ΓΔ: 903.25 -0.08% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι της Ευρώπης, προς τις 780 μον. ο Δείκτης

Διατηρεί ανοδική δυναμική η χρηματιστηριακή αγορά με ώθηση από τράπεζες και blue chips, αλλά θα απαιτηθεί μεγαλύτερος τζίρος για μια πειστική υπέρβαση των 780 μονάδων.

Στο ευνοϊκό περιβάλλον που δημιουργεί η ανοδική δυναμική των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όπου σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται σε μετοχές της «παλαιάς» οικονομίας (κυκλικές μετοχές) και ο γερμανικός DAX κατακτά νέο επίπεδο ρεκόρ, το Χρηματιστήριο Αθηνών υπεραποδίδει σήμερα και ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί προσέγγιση των 780 μονάδων, αν και αποτελεί σταθερό σημείο προβληματισμού η σχετικά μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.

Το αφήγημα στις ευρωπαϊκές αγορές, που ωθεί τις μετοχές υψηλότερα παρά τις καθυστερήσεις των εμβολιασμών, σχετίζεται με τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, έστω και με κάποια καθυστέρηση, ενώ φαίνεται να αυξάνεται η κινητικότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς η γερμανική Dialog Semiconductor εξαγοράζεται από την ιαπωνική κατασκευάστρια ημιαγωγών Renesas Electronics Corp, ενώ η γαλλική Veolia επιχειρεί επιθετική εξαγορά της  Suez. Σε αυτό το κλίμα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει σήμερα περίπου 0,50%, ενώ ο DAX βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ με άνοδο 0,30%.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης ξεπερνούσε λίγο πριν τις 14.00 τις 777 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο περίπου 1,70%, ενώ νωρίτερε είχε φθάσει στο υψηλό ημέρας, στις 778,5 μονάδες. Οι 780 μονάδες φαίνεται ότι αποτελούν ένα σχετικά δύσκολο στόχο βραχυπρόθεσμα, για τον οποίο η αγορά θα χρειασθεί περισσότερα «καύσιμα», καθώς και σήμερα η αξία των συναλλαγών δεν εντυπωσιάζει, φθάνοντας τα 21 εκατ. ευρώ. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, οι συναλλαγές παρέμειναν καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ημερησίως.

Οι μετοχές του τραπεζικού τομέα, κατ' εξοχήν ευαίσθητες στις τάσεις που επηρεάζουν το μακροοικονομικό περιβάλλον, κινούνται σήμερα ανοδικά, με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει 2,60%. Ξεχωρίζουν η Alpha και η Πειραιώς, με άνοδο 4,80% και 3,50%, αντίστοιχα, ενώ η Εθνική ενισχύεται περισσότερο από 2% και η Eurobank περίπου 1%. Τα blue chips που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ο ΟΤΕ (άνοδος 1%), ο ΟΠΑΠ (1,50%), η ΔΕΗ (2%) και η Mytilineos (1,60%).

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, οι σημερινές ανακοινώσεις μέτρων στήριξης από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, πείθουν ότι η κυβέρνηση διατηρεί ακόμη αρκετά δημοσιονομικά «πυρομαχικά» για να συνεχίσει να αντισταθμίζει τις επιδράσεις των περιοριστικών μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα, όμως κρίσιμες θεωρούνται οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας, που θα κρίνουν αν θα υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.

Η διεθνής άνοδος και το ΧΑ

Όπως έγραψε σήμερα το Business Daily, η χωρίς προηγούμενο ρευστότητα που διαχέεται στις αγορές βρίσκεται πίσω από τη συνεχή άνοδο των μετοχών. Αν και η εγχώρια οικονομία και κατ’ επέκταση το Χρηματιστήριο αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις που δικαιολογούν τη μεγάλη απόσταση των εγχώριων αποτιμήσεων από αυτές των διεθνών αγορών και τη διατήρηση του σημερινού discount, εν τούτοις σε ένα θετικό παγκόσμιο περιβάλλον για τις μετοχές είναι θέμα χρόνου να δούμε και στην Ελλάδα αισθητά καλύτερες τιμές.

Άλλωστε, η υποτίμηση των ελληνικών μετοχών φαίνεται πλέον υπερβολική: ο αγαπημένος δείκτης του Γουόρεν Μπάφετ, που αποτυπώνει τη σχέση της κεφαλαιοποίησης των μετοχών με το ΑΕΠ κάθε χώρας, έχει εκτιναχθεί στις ΗΠΑ στο 193%, ενώ στην Ελλάδα παραμένει καθηλωμένος στο επίπεδο του 30%.

