ΓΔ: 903.46 0.15% Τζίρος: 18.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:36:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Pantelakis Sec.: Έχει ακόμη δρόμο το ράλι των τραπεζικών μετοχών

Η αγορά έχει υποτιμήσει την πρόοδο που έκαναν οι τράπεζες στην εξυγίανση των ισολογισμών με μεγάλες τιτλοποιήσεις. Οι τιμές στόχοι, τα περιθώρια ανόδου και οι κορυφαίες επιλογές.

Μεγάλα περιθώρια ανόδου, έως και 64%, έχουν οι τραπεζικές μετοχές, παρά το γεγονός ότι οι τιμές τους έχουν διπλασιασθεί από το χαμηλό του περασμένου Νοεμβρίου, καθώς η αγορά δεν έχει αποτιμήσει πλήρως τις σημαντικές θετικές εξελίξεις, όπως η πρόοδος στην εξυγίανση των ισολογισμών.

Όπως τονίζει η Pantelakis Securities σε σημερινή ανάλυση για τις τραπεζικές μετοχές, το ράλι που έχουν αρχίσει από τον Νοέμβριο οι τραπεζικές μετοχές έχει ακόμη δρόμο, ενώ η χρηματιστηριακή προχωρά σε μια αλλαγή των κορυφαίων επιλογών της από τον κλάδο, επιλέγοντας πλέον τις μετοχές της Εθνικής και της Alpha, αν και διατηρεί σύσταση αγοράς και για την Eurobank.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank ορίζεται σε 0,885 ευρώ, δίνοντας ένα περιθώριο δυνητικής ανόδου 64%. Τα αντίστοιχα περιθώρια ανόδου για την Εθνική είναι 53%, για την Eurobank 33% και για την Τράπεζα Πειραιώς, τη μόνη με ουδέτερη σύσταση, 12%.

pantelakis_banks

Στα βασικά της συμπεράσματα, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι η αγορά παραβλέπει την πρόοδο της διαδικασίας εξυγίανσης των ισολογισμών, τις δυνατότητες που προσφέρουν οι συστημικές λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, τα μαξιλάρια κεφαλαίων που διαθέτουν οι τράπεζες και την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας τους. Καταλύτες για την πορεία των τραπεζικών μετοχών φέτος θα είναι η ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων που εκκρεμούν και η ορατότητα για τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που θα δημιουργήσει η πανδημία.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Pantelakis οι τραπεζικές μετοχές είχαν μια ταραγμένη χρονιά, καθώς αρχικά υποχώρησαν κατά 72% μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ μετά το χαμηλό που κατέγραψαν στις 6 Νοεμβρίου έχουν διπλασιάσει τις τιμές τους, αλλά και πάλι τελείωσαν τη χρονιά με πτώση 41% και με χαμηλή σχέση τιμής προς λογιστική αξία (P/TBV), που διαμορφώθηκε σε 0,3 φορές, δηλαδή σε μεγάλη απόσταση από τις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών.

Μέσα στην αναταραχή που έχει προκαλέσει η πανδημία, οι επενδυτές ίσως έχουν παραβλέψει πέντε σημαντικές θετικές εξελίξεις για τον κλάδο:

  • Πρώτον, οι τράπεζες απέδειξαν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν το σχέδιο «Ηρακλής» για να εκτελέσουν μεγάλες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός των ορίων για κεφαλαιακές απώλειες που οι ίδιες έθεσαν. Ήδη ολοκληρώθηκε η τιτλοποίηση Cairo από την Eurobank, για δάνεια 7,5 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν τιτλοποιήσεις δανείων 24 δισ. ευρώ (40% των συνολικών NPE).

Οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών

securitizations

 

