ΓΔ: 873.96 -1.44% Τζίρος: 41.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:43:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds-omologa-ekt
Φώτο: Shutterstock

Ενισχύονται τα ομόλογα, απομακρύνεται το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,68% έναντι -0,51% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,19% από το 1,23%.

Yποχώρησαν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων στις περισσότερες περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν και τα περιθώρια τους έναντι των Γερμανικών τίτλων. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις προσδοκίες της αγοράς για την μη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μετά την αρχική «σύγχυση» που δημιούργησαν οι δηλώσεις του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη Klaas Knot ο οποίος ανέφερε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια καταθέσεων - τα οποία ήδη βρίσκονται κάτω από το 0 - προκειμένου να επιτύχει το στόχο του πληθωρισμού. Εν συνεχεία επιχειρήθηκε από άλλους κεντρικούς τραπεζίτες που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, να ανασκευάσουν την δήλωση αυτή, τονίζοντας ότι στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν εκφραστεί σκέψεις για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Σήμερα εξάλλου, στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θ. Πελαγίδης, ο οποίος με δηλώσεις του στο MNI επεσήμανε ότι η ΕΚΤ μπορεί να βρίσκεται σε «παγίδα ρευστότητας». Σε μία κατάσταση δηλαδή όπου η νομισματική πολιτική χάνει την ικανότητα της να επιδράσει στην οικονομία διότι στην ουσία τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά και συνακόλουθα οποιαδήποτε μεταβολή τους δεν μπορεί να επηρεάσει πλέον την ζήτηση χρήματος, αλλά ούτε και ν΄αυξήσει τη συνολική ζήτηση στην οικονομίας.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 38 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,68% έναντι -0,51% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,19% από το 1,23%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2141 δολ. από τα 1,2121 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2136 δολ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλό 2μηνου για αποδόσεις ομολόγων και πτώση για μετοχές λόγω πληθωρισμού

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 3% τον Αύγουστο σε συνδυασμό με δημοσίευμα που φέρει την ΕΚΤ έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο οδηγεί σε ράλι τις ομολογιακές αποδόσεις.
ΑΓΟΡΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι κεντρικοί τραπεζίτες «ξορκίζουν» το φάντασμα του πληθωρισμού

Στην εγχώρια αγορά μετά την επιτυχή επανέκδοση των 30ετών και 5ετών ομολόγων, από τα οποία το Δημόσιο συγκέντρωσε 2,5 δισ. ευρώ -με αποτέλεσμα να αυξηθεί το συνολικό ποσό που έχει αντληθεί από τις αρχές του έτους στα 14 δισ. ευρω- επικρατεί σχετική ηρεμία.