ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
musk, tesla, space-x, model 3
Φώτο: Shutterstock

Η Tesla μπαίνει στον S&P 500, ο Μάσκ "απειλεί" τον Μπέζος

Ο Έλον Μασκ βλέπει την περιουσία του εν μέσω πανδημίας να αυξάνεται κατά 423% καθώς η μετοχή της Tesla κερδίζει 609% και ετοιμάζεται να μπει στον S&P 500.

Το 2019 είχε περιουσία 26,4 δισ. δολαρίων και φλέρταρε με τη χρεοκοπία. Το 2020 όμως θα είναι ιστορικό για τον Έλον Μάσκ, που εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημικής κρίσης είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται κατά 423% και να είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, απειλώντας να ρίξει τον Τζεφ Μπέζος από την κορυφή.

Μέσα σε έναν χρόνο, ο Έλον Μασκ είδε την Space X να πραγματοποιεί διαστημικές αποστολές και τα μοντέλα της Tesla να παίρνουν δυναμικά το δικό τους μερίδιο αγοράς στην αυτοκινητοβιομηχανία. Πλέον ο αυτοδημιούργητος και αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας και οραματιστής ξεπέρασε και τον «γκουρού» Μπιλ Γκέιτς, ενώ η είσοδος της Tesla στον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να διευρύνει ακόμα περισσότερο την διαφορά από τους υπόλοιπους και να κλείσει κι άλλο την ψαλίδα από τον Τζεφ Μπέζος.

Με την μετοχή της Tesla να έχει τρέξει ένα ανοδικό ράλι 609,11% μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου, και την τιμή της να φτάνει στα 593.28 δολάρια, και την Space X να πετάει κυριολεκτικά στα αστέρια πραγματοποιώντας τις πρώτες της επανδρωμένες πτήσεις στον ISS, η περιουσία του Μασκ διαμορφώνεται στα 144 δισ. δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο γνωρίζει μοναδικές στιγμές δόξας, ο Έλον Μασκ έχει καταφέρει να ξεπεράσει και σε κέρδη τον Τζεφ Μπέζος καθώς έχει αυξήσει την περιουσία του κατά 117 δισ. δολάρια εν αντιθέσει με τα μόλις… 71,7 δισ. δολάρια του επικεφαλής της Amazon που έχει συνολική περιουσία 187 δισ. δολάρια.

Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία των υπολογιστών, ο Μπιλ Γκειτς, βρίσκεται πια στην τρίτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου με την συνολική του περιουσία να ανέρχεται στα 128 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζουμε πως ο Μπιλ Γκέιτς έχει χαρίσει και σημαντικό μέρος της περιουσίας του όλα αυτά τα χρόνια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως στις πρώτες 10 θέσεις των 500 πλουσιότερων ανθρώπων της λίστας Bloomberg, στις 7 βρίσκονται ανώτατα στελέχη και ιδρυτές εταιρειών τεχνολογίας.

Η Tesla στον S&P

Η Tesla με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 553 δισ. δολαρίων πληροί τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή της στον δείκτη S&P 500 και αναμένεται να ενταχθεί ως μια από τις 10 πιο ακριβές επιχειρήσεις στις 21 Δεκεμβρίου και να βρίσκεται πλέον στο ίδιο επίπεδο με άλλες σπουδαίες εταιρείες, όπως η Apple, η Amazon και η Berkshire Hathaway. 

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την είσοδο στον S&P 500, είναι πως η εταιρεία πρέπει να έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, να έχει κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 8,2 δισ. δολαρίων, να έχει υψηλή ρευστότητα, να έχει τουλάχιστον το 1/3 των μετοχών της σε ελεύθερη διαπραγμάτευση και να καταγράψει τέσσερα συνεχόμενα θετικά τρίμηνα. 

Ο Έλον Μάσκ, που έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο τόσο των επενδυτών όσο και των Αρχών Κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ, αποδεικνύεται εξαιρετικά επιτυχημένος, καθώς όποια ιδέα και να έχει φέρνει κέρδη, όπως η Tesla Tequila που ξεπούλησε σε διάστημα λίγων ωρών, έστω και εάν ένα μπουκάλι κόστιζε 250 δολάρια. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ κατορθώνει να ξεπουλήσει προσφέροντας online περίεργα προϊόντα. Στις αρχές του 2018 κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων πουλώντας… φλογοβόλα έναντι 500 ευρώ έκαστο. Επίσης στις αρχές του τρέχοντος έτους πούλησε περισσότερα από 500.000 καπέλα με την επιγραφή «Boring Company», ένα νέο του τόλμημα που δραστηριοποιείται στην κατασκευή τούνελ υψηλής ταχύτητας. 