  • Δεύτερον, η δέσμη μέτρων στήριξης από το κράτος, η ενεργητική στάση των τραπεζών στη διαχείριση των δανείων και, το σπουδαιότερα, η οικονομική ανάκαμψη που θα φέρουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια συγκλίνουν στην κατεύθυνση της συγκράτησης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ελεγχόμενο ποσό της τάξεως των 4-5 δισ. ευρώ.
  • Τρίτον, η Ελλάδα είναι έτοιμη να επεκτείνει και να αυξήσει το σχέδιο «Ηρακλής», ενώ υπάρχει πρόταση από την Τράπεζα της Ελλάδος για bad bank, που θα μπορούσε να βοηθήσει περαιτέρω στην εξυγίανση των ισολογισμών, εφόσον ξεπερασθεί το εμπόδιο των ευρωπαϊκών κανόνων για την κρατική βοήθεια.
  • Τέταρτον, οι τράπεζες διαθέτουν ισχυρά κεφαλαιακά μαξιλάρια, μετά και τη χαλάρωση των εποπτικών κανόνων λόγω της πανδημίας, ενώ έχουν πρόσθετες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων χωρίς να εκδοθούν νέες μετοχές και να υπάρξει αραίωση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων, κάτι που μπορεί να γίνει με ομόλογα Tier 1 και Tier 2. 
  • Πέμπτον, τα κέρδη προ προβλέψεων (PPI) παραμένουν ανθεκτικά, χάρη στη μεγάλη αύξηση των νέων δανείων, στα μειωμένα κόστη χρηματοδότησης, στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και στις καλοδεχούμενες, αν και ευμετάβλητες, ενισχύσεις από κέρδη χρηματοοικονομικών πράξεων.

Η χρηματιστηριακή εξηγεί ότι έδωσε τη θέση της Eurobank στην Alpha Bank στις κορυφαίες επιλογές της, επειδή η Alpha έχει χαμηλότερη σχέση τιμής / λογιστικής αξίας και έχει περιορίσει το ρίσκο μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy. Την ίδια στιγμή, η Εθνική εκτιμάται ότι θα περιορίσει το discount σε σχέση με τη μετοχή της Eurobank, καθώς η τιτλοποίηση Frontier, που θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2021, θα περιορίσει περίπου στα ίδια επίπεδα με της Eurobank το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ έχει ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση (με ελαφρώς χαμηλότερη απόδοση κεφαλαίων).

Η πορεία των τραπεζικών μετοχών θα αντανακλά, το προσεχές διάστημα, τη διαμόρφωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και τις εκτιμήσεις για την αξία των δανείων και των ενεχύρων. Οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα νέα πλάνα για τα NPE, που θα υποβληθούν τον Μάρτιο, την ολοκλήρωση τιτλοποιήσεων μέσα στο α' εξάμηνο, τα αποτελέσματα των stress tests (στα τέλη Ιουλίου) και το ποσοστό δανείων σε αναστολή που θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα, για τα οποία οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι θα είναι περίπου 20% του συνόλου.

Ιδιαίτερα για την Τρ. Πειραιώς, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η αγορά θα περιμένει την εκτέλεση του δικού της σχεδίου ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας από εσωτερικές πηγές και, το σημαντικότερο, την ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την εκ νέου ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της.

Σε σχέση με το γνωστό πρόβλημα χαμηλής ποιότητας των τραπεζικών κεφαλαίων, που περιλαμβάνουν σε μεγάλο ποσοστό αναβαλλόμενους φόρους, η Pantelakis εμφανίζεται θετική για το σχέδιο της Τρ. Ελλάδος για bad bank, σημειώνοντας ότι, εάν αυτό εφαρμοσθεί, χωρίς να προσκρούσει σε εμπόδια από το ευρωπαϊκό δίκαιο για τις κρατικές ενισχύσεις, θα μπορούσε να ξεπερασθεί οριστικά η δεκαετούς διάρκειας κρίση του τραπεζικού κλάδου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες στο ΧΑ, πέρασε στο «συν» ο Γ. Δείκτης

Πρώτες σε συναλλαγές και άνοδο οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά αποτιμά τις αλλαγές για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ξεπέρασε την αρχική αδυναμία ο Δείκτης, ελπίδες για ένατο συνεχές ανοδικό κλείσιμο.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ της Alpha Bank

««Είναι μία ημέρα – ορόσημο για την Alpha Bank. Πραγματοποιήσαμε επιτυχώς την πρώτη, αναπτυξιακού χαρακτήρα, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά το 2008», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Β. Ψάλτης.
Bank of America, BofA
ΑΓΟΡΕΣ

BofA: Στα ύψη οι τιμές στόχοι για τράπεζες, αισιοδοξία για NPE, κέρδη

Αύξηση 61% στην τιμή στόχο για την Alpha Bank και σύσταση αγοράς, διατηρείται το "buy" για Εθνική και Eurobank, περιθώρια ανόδου πάνω από 30%. Θετικές προβλέψεις για τη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αύξηση των κερδών.