ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Περιορισμένες οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων σήμερα

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,76% από 0,75% έναντι -0,43% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 1,19%.

Περιορισμένες πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων (με εξαίρεση την ιταλική) καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς τις μετοχές. Γενικότερα στην ευρωζώνη το κλίμα φαίνεται να βελτιώνεται καθώς διαφαίνεται η έξοδος από το τούνελ της πανδημίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ (Κριστίν Λαγκάρντ) στη χθεσινή της συνέντευξη εκτίμησε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα κορυφωθεί το καλοκαίρι του 2021.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,76%, του 5ετούς στο 0,04% από 0,036% ενώ του 15ετους διατηρήθηκε στο 0,98%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 156 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 85 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,76% από 0,75% έναντι -0,43% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 1,19%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,2048 από 1,2040 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται αυτή την εβδομάδα στην ομιλία του προέδρου της Fed (10/2), στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και στην ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ (12/2). Στη Γερουσία υπερψηφίστηκε την Παρασκευή (51-50) τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στο Κογκρέσο να περάσει το νομοσχέδιο για το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης με απλή πλειοψηφία, επομένως δεν θα χρειασθεί η συναίνεση των Ρεπουμπλικανών. Η νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ (J. Yellen) ανέφερε ότι στην περίπτωση που υιοθετηθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης η οικονομία θα επιστρέψει σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης το 2022.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2025 δολ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλό 2μηνου για αποδόσεις ομολόγων και πτώση για μετοχές λόγω πληθωρισμού

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 3% τον Αύγουστο σε συνδυασμό με δημοσίευμα που φέρει την ΕΚΤ έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο οδηγεί σε ράλι τις ομολογιακές αποδόσεις.
ΑΓΟΡΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι κεντρικοί τραπεζίτες «ξορκίζουν» το φάντασμα του πληθωρισμού

Στην εγχώρια αγορά μετά την επιτυχή επανέκδοση των 30ετών και 5ετών ομολόγων, από τα οποία το Δημόσιο συγκέντρωσε 2,5 δισ. ευρώ -με αποτέλεσμα να αυξηθεί το συνολικό ποσό που έχει αντληθεί από τις αρχές του έτους στα 14 δισ. ευρω- επικρατεί σχετική ηρεμία.