ΓΔ: 1441.47 1.48% Τζίρος: 86.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:38:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Fitch: Σταθερή η αξιολόγηση της Ελλάδας, αμετάβλητες οι προοπτικές

Η μεγάλη πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμούσε ότι η αξιολόγηση θα παραμείνει σταθερή ωστόσο αρκετοί αισιοδοξούσαν ότι θα υπάρξει αναβάθμιση στις προοπτικές, εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθηκε.

Σταθερή διατήρησε της πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Η Fitch επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα 'BB' με σταθερές προοπτικές. Η μεγάλη πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμούσε ότι η αξιολόγηση θα παραμείνει σταθερή ωστόσο αρκετοί αισιοδοξούσαν ότι θα υπάρξει αναβάθμιση από τον οίκο σε ότι αφορά τις προοπτικές, εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθηκε.

Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά το υψηλό επίπεδο κατά κεφαλήν εισοδήματός της, τα οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των χωρών με αξιόχρεο BB and BBB καθώς και τις επιδόσεις διακυβέρνησής της που είναι υψηλότερες από τις περισσότερες χώρες με μη επενδυτική διαβάθμιση.

Αυτά τα ισχυρά σημεία σταθμίζονται με την αδύναμη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη, ένα πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα και τα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους της γενικής κυβέρνησης και εξωτερικού χρέους.

Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν τον βαθμό εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ακόμη και μετά το σοκ στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά από την πανδημία της COVID-19 και τους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές.

Ωστόσο οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα παραμένουν αδύναμες, τα κόκκινα δάνεια ανεβαίνουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και η χώρα εμφανίζει πολύ υψηλά επίπεδα κυβερνητικού και εξωτερικού χρέους.

Επίσης ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως υπήρξε υποχώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 10,2%, όμως θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης το 2021 που αναμένεται να ενισχυθεί κατά 3%. Επίσης η Fitch αναμένει να υπάρξει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη την επόμενη διετία, αν και εφόσον βελτιωθεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση και ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, ενώ αναμένονται επίσης να απορροφηθούν και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης το έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 7,2% το 2020 από το 1,5% που ήταν το 2019, με την Fitch να αναμένει πως θα μειωθεί σταδιακά την επόμενη διετία και το 2022 θα διαμορφωθεί στο 5,7%. Το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε περαιτέρω στο 154,3% του ΑΕΠ το 2020, παραμένοντας πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα των χωρών με αξιολόγηση «ΒΒ». 

Σύμφωνα με την Fitch, οι παράγοντες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι:

  • Επιστροφή του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ σε σταθερή πτωτική πορεία μετά την πανδημία, για παράδειγμα λόγω της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της επιστροφής στην αύξηση του ΑΕΠ και της διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων,
  • Βελτίωση της μεσοπρόθεσμης πορείας της ανάπτυξης μετά το σοκ του κορονοϊού, ιδιαίτερα εάν υποστηρίζεται από την εφαρμογή αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και
  • Χαμηλότερο ρίσκο "μεταφοράς" των κινδύνων του τραπεζικού τομέα στον κρατικό ισολογισμό.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη της τάξης του 7% «βλέπει» ο οίκος Fitch για το 2022

Ο κ. Ναπολιτάνο παραμένει επιφυλακτικός καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει κακή συμπεριφορά στο θέμα των απορροφούμενων κονδυλίων κατά το παρελθόν, αλλά επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί η υπευθυνότητα της κυβέρνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κρατήσεων έως 5% για την Ελλάδα από Ολλανδούς και Βέλγους

Η αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον και την αισιοδοξία που εκφράστηκαν από τους Tour Operators, δείχνουν ότι η τουριστική σεζόν 2024 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη για την Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαχαράκη: Αύξηση αφορολόγητου ανά παιδί και αύξηση άδειας μητρότητας

Η υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα επιδοτούμενα δάνεια. Όπως ανέφερε «αυτή την εβδομάδα έχουμε φτάσει στα 5.600 δάνεια σε νέα ζευγάρια, την κοινωνική αντιπαροχή – αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για διαμερίσματα και άλλους χώρους».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Αγγελοπούλου: Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

«Φανταστείτε τη ζωή μας χωρίς να είχαν γίνει αυτά τα έργα, ενώ ωφελήθηκε πολύ και η ελληνική οικονομία. Για μένα όμως έχει πιο μεγάλη αξία η εικόνα που απέκτησαν για τη χώρα, Έλληνες και ξένοι. Αυτό δεν έχει εξατμιστεί, όσα και να πέρασε η Ελλάδα» ανέφερε η επικεφαλής του Αθήνα 2004.