ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Για κίνδυνο σοβαρής διόρθωσης στις αγορές προειδοποιεί το ΔΝΤ

Το Ταμείο στην έκθεσή του «Global Financial Stabilty Report», τονίζει ότι η άνοδος των αγορών στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα κρατικά προγράμματα στήριξης και όχι σε θετικά μακροοικονομικά ή εταιρικά δεδομένα.

Η θετική εξέλιξη της έλευσης των εμβολίων κατά του κορονοϊού έχει διττή ανάγνωση σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως τονίζεται στην επικαιροποιημένη έκθεσή του «Global Financial Stability Report». 

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου τονίζουν ότι αυτή ακριβώς η εξέλιξη έδωσε σημαντική ώθηση στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα, όμως, αρκετές αποτιμήσεις μετοχών αλλά και ομολόγων να είναι ιδιαίτερα «αυξημένες» και πιθανώς σε επίπεδα που δεν δικαιολογούν τα δεδομένα επιχειρήσεων και οικονομιών. 

Προσθέτουν ακόμη ότι ένας βασικός παράγοντας πίσω από το ράλι των αγορών δεν είναι άλλος από τα πλουσιοπάροχα προγράμματα στήριξης των κυβερνήσεων, γεγονός το οποίο δημιουργεί το ενδεχόμενο να υπάρξει «σοβαρή» διόρθωση των αγορών το επόμενο διάστημα. 

Σύμφωνα με το Ταμείο συνεχίζει να υπάρχει αποσύνδεση μεταξύ της πορείας των αγορών και της διόγκωσης των αποτιμήσεων και της ανάκαμψης των οικονομιών, η οποία εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει και ως εκ τούτου η διόρθωση μπορεί να προκληθεί εάν οι επενδυτές επανεξετάσουν πιο προσεκτικά τις προοπτικές που διαγράφονται για τις οικονομίες. 

Αναφερόμενο στις αγορές ομολόγων τονίζει, επίσης, ότι τα πιστωτικά περιθώρια (credit spreads), έχουν υποχωρήσει όχι μόνο για τις οικονομίες με υψηλό επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις αλλά και ενίσχυσης της διάθεσης ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές. 

Το Ταμείο, βέβαια, παραμένει υπέρ της διατήρησης των μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις, καθώς ενδεχόμενο πρόωρης απόσυρσής τους θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις οικονομίες, αλλά τονίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

Τονίζεται ακόμη ότι οι αρχές θα πρέπει να αναλάβουν πιο ισχυρή δράση για να αντιμετωπίσουν τις κινδύνους από την πανδημία, θεωρώντας ότι οι σημαντικότεροι προέρχονται από την αύξηση του εταιρικού χρέους, αδυναμίες στον χρηματοοικονομικό τομέα, την αύξηση του κρατικού χρέους, αλλά και ανησυχίες για την πρόσβαση στις αγορές για κάποιες αναδυόμενες οικονομίες και την υποχώρηση της κερδοφορίας σε κάποια τραπεζικά συστήματα.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