ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΚΤ: Δεν είναι υπερβολική η άνοδος στα διεθνή χρηματιστήρια

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης τονίζει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι μεν υψηλές, αλλά αυτό μπορεί να δικαιολογείται από τις αυξημένες προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη. Τι λέει για τους μικροεπενδυτές.

Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάας Νοτ, για τα διεθνή χρηματιστήρια, τονίζοντας ότι η συνεχής άνοδος των μετοχών δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι οι αποτιμήσεις είναι υπερβολικές.

Όπως είπε, μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση της Ολλανδίας, είναι βέβαιο ότι οι αποτιμήσεις είναι υψηλές, αλλά αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι αγορές προεξοφλούν την πρόοδο στους εμβολιασμούς και το άνοιγμα των οικονομιών. «Μπορεί και να μπαίνουμε σε μια δεκαετία μεγάλης ανόδου των αγορών», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας επίσης ότι τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν την άνοδο των μετοχών.

Πάντως, ο Κνοτ προειδοποίησε τους μικροεπενδυτές να μην μετέχουν σε ράλι μετοχών, όπως της GameStop. Όπως τόνισε, «αν πρόκειται για μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, είναι σαφές ποιος θα υποφέρει στο τέλος: ο μικρός επενδυτής».

Για την πορεία της οικονομίας, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανή μια ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο, καθώς οι εμβολιασμοί θα επιτρέψουν στις χώρες να άρουν τα περιοριστικά μέτρα. «Το 2021 θα έχει δύο πρόσωπα, πιθανότατα. Οι εμβολιασμοί μας δειχνουν το δρόμο εξόδου από αυτή την κρίση και για ένα πολύ καλύτερο δεύτερο εξάμηνο του έτους», είπε χαρακτηριστικά.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Ολλανδός τραπεζίτης είχε τονίσει ότι η ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια βρίσκονται στο μηδέν, έχει ακόμη περιθώριο για να τα μειώσει, εάν αποδειχθεί ότι η ανάκαμψη είναι πολύ αδύναμη και δεν επιτρέπει να κινηθεί ο πληθωρισμός προς το στόχο της κεντρικής τράπεζες (κοντά στο 2%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων διεθνείς αγορές και ΧΑ, ενίσχυση για αποδόσεις ομολόγων

«Θύμα» του διεθνούς αρνητικού περιβάλλοντος το ελληνικό Χρηματιστήριο, με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με αρνητικό πρόσημο. Ανακάμπτουν οι αποδόσεις για τα ομόλογα διεθνώς.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κλονίζουν πάλι τις αγορές οι φόβοι για πληθωρισμό - αύξηση επιτοκίων

Σημαντική ενίσχυση για τις αποδόσεις - πλην των ελληνικών - των 10ετών κρατικών ομολόγων. Διατηρούνται οι πιέσεις και στην εγχώρια αγορά, με αρκετά υποτονική συναλλαγματική δραστηριότητα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη στην Ευρώπη προκαλεί το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών

Η επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων, με τη νίκη του SPD, αφαιρεί έναν παράγοντα ανησυχίας από τις αγορές, οι οποίες, άλλωστε, έχουν προεξοφλήσει ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα καθυστερήσει σημαντικά.