ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
metoxes, stocks, wall street, xrimatistirio
Φωτο: Pixabay

«Βουτιά» στις αγορές λόγω πανδημίας, για διόρθωση προειδοποιεί το ΔΝΤ

Κοντά στο 2% οι απώλειες των δεικτών στις δύο όχθες του Ατλαντικού, καθώς ανατρέπεται το αισιόδοξο σενάριο για γρήγορη υπέρβαση της πανδημίας. «Τραβηγμένες» οι αποτιμήσεις, επισημαίνει το ΔΝΤ.

Έντονους κραδασμούς στις διεθνείς αγορές προκαλούν οι νέες, σοβαρές δυσκολίες στη «μάχη» της ανθρωπότητας με τον κορονοϊό, που δείχνουν ότι ανατρέπεται το βασικό σενάριο των επενδυτών, το οποίο έχει δώσει ισχυρή ώθηση στις μετοχές από τον περασμένο Νοέμβριο, και προβλέπει γρήγορη ολοκλήρωση των προγραμμάτων εμβολιασμού, τουλάχιστον στις χώρες της Δύσης, ώστε από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να επανέλθουν οι οικονομίες στην κανονικότητα.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι πιέσεις που εκδηλώνονται σήμερα ένα ιδιαίτερα έντονες και οδηγούν το δείκτη Stoxx 600 σε υποχώρηση κατά 1,60%, ενώ με ανάλογα ποσοστά πτώσης, σχεδόν 2% στο άνοιγμα και περίπου 1,50% στη συνέχεια, άρχισε η συνεδρίαση για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, Dow Jones και S&P, με τον τεχνολογικό Nasdaq να «γράφει», μικρότερο ποσοστό απωλειών, της τάξεως του 1%. «Βαρίδι» για τους δείκτες στις ΗΠΑ είναι σήμερα η μετοχή της Boeing, αφού ανακοίνωσε ζημιές - ρεκόρ για το 2020.

Ενδεικτικό στοιχείο της στροφής των επενδυτών στην ασφάλεια είναι η άνοδος του δολαρίου, που είναι η μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση από τον Ιούνιο, όπως σημειώνει το Bloomberg, αλλά και η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Η «βουτιά» του Stoxx 600 στην Ευρώπη, που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων πέντε εβδομάδων, συνδέεται από τους αναλυτές με τη νευρικότητα που έχει προκαλέσει στις αγορές η εμπλοκή στα προγράμματα εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Κομισιόν βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με την Astra Zeneca για τις καθυστερήσεις στην παράδοση συμφωνημένων δόσεων του εμβολίου της εταιρείας στην Ευρώπη.

Όλα αυτά, την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει την ευρωπαϊκή ήπειρο και οι κυβερνήσεις υποχρεώνονται να λάβουν όλα και περισσότερα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας στο εσωτερικό των χωρών, αλλά και των διασυνοριακών ταξιδιών. Οι νέες δυσκολίες στη διαχείριση της πανδημίας «σκοτεινιάζουν» τις οικονομικές προοπτικές για το τρέχον έτος, μετριάζοντας τις προβλέψεις για οικονομική ανάκαμψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ήδη, η γερμανική κυβέρνηση έκοψε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος από το 4,4% στο 3%.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται από τους επενδυτές διεθνώς η σημερινή ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της αμερικανικής Fed, καθώς οποιαδήποτε ένδειξη περιορισμών στις ενισχύσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες θα προκαλούσε έντονη ανησυχία για τις προοπτικές των αγορών. Η Fed δεν αναμένεται να μεταβάλει τα επιτόκια και τις άλλες παραμέτρους της νομισματικής πολιτικής, αλλά αναμένονται με ενδιαφέρον οι προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία, οι οποίες συνδέονται άμεσα και με τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής του επόμενου διαστήματος.Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει συνδέσει τη συνέχιση των αγορών ομολόγων με ρυθμό 120 δισ. δολ. το μήνα με το αν θα υπάρξει «σημαντική πρόοδος» στην επίτευξη των στόχων για τον πληθωρισμό και την ανεργία, κάτι που πάντως δεν έχει συμβεί το προηγούμενο διάστημα, καθώς ήταν απογοητευτικά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Το μεγάλο ερώτημα που, αναπόφευκτα, φέρνει μπροστά στους επενδυτές η νέα αναταραχή στις αγορές και η ανατροπή των προβλέψεων για την εξέλιξη της πανδημίας είναι αν δικαιολογούνται οι αποτιμήσεις των μετοχών με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην παγκόσμια οικονομία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην αναθεωρημένη έκθεσή του για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τόνισε σήμερα ότι οι αποτιμήσεις είναι ήδη «τραβηγμένες», καθώς οι επενδυτές θεωρούν βέβαιο ότι οι οικονομίες θα επανέλθουν στην ομαλότητα μέσα στο 2021 και μέχρι να γίνει αυτό θα υπάρχει επαρκής στήριξη από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, ενώ τα επιτόκια θα παραμείνουν πολύ χαμηλά για μεγάλη περίοδο. Σε αυτές τις συνθήκες, προειδοποιεί το Ταμείο, ο κίνδυνος μιας διόρθωσης στις αγορές είναι αρκετά υψηλός και κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν πολύ προσεκτικούς χειρισμούς, για να μην εξελιχθεί η οικονομική κρίση της πανδημίας σε χρηματοπιστωτική κρίση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τα 11 τρισ. δολ. από τις κεντρικές τράπεζες και η νέα ισορροπία στις αγορές

Γιατί προκαλεί κραδασμούς στα χρηματιστήρια το «σήμα» της Fed για έναρξη της μείωσης αγορών τίτλων. Τι σημαίνει η έξοδος από την περίοδο των μεγάλων ενέσεων ρευστότητας. Πώς επηρεάζεται το ΧΑ.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Έμεινε πολύ πίσω το ΧΑ λόγω πανδημίας, κλειδί τα αποτελέσματα α' 6μήνου

Με μικρές απώλειες έκλεισε η εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη, ενώ τα κέρδη του S&P 500 και του Stoxx 600 ήταν 2% και 1,5%, αντίστοιχα. Οι φόβοι για πανδημία και τουρισμό και οι κρίσιμες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.
ΑΓΟΡΕΣ

«Σύνδρομο της Κίνας» για την Apple, υπό πίεση τα διεθνή Χρηματιστήρια

Απροσδόκητη ανακοίνωση της κορυφαίας εταιρείας τεχνολογίας για κακό β' τρίμηνο προκαλεί υποχώρηση στις αγορές, ενώ στη Λεωφόρο Αθηνών ο δείκτης παραμένει σε πτωτική τροχιά με σοβαρή αδυναμία των τραπεζών.
shanghai_stock_exchange
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρό τεστ αντοχής στις αγορές, μέτρα στήριξης από την Κίνα

Δύσκολη ημέρα στις αγορές, ανοίγει πάλι το Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Άφθονη ρευστότητα παρέχει η κεντρική τράπεζα της Κίνας για να αποτρέψει πανικό. Ενθαρρυντική ένδειξη η άνοδος των futures S&P 500 και Nasdaq.