Φωτο: Shutterstock

Apple και προσδοκίες για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου οδηγούν υψηλότερα τις αγορές

Ήπια άνοδος για το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο αναζητά κατεύθυνση. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

 

Με οδηγό τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας και την ενέργεια η αμερικανική αγορά κινείται ανοδικά ενώ νωρίτερα οι ευρωπαϊκές μετοχές ολοκλήρωσαν την ημέρα με σημαντικά κέρδη. Ανοδικά κινήθηκε και το Χρηματιστήριο Αθηνών ωστόσο για άλλη μια συνεδρίαση η αγορά δεν έπεισε.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ σημειώνει ισχυρή άνοδο, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις πιέσεων, με κέρδη +0,85% ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον τροφοδοτούν οι προσδοκίες για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας. Η μετοχή της Apple κλέβει την παράσταση (+2,8%) με τους αναλυτές και επενδυτές να αντιδρούν θετικά στις ανακοινώσεις της εταιρίας για τα νέα προϊόντα. Κέρδη 0,44% αποκομίζει ο Dow και στο +0,55% βρίσκεται ο S&P 500. Στην Ευρώπη ο γερμανικός DAX έκλεισε με κέρδη 0,74% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 0,96%.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ όπου θα εξεταστεί τόσο η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου, οι αναλυτές προδικάζουν μια μείωση τουλάχιστον 10 μονάδων βάσεων, όσο και το ενδεχόμενο υλοποίησης νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κίνηση που φαίνεται ότι συναντά ισχυρές αντιδράσεις απο τις λεγόμενες χώρες του Βορρά. Σήμερα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο -0,40%, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η χορήγηση δανείων από τις εμπορικές τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Χωρίς κατεύθυνση η ελληνική αγορά

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,88% ενώ σημειώνεται ότι μετά τις 13.00 ο δείκτης πέρασε σε θετική τροχιά. Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισαν οι τραπεζικές μετοχές (+2,69%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,14%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,12%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Fourlis (+4,05%), της Jumbo (+3,78%), της Πειραιώς (+3,74%), της Εθνικής (+2,77%) και της Eurobank (+2,50%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-4,02%), της Ελλάκτωρ (-2,42%), της Motor Oil (-0,76%) και του ΟΠΑΠ (-0,61%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η ΕΚΤ μαζί με την Fed στη «μάχη» για τη στήριξη των αγορών

Καθώς εξελίσσεται σε μαύρο κύκνο για τις αγορές η επιδημία του κοροναϊού, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει έτοιμη για παρέμβαση με «κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα», ακολουθώντας τα βήματα επικεφαλής της Fed.
ΑΓΟΡΕΣ

Sell off στο Χρηματιστήριο, στο -9,52% ο δείκτης των τραπεζών

«Γκρεμίζεται» κάτω από τις 840 μονάδες ο Γ.Δείκτης με απώλειες άνω του 6%. Πτώση άνω του 10% από τα υψηλά του περασμένου Ιανουαρίου. Ελεύθερη πτώση για τις τράπεζες. Ξεπούλημα μετοχών σε Ευρώπη - ΗΠΑ και Ασία.
ΑΓΟΡΕΣ

Διατήρηση της bull market αλλά όχι νέα ρεκόρ βλέπουν οι ειδικοί για τις μετοχές διεθνώς

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν θα κατορθώσουν να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.