ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Yποχωρούν σήμερα τα ομόλογα παρά τις χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,77% από 0,76% χθες έναντι -0,44% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,21% από 1,19%.

Στα υψηλά επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου επέστρεψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Παρά τις διαβεβαιώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία (αργά το βράδυ της Δευτέρας) υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη στήριξη προκειμένου να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη θετική Έκθεση της Bank of America, οι τιμές των ομολόγων κατέγραψαν σήμερα σημαντική υποχώρηση.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ δημιούργησαν ένα θετικό κλίμα στις υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης, καθώς η συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής από την ΕΚΤ δημιουργεί μία σταθερά διευρυνόμενη ζήτηση. Αυτό άλλωστε επισημαίνει και η σημερινή Έκθεση της Bank of America για τα ελληνικά ομόλογα. Σε έκθεση της η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως η ΕΚΤ και οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την πορεία των ελληνικών ομολόγων οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των ελληνικών spreads το 2021. Όπως τονίζει η Bank of America, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 17,7 δισ. ευρώ φέτος στη βάση του προγράμματος πανδημικής στήριξης (PEPP), εάν έκανε πλήρη χρήση του ποσοστού που αντιστοιχεί στη χώρα μας. Κατά την ίδια έκθεση, η συμμετοχή της ΕΚΤ μέσω του PEPP στα εμπορεύσιμα ελληνικά ομόλογα θα αυξηθεί από 25% στα τέλη του 2020, σε 40% έως το τέλος του 2021.

Παρά ταύτα στην εγχώρια αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,77% από 0,76% χθες του 5ετούς στο 0,038% από 0,036% ενώ του 15ετούς ξεπέρασε το 1% (1,02%) από 0,98% χθες.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 49 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,77% από 0,76% χθες έναντι -0,44% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,21% από 1,19%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,2093 από 1,2049 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2104 δολ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλό 2μηνου για αποδόσεις ομολόγων και πτώση για μετοχές λόγω πληθωρισμού

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 3% τον Αύγουστο σε συνδυασμό με δημοσίευμα που φέρει την ΕΚΤ έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο οδηγεί σε ράλι τις ομολογιακές αποδόσεις.
ΑΓΟΡΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι κεντρικοί τραπεζίτες «ξορκίζουν» το φάντασμα του πληθωρισμού

Στην εγχώρια αγορά μετά την επιτυχή επανέκδοση των 30ετών και 5ετών ομολόγων, από τα οποία το Δημόσιο συγκέντρωσε 2,5 δισ. ευρώ -με αποτέλεσμα να αυξηθεί το συνολικό ποσό που έχει αντληθεί από τις αρχές του έτους στα 14 δισ. ευρω- επικρατεί σχετική ηρεμία.