bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο, κάτω και από 770 μονάδες ο ΓΔ

Αγγίζει το 6% η «βουτιά» στις τραπεζικές μετοχές. Μεγάλες απώλειες και για ΔΕΗ, Aegean Airlines, Viohalco, ΟΤΕ, ΟΛΠ και EXAE.

Διευρύνονται οι αρνητικές πιέσεις που δέχεται το Χρηματιστήριο, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη κάτω από το επίπεδο των 770 μονάδων, ενώ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων διατηρούνται οι τραπεζικές μετοχές. 

Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,85% και διαπραγματεύεται στις 764,63 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 30,58 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 1,95%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,01%.

Έντονες πιέσεις και στον τραπεζικό δείκτη που υποχωρεί 4,2%, με την Τρ. Πειραιώς στο -5,7%, την Alpha Bank να κινείται στο -5,66%, την Εθνική να χάνει 4,4% και τη Eurobank να υποχωρεί 4,1%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (3,7%), της Aegean Airlines (2,2%), της Viohalco (2,5%), του ΟΤΕ (1,7%), του ΟΛΠ (1,6%) και της EXAE (1,6%). Από τους επιμέρους δείκτες, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (2,35%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,79%). 

Η εβδομάδα αυτή είναι κρίσιμη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς όσοι προσέβλεπαν σε μια ευχάριστη έκπληξη από την Fitch, που θα μπορούσε να αποτελέσει καύσιμο για υψηλότερα επίπεδα, απογοητεύτηκαν, καθώς δεν υπήρξε μεταβολή ούτε στο outlook.

Η αγορά παρά το γενικά θετικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα φαίνεται ότι επηρεάζεται από την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει το παρατεταμένο πέρα από κάθε αρχική πρόβλεψη δεύτερο lockdown, το οποίο έχει αλλάξει προς το χειρότερο το μακροοικονομικό περιβάλλον μεταφέροντας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τις προβλέψεις για ανάκαμψη. Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε σταθερή πορεία επανεκκίνησης παρά τα βήματα που έχουν γίνει, καθώς στο διεθνή χώρο υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το νέο κύμα της πανδημίας και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Εξάλλου, η κυριαρχία των πωλητών και η επιφυλακτικότητα των αγοραστών ήταν σαφέστερη στη συνεδρίαση της Παρασκευής από τις προηγούμενες της εβδομάδας και οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε κλείσιμο κάτω από τις 780 μονάδες με τις πιέσεις να εκδηλώνονται σε όλο το ταμπλό αλλά εντονότερα στις τραπεζικές μετοχές.

Σε μεγάλο βαθμό η πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών, πρέπει να αποδοθεί σε τεχνικούς παράγοντες δεδομένου οτι το μεγάλο ράλι του τελευταίου διμήνου του 2020, έχει αφήσει υπολογίσιμες υπεραξίες στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών και πάντα είναι ισχυρός ο πειρασμός της ρευστοποίησης κερδών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μπήκαν 3 δισ. στα αμοιβαία κεφάλαια φέτος, στροφή των αποταμιευτών

Διαμορφώνεται συγκεκριμένα στα 18,85 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3 δισ. ευρώ, ή κατά 19,41%, από τις αρχές του 2024 , ενώ από τον Απρίλιο του 2020 οι εισροές κεφαλαίων στα αμοιβαία κεφάλαια ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σταθερά στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες

Ισχυρά μεγέθη και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο α' τρίμηνο του 2024, σε μία ακόμη απόδειξη ότι ο κλάδος διατηρεί την ανοδική του πορεία. Στο επίκεντρο, λόγω αποτελεσμάτων, και η HelleniQ Energy.