ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικά Ομόλογα

Φρένο στο ράλι της διεθνούς αγοράς ομολόγων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Περίοδος «αποθέρμανσης», μετά την υπερβολική πτώση αποδόσεων, που έχει φέρει τίτλους αξίας 19 τρισ. δολ. σε αρνητική απόδοση. Πρωτιά των ελληνικών τίτλων σε άνοδο τιμών.

Προσπάθεια «αποθέρμανσης» και εξορθολογισμού της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων καταγράφεται τις δύο τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι διαχειριστές μεγάλων funds αφ’ ενός έχουν ήδη προεξοφλήσει εξελίξεις που αφορούν είτε το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας είτε την εξέλιξη των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο ήταν πλέον ορατή απ’ όλους η υπερβολή στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Ενδεικτικά, πριν δύο εβδομάδες η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ήταν στο (-0,7%) , η απόδοση του πορτογαλικού στο 0,11% και του ισπανικού κοντά στο 0,2%. Τα περισσότερα 10ετή κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης διαπραγματεύονταν με αποδόσεις χαμηλότερες του αμερικανικού που εκείνες τις ημέρες ήταν στο 1,5% περίπου.

Η «φούσκα» των ομολόγων θορύβησε ιδιαίτερα και τις Κεντρικές Τράπεζες αλλά και τους διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι έβλεπαν ότι ο δείκτης συσχετισμού ομολόγων και μετοχών ήταν ιδιαίτερα μοχλευμένος. Εδώ και δύο εβδομάδες καταγράφηκαν μεγάλες πωλήσεις ομολόγων (κρατικών ευρωζώνης) και εν συνεχεία αγορές μετοχών στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Μιλάνο). Έτσι διαμορφώθηκε η εικόνα να ανεβαίνουν οι αγορές μετοχών και να υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων, αυξάνοντας τις αποδόσεις τους.

Το 2019 καταγράφηκε το μεγαλύτερο ράλι ομολόγων παγκοσμίως και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, ομόλογα αξίας 17 τρις. δολαρίων διαπραγματεύονται με αρνητικά επιτόκια. Στα γερμανικά ομόλογα ολόκληρη η καμπύλη επιτοκίων είναι αρνητική.

Ο Luke Hickmore, διαχειριστής κεφαλαίων στην Aberdeen Standard Investments, με δήλωσή του στο Bloomberg εκτίμησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ένα ξεπούλημα (sell off) στα ομόλογα.

Η JP Morgan Asset Management είδε μέσα στον Αύγουστο να αυξάνονται οι εισροές σε αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα κατά 15%. Αντίστοιχη ζήτηση είδαν και άλλα funds από μεγάλους επενδυτικούς οίκους.

Τι έγινε με τα ελληνικά ομόλογα

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, οι επενδυτές στράφηκαν για τρεις λόγους προς τα ελληνικά ομόλογα. Ο πρώτος