ΓΔ: 860.62 -1.69% Τζίρος: 38.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:09:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα χρυσά μερίσματα του S&P 500 στήριξαν τα ρεκόρ του 2020

Για ένατη συνεχή χρονιά και κόντρα στην πανδημία τα μερίσματα ήταν αυξημένα. Μεγάλη πρωταγωνίστρια σε άνοδο η μετοχή της Tesla.

Το 2020 αποδεικνύεται ότι ήταν ένα… άγριο έτος για τη Wall Street, καθώς κατά τη διάρκειά του και εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η αγορά βρέθηκε αντιμέτωπη με ελεύθερη πτώση, αλλά όχι μόνο κατόρθωσε να ανακάμψει αλλά και να ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο όσους επενδυτές της έδειξαν εμπιστοσύνη. 

Απτή απόδειξη το γεγονός ότι το 2020 είναι ένα ακόμη έτος κατά το οποίο τα μερίσματα των εισηγμένων στον S&P 500 θα φθάσουν σε επίπεδο ρεκόρ, εμφανίζοντας ετήσια άνοδο 0,7% στα 58,28 δολάρια ανά μετοχή, βάσει στοιχείων της S&P Global. 

Πρόκειται για το ένατο διαδοχικό έτος που καταγράφεται ένα τέτοιο ρεκόρ, με τον Howard Sılverblatt, κορυφαίο αναλυτή της S&P Global να τονίζει ότι η πολύ καλή πορεία στη διανομή μερισμάτων στο α’ τρίμηνο του 2020 (δηλαδή προ πανδημίας) και η εντυπωσιακή ανάκαμψη στο δ’ τρίμηνο ήταν αυτή που στήριξε την όλη πορεία. 

Για το 2021 ο αναλυτής εκτιμά ότι θα καταγραφεί και νέο ρεκόρ, με αύξηση των μερισμάτων κατά 4,2% έναντι του 2020, η οποία θα μπορούσε να φθάσει στο 5,9%, εάν στον ευρύτερο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης της Wall Street δεν υπήρχε η μετοχή της Tesla, η οποία δεν προσφέρει μέρισμα στους μετόχους της. 

Η μερισματική απόδοση του S&P 500 σε σχέση με την αντίστοιχη των 10ετών αμερικανικών ομολόγων

S&P 500, Wall Street

 

Το δύσκολο 2020 και οι μεγάλοι νικητές 

Χωρίς αμφιβολία το έτος που πέρασε δοκίμασε σημαντικά την ψυχραιμία των επενδυτών. Ο S&P 500 κατέκτησε νέο ιστορικό υψηλό στις 19 Φεβρουαρίου, όμως η εξάπλωση της πανδημίας και εκτός κινεζικών συνόρων, τον οδήγησε σε πτώση 9,5% στις 12 Μαρτίου, με τον δείκτη να σημειώνει τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειές του από το 1987 και να βρίσκεται 26,7% χαμηλότερα σε σύγκριση με το ρεκόρ του Φεβρουαρίου, εισερχόμενος σε «bear market». Όμως επρόκειτο για τη συντομότερη «bear market» όλων των εποχών, με τον δείκτη να ξεκινά να ανακάμπτει μετά τις 23 Μαρτίου και να κατακτά κατόπιν νέα ρεκόρ ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του γ’ και δ’ τριμήνου. 

Όλα αυτά δεν επιτεύχθηκαν, φυσικά, εκ θαύματος, καθώς στην αγορά υπήρξε εισροή τεράστιων κεφαλαίων. Από τη μία πλευρά το πρόγραμμα στήριξης του αμερικανικού δημοσίου, η αξία του οποίου ξεπέρασε τα δύο τρισ. δολάρια και από την άλλη η απόλυτα χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed, με τα επιτόκια να παραμένουν κοντά στο 0% και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να ενισχύεται. Η πολιτική της Fed, πέραν όλων των άλλων, βοήθησε ώστε να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων, γεγονός το οποίο κατέστησε πιο ελκυστικές της μετοχές. 

Ένα ακόμη έντονο χαρακτηριστικό του 2020 για τον S&P 500 ήταν η έντονη μεταβλητότητα (volatility) καθώς ο δείκτης ενισχύθηκε ή υποχώρησε άνω του 2% σε περισσότερες από 40 συνεδριάσεις. 

Όμως, καθώς οι μετοχές ξεκίνησαν να ανακάμπτουν στα τέλη Μαρτίου και μετά από μερικούς μήνες έφθασαν οι ευχάριστες ειδήσεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στις επονομαζόμενες μετοχές «παλιάς οικονομίας», μεγάλο μέρος των οποίων είναι εισηγμένες και στον S&P 500, γεγονός το οποίο, βοήθησε, επίσης την ανάκαμψη του δείκτη. 

Απόλυτος πρωταγωνιστής του 2020 για τη Wall Street η μετοχή της Tesla 

S&P 500, Wall Street, tesla

 

Όσο για τον μεγάλο πρωταγωνιστή σε επίπεδο μετοχής για  το 2020 δεν είναι άλλος από την Tesla. Η ένταξή της στον S&P 500 στις 21 Δεκεμβρίου προσέφερε μεγαλύτερη αίγλη και αξιοπιστία στη μετοχή, η οποία εκτινάχθηκε κατά 700% σε ετήσια βάση, ένα ποσοστό που πολύ λίγες εταιρείες στη Wall Street έχουν καταφέρει, ενώ αποτέλεσε και μία εκ των μετοχών με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό συνεδριάσεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πώς η Wall Street κατόρθωσε να διαψεύσει και τους πιο αισιόδοξους αναλυτές

Η αμερικανική αγορά όχι μόνο διέγραψε τις απώλειές λόγω της πανδημίας αλλά συνεχίζει να «τρέχει» με νέα ρεκόρ, δυσκολεύοντας τους αναλυτές να εξηγήσουν την πορεία της. Ο ρόλος των νέων επενδυτών.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι κεντρικές τράπεζες, η ρευστότητα και το αίνιγμα της επόμενης ημέρας

Με τους δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ανατολή να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σταδιακά η δυναμική θα ατονήσει και πιθανότατα θα δούμε μια διόρθωση των τιμών των μετοχών.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, wall street
ΑΓΟΡΕΣ

«Επενδυτικός μαγνήτης» οι υψηλές αποδόσεων των ομολόγων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η αγορά ιδιωτικού χρέους, κυρίως ομολόγων που εκδίδουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχει ξεπεράσεις το ένα τρισ. δολάρια, με τους πλούσιους επενδυτές να αποτελούν το βασικό της στήριγμα.
Wall Street, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ανέκτησε τις απώλειες η Wall Street επιστρέφοντας στα επίπεδα - ρεκόρ

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +0,30%, κέρδη +0,25% για τον S&P 500. Μικρή πτώση -0,20% ο NASDAQ ενώ νωρίτερα βρέθηκε να υποχωρεί -1,43%. «Βουτιά» για την Tesla μετά την ανακοίνωση για τη διενέργεια έρευνας στο σύστημα αυτόνομης οδήγησης.
Wall Street, Metoxes, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ευφορία στα διεθνή χρηματιστήρια, ράλι της Tesla ενισχύει τη Wall Street

Ισχυρή ανοδική κίνηση στα futures των αμερικανικών δεικτών, με τη μετοχή της Tesla να κερδίζει 8% σε προσυνεδριακές συναλλαγές, μετά το ρεκόρ παραδόσεων και την εκτίμηση για 850.000 πωλήσεις μέσα στο 2021.