ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανοδική προσπάθεια στο Χρηματιστήριο, σε αναζήτηση προσήμου οι τράπεζες

Νέα ανοδική προσπάθεια, προκειμένου να ξεπεράσει ξανά το επίπεδο των 800 μονάδων κάνει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο, εν μέσω πτωτικών τάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Νέα ανοδική προσπάθεια, προκειμένου να ξεπεράσει ξανά το επίπεδο των 800 μονάδων κάνει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο, εν μέσω πτωτικών τάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,2% στις 791,75 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,64 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,3%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,13%.

Ο τραπεζικός δείκτης παρά τα αρχικά κέρδη βρίσκεται σε αναζήτηση προσήμου, με την Εθνική να κερδίζει 1,2%, την Alpha Bank να ενισχύεται 1,04%, την Τρ. Πειραιώς 0,2% και τη Eurobank να χάνει 0,1%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (1,34%) της Μυτιληναίος (1,07%), και της Ελλάκτωρ (0,82%). Αντιθέτως πτώση καταγράφει η μετοχή της Coca Cola HBC (1,19%) και της ΔΕΗ (0,14%). 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (2,8%) και του Εμπορίου (1,54%), ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (1,18%) και των Κατασκευών (0,26%).

Όπως έχει αναφέρει το Business Daily, χρηματιστηριακοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι αρκετά κρίσιμη για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των τραπεζικών μετοχών, καθώς ο κλαδικός δείκτης, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής, χάνει από την αρχή του έτους 8% και από την πορεία αυτής της εβδομάδας θα φανεί αν θα υπάρξει μια ανοδική αντίδραση, ή θα συνεχισθεί η καθοδική πορεία σε έδαφος διψήφιου ποσοστού απωλειών, κάτι που θα «επισημοποιούσε» την έναρξη μιας διορθωτικής κίνησης.

Οι εξελίξεις στην οικονομία από τον Νοέμβριο, όταν η χώρα μπήκε στο δεύτερο lockdown της πανδημίας, δεν προκάλεσαν μεγάλο προβληματισμό αρχικά στους επενδυτές, καθώς ήταν μια εξέλιξη αναμενόμενη. Άλλωστε, στη «ζυγαριά» του επενδυτικού κλίματος βάρυνε περισσότερο η θετική εξέλιξη της έγκρισης εμβολίων, που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες επαναφοράς στην κανονικότητα, κάτι που έδωσε ώθηση στις τραπεζικές μετοχές και σε άλλους τίτλους της «παραδοσιακής» οικονομίας, που είχαν δεχθεί και το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση.

Όμως, από τις αρχές του 2021 ο μακροοικονομικός ορίζοντας άρχισε να «θολώνει», καθώς το lockdown αποδείχθηκε πολύ πιο παρατεταμένο από κάθε αρχική πρόβλεψη και οι επενδυτές άρχισαν να κάνουν νέους υπολογισμούς για την ανάπτυξη του 2021, η οποία φαίνεται ότι θα είναι ασθενέστερη από τις εκτιμήσεις που γίνονταν ως τα τέλη του περασμένου χρόνου. Αυτή ήταν η κυριότερη αφορμή για την παύση του ράλι των τραπεζικών μετοχών, που είναι κατ’ εξοχήν ευαίσθητες στις εκτιμήσεις για το μακροοικονομικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου επιχειρούν μια πρωτοφανή, σε ταχύτητα, εξυγίανση των ισολογισμών τους, με βασικό εργαλείο τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εβδομαδιαία κέρδη 1,30% για τον Γενικό Δείκτη με ώθηση από τις τράπεζες

Στις 912,81 μονάδες ο Γενικός Δείκτης καθώς «ξέσπασε» την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με την αξία των συναλλαγών να αγγίζει τα 128 εκατ. ευρώ. Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών, με εβδομαδιαία ενίσχυση 2,70%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κρατάει τις 910 μονάδες παρά τις πιέσεις ο ΓΔ, στήριξη από τράπεζες

Το αρνητικό πρόσημο στις ευρωπαϊκές αγορές επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά με τον τραπεζικό κλάδο να στηρίζει τον Γενικό Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 910 μονάδων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσπάθεια σταθεροποίησης πάνω από τις 910 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Με ώθηση από το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και την ανοδική πορεία των βαριών χαρτιών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 910 μονάδες στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.