57% ο Nasdaq και στις 12.668 μονάδες με νέο ιστορικό υψηλό. 

Η Fed ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές τόσο ομολόγων όσο και τιτλοποιημένων δανείων, με το συνολικό ύψος του προγράμματος να φθάνει στα 120 δισ. δολάρια, ενώ προχώρησε και σε θετικές αλλαγές των εκτιμήσεών της για την αμερικανική οικονομία. Για το 2020 η τράπεζα αναμένει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2020 θα φθάσει στο 2,4% έναντι 3,7% που ανέμενε τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας ο Πάουελ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη γνώμη του οι μετοχές δεν είναι κατ’ ανάγκη υπερτιμημένες εάν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της διαπραγμάτευσης για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας οι ηγέτες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία βρίσκονται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, πολύ κοντά σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα στήριξης 900 δισ. δολαρίων, από το οποίο, όμως, έχουν αφαιρεθεί ορισμένα κεφάλαια που αφορούν μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων αλλά και των τοπικών κυβερνήσεων. «Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε καταλήξει σε αποτέλεσμα», υποστήριξε ο Μιτς ΜακΚόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο οποίος βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Αρνητική επίδραση είχε στις επενδυτικές διαθέσει η μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, οι οποίες υποχώρησαν 1,1%, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα αποδυναμώνονταν 0,3%. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η πτώση των λιανικών πωλήσεων θα επηρεάσει δυσμενώς και το ΑΕΠ δ’ τριμήνου, αν και δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους. 

Σταθερά σε ανοδική πορεία η αγορά πετρελαίου, με το Brent να ξεπερνά και τα 51 δολάρια, καθώς το προθεσμιακό του συμβόλαιο ενισχύθηκε 0,51% στα 51,02 δολάρια. Κέρδη 0,44% στα 47,83 δολάρια για το αμερικανικό αργό

Σε ανοδική πορεία και η αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να ενισχύεται 0,64% στα 1.867 δολάρια, ενώ κέρδη 3,5% σημείωσε ο άργυρος στα 25,5 δολάρια. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Wall Street, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κοντά σε ρεκόρ ο δείκτης S&P 500, σε ιστορικό υψηλό το Bitcoin

Παρά την κάμψη του κλάδου της τεχνολογίας, οι μετοχές της κοινής ωφέλειας και του τομέα υγείας οδήγησαν 0,37% υψηλότερα τον S&P 500. Ευφορία για το Bitcoin μετά τη διαπραγμάτευση του πρώτου ETF, πλησιάζει τα 65.000 δολ.