ΓΔ: 1194.72 -1.21% Τζίρος: 32.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:38:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mutual_fund

Πήραν πρωτάθλημα Ευρώπης τα ελληνικά αμοιβαία ομολόγων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το ράλι τιμών των κρατικών τίτλων έχει εκτινάξει τις αποδόσεις των αμοιβαίων που επενδύουν σε ομόλογα στο 25%. Πάνω από 100% οι αποδόσεις μετά το «κούρεμα» χρέους του 2012.

Ένα εννεάμηνο υψηλών αποδόσεων και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο θα κλείσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 τα ομολογιακά α/κ Ελλάδας λόγω της εκτίναξης των τιμών των ελληνικών ομολόγων που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους από την αρχή του 2019 και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. 

Αν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ δεν καταφέραμε να διακριθούμε, στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων τα ομολογιακά α/κ Ελλάδος (εσωτερικού για τους παλαιότερους) βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης και σίγουρα μέσα στις 3 υψηλότερες αποδόσεις παγκοσμίως.

Τα συγκεκριμένα α/κ της κατηγορίας που ήταν fully invested (δηλαδή ήταν επενδεδυμένα πάνω από 85%) σε ελληνικά ομόλογα κατάφεραν να αποκομίσουν τις υψηλότερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι αποδόσεις τους έφτασαν μέχρι και πάνω από 32% με μεσοσταθμική απόδοση στα επίπεδα του 25%. Καμία άλλη αντίστοιχη κατηγορία (τοπικών ομολογιών) στην Ευρώπη δεν κατάφερε να δώσει τέτοιες αποδόσεις.

Επιστροφή με κέρδη στην περίοδο προ του PSI

Η συγκεκριμένη κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων (Ομολογιακά Ελλάδας) έχει καταγράψει αποδόσεις άνω του 100% σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα τιμών που είχαν μετά το PSI της περιόδου 2011, που μείωσε τις αξίες και τις αποτιμήσεις των ελληνικών ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων κατά 53%, όσο ήταν και το ποσοστό «κουρέματος» του δημόσιου χρέους.

Από το 2012 και έκτοτε, τα ελληνικά ομόλογα κινήθηκαν έντονα ανοδικά και όσοι μεριδιούχοι είχαν διατηρήσει την ψυχραιμία τους εκείνη την περίοδο όχι μόνο ανέκτησαν τα αρχικά τους κεφάλαια αλλά έχουν και ετησιοποιημένα κέρδη της τάξης του 3% περίπου.

Εκτός από τους ιδιώτες που επωφελήθηκαν από το ράλι των ελληνικών ομολογιακών α/κ, σημαντικά κέρδη καταγράφουν και θεσμικοί επενδυτές όπως είναι τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιωτικές ασφαλιστικές και Επαγγελματικά Ταμεία. Επίσης φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης που είχαν επενδύσει σε ομολογιακά α/κ εσωτερικού καταγράφουν κέρδη.

Σημαντικές αποδόσεις και για τα διεθνή ομολογιακά α/κ

Σημαντικές υπεραξίες καταγράφουν και τα διεθνή α/κ ομολογιών (αυτά δηλαδή που επενδύουν κυρίως σε ξένα ομόλογα) τα οποία ενσωματώνουν τα κέρδη από το ράλι των ευρωπαικών ομολόγων αλλά και των αμερικανικών σε μικρότερο βαθμό. Η μεσοσταθμική απόδοση της κατηγορίας διαμορφώνεται περίπου στο 6% από την αρχή του χρόνου μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Το πρόβλημα στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι ότι λόγω των capital controls , οι εγχώριοι επενδυτές δεν μπορούσαν να επενδύσουν παρά μόνο εάν ρευστοποιούσαν άλλα αμοιβαία ή εάν εισέπρατταν μερίσματα. Έτσι μόνο οι παλιοί (προ 2015) μεριδιούχοι της κατηγορίας κατάφεραν να έχουν τις σημαντικές αποδόσεις που είχαν ειδικά τα ευρωπαικά ομόλογα λόγω του QE της περιόδου μετά το 2014.

Η άρση των capital controls εκτιμάται ότι θα αναζωογονήσει την συγκεκριμένη κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων που προτιμάται από θεσμικούς φορείς και επιχειρήσεις εξαιτίας της μεγάλης διαφοροποίησης των επενδύσεών τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσές αποδόσεις στα αμοιβαία κεφάλαια, έδωσαν μέχρι 44% τα μετοχικά

Ποια είναι τα 22 μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια με αποδόσεις υψηλότερες από τον Γενικό Δείκτη: Αναλυτικός πίνακας. Εισροές 51 εκατ. στα μετοχικά το α' εξάμηνο, ενώ τα ομολογιακά προσέλκυσαν 495 εκατ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

Επενδυτές άφησαν τη Wall και έριξαν 5 τρισ. σε αμοιβαία χρηματαγοράς

Η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ στρέφει όλο και περισσότερους επενδυτές στην αναζήτηση σίγουρων αποδόσεων από τα money market funds που έχουν προσελκύσει μεγάλες εισροές το τελευταίο διάστημα.
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς «κάηκαν» χιλιάδες επενδυτές από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

Περισσότερα από 500 εκατ. τοποθέτησαν Έλληνες επενδυτές σε αμοιβαία κεφάλαια ομολογιών το 2021, αλλά το ράλι των κρατικών τίτλων σταμάτησε και τα περισσότερα έκλεισαν τη χρονιά με αρνητικές αποδόσεις. Πολύ κακός μήνας ήταν και ο Ιανουάριος.