Η σταθερότητα της Tesla αποτελεί επίτευγμα στο παρόν οικονομικό περιβάλλον, ενώ οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες πιθανότατα θα καταγράψουν τεράστιες απώλειες, καθώς κατέβασαν ρολά σε εργοστάσια και εκθέσεις, ακόμα και αν τα μεγέθη δεν είναι τόσο άσχημα όσο υπολογιζόταν αρχικά.  Τα δικαιώματα ρύπων (σ.σ. μονάδες που δίνονται από την κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα), έχουν αποτελέσει ακόμα μια σημαντική πηγή εισοδήματος για την Tesla, καθώς τα πουλάει σε ανταγωνιστές της. Τον τελευταίο χρόνο η Tesla αποκόμισε 1 δισ. δολάρια από την πώληση δικαιωμάτων.

Η εταιρεία του Έλον Μάσκ μπορεί και συγκεντρώνει αυτά τα κέρδη, καθώς οι ανταγωνιστές της δεν έχουν «τρέξει» την κατασκευή περισσότερων ηλεκτρονικών αυτοκινήτων και πρέπει να αγοράζουν «μονάδες» ώστε να βρίσκονται εντός των ορίων εκπομπών που ορίζουν οι ρυθμιστικές Αρχές. Η Tesla από την πλευρά της, γνωρίζει πως αυτή η κατάσταση δεν θα διαρκέσει για πάντα, καθώς αργά ή γρήγορα οι παραδοσιακές βιομηχανίες θα περάσουν στην ηλεκτροκίνηση.

Την ίδια στιγμή που ο Μάσκ ετοιμάζει τρία εργοστάσια σε τρεις διαφορετικές ηπείρους, η Tesla φαίνεται να διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της. Η Tesla αναφέρει πως τα 8,6 δισ. δολάρια σε ρευστό και ισοδύναμα είναι αρκετά για να χρηματοδοτήσουν την επέκταση της εταιρείας. 

Μια εξαιρετική επιτυχία αν αναλογιστούμε πως η Tesla το 2019 είχε βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας όταν προσπαθούσε να φέρει το Model 3 στην αγορά. Μια κίνηση που εκτόξευσε τελικά την εταιρεία και της έχει ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη. Πρόσφατα εξάλλου μέσω Twitter ο ιδιοκτήτης της Tesla είχε αναφέρει πως «το πιο λίγο που απείχαμε  (από τη χρεοκοπία) ήταν ένας μήνας. Η παραγωγή του Model 3 ήταν γεμάτη με ακραίο στρες και πόνο για πολύ καιρό – από τα μέσα του 2017 έως τα μέσα του 2019. Ήταν μία κόλαση στην παραγωγή και τα logistics».

Η Tesla δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει την επόμενη Apple και να γράψει την δικιά της ιστορία πατώντας στις δυο βάρκες. Της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας και να αλλάξει πλήρως τον τρόπο που βλέπουμε την μετακίνηση. Αναλυτές της Morgan Stanley από την πλευρά τους έχουν θέσει το ζήτημα για το αν ο Έλον Μάσκ μπορεί να οδηγήσει την Tesla σε μια μεγαλύτερη ανάπτυξη και να γίνει μια εταιρεία με αξία τρισ. δολαρίων.

Όπως είχε αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες η Morgan Stanley τον Μάιο, «το ερώτημα για την Tesla από εδώ και πέρα είναι αν χρειάζεται επίσης επιχειρησιακό διευθυντή, όπως ο Τιμ Κουκ στην Apple, για να γίνει εταιρεία τρισ. δολαρίων». Ο Μασκ ωστόσο έχει επαναλάβει την δήλωση που είχε κάνει και το 2018. «Εάν έχετε κάποιον που μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά, παρακαλώ επιτρέψτε μου να το ξέρω. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να κάνει τη δουλειά καλύτερα; Αν ναι, μπορεί να πάρει τα ηνία τώρα».  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Musk, Tesla, ilektrika autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος τιμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όχημα με 35.000 δολ. φέρνει ο Μασκ

Τα μεγάλα περιθώρια κέρδους της αξιοποιεί η Tesla για να αυξήσει τα μερίδιά της στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ τον Μάρτιο θα παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο, προσιτό σε περισσότερους. Αναμένεται απάντηση από τις καθιερωμένες βιομηχανίες.
Musk, Tesla, ilektrika autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Το ερώτημα των δισ. για τον Μασκ: Έγινε «φούσκα» η μετοχή της Tesla;

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το αστρονομικό P/E της Tesla, που πλησιάζει το 100, ίσως να μην είναι δικαιολογημένο. Θα πρέπει να έχει 100% μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ και να πουλάει κάθε αυτοκίνητο με κέρδος 20.000 δολ.
mask-tesla
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλόκο της Twitter σε εξαγορά από Μασκ, ενεργοποιεί «δηλητηριώδες χάπι»

Αν ανεβεί πάνω από 15% το ποσοστό του δισεκατομμυριούχου, θα γίνει αυτόματη έκδοση δικαιωμάτων για νέες μετοχές και το ποσοστό του θα μειωθεί. Το επιχειρηματικό αδιέξοδο της εταιρείας και οι αμφιβολίες για το σχέδιο του Μασκ.