Το υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους, η κακή δημοσιονομική κατάσταση, η μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό, το υψηλό επίπεδο χρέους πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων και το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων που καθιστούν τις ελληνικές τράπεζες μια ειδική περίπτωση στην Ευρώπη αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες που δεν απαντώνται αλλού στην Ευρώπη σε τέτοια έκταση.

Επιπλέον η ίδια ελληνική κεφαλαιαγορά, τραυματισμένη βαριά από την δεκαετή κρίση, εμφανίζει έντονα σημάδια γήρανσης: σε μια εποχή όπου πραγματοποιείται κοσμογονία με ένα νέο επιχειρηματικό οικοσύστημα, που βασίζεται στην ψηφιακή επανάσταση, να παίρνει τα ηνία, η εγχώρια αγορά φαίνεται καθηλωμένη στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Όπως τότε, έτσι και σήμερα ξεχωρίζει η Coca Cola HBC, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, τα διυλιστήρια, Jumbo, Τιτάν 

Και μπορεί όμιλοι όπως της Mytilineos και της ΓΕΚ Τέρνα, να έχουν ενισχυθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, και μικρή σχέση να έχουν με αυτό που ήταν πριν κάποια χρόνια, ωστόσο τίποτα νέο, συνδεδεμένο με τις νέες τεχνολογίες, δεν έχει αναδειχθεί ώστε να διευρύνει τις επενδυτικές επιλογές και να ενισχύσει το ειδικό βάρος της εγχώριας αγοράς.

Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν την καχεξία και το discount της εγχώριας αγοράς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι τιμές των μετοχών δεν θα κινηθούν υψηλότερα. 

Η εγχώρια οικονομία μπορεί να επιτύχει ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, επωφελούμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη μεγάλη παγκόσμια ρευστότητα. Σημαντικές επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν στην ενέργεια, τις υποδομές, τον τουρισμό, την τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων ενώ και η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εμφυσήσει νέο αέρα στην εγχώρια οικονομία.

Η ανάκαμψη θα οδηγήσει σε αναβαθμίσεις της εγχώριας οικονομίας και αυτές με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σταδιακά στην αναβάθμιση των ελληνικών μετοχών σε δείκτες όπως ο MSCI, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα την επάνοδο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας, τα οποία αποχώρησαν την προηγούμενη δεκαετία.

Θα ενεργοποιηθεί δηλαδή ένας ενάρετος κύκλος που θα οδηγήσει στην ανάκτηση των μεγάλων απωλειών που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Οι κεντρικές τράπεζες, η ρευστότητα και το αίνιγμα της επόμενης ημέρας

Με τους δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ανατολή να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σταδιακά η δυναμική θα ατονήσει και πιθανότατα θα δούμε μια διόρθωση των τιμών των μετοχών.
ΑΓΟΡΕΣ

Η ΕΚΤ μαζί με την Fed στη «μάχη» για τη στήριξη των αγορών

Καθώς εξελίσσεται σε μαύρο κύκνο για τις αγορές η επιδημία του κοροναϊού, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει έτοιμη για παρέμβαση με «κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα», ακολουθώντας τα βήματα επικεφαλής της Fed.
ΑΓΟΡΕΣ

Πέμπτη ημέρα πτώσης στις αγορές, απώλειες 3 τρισ. δολαρίων

Οι φόβοι για μέτρα τύπου Κίνας σε όλο και περισσότερες οικονομίες έχουν «σβήσει» σχεδόν 3 τρισ. δολ. από την αξία των μετοχών παγκοσμίως. Αντέχουν προς το παρόν οι 800 μονάδες στην Αθήνα, παρά τη μεγάλη πτώση.
ΑΓΟΡΕΣ

Sell off στο Χρηματιστήριο, στο -9,52% ο δείκτης των τραπεζών

«Γκρεμίζεται» κάτω από τις 840 μονάδες ο Γ.Δείκτης με απώλειες άνω του 6%. Πτώση άνω του 10% από τα υψηλά του περασμένου Ιανουαρίου. Ελεύθερη πτώση για τις τράπεζες. Ξεπούλημα μετοχών σε Ευρώπη - ΗΠΑ και Ασία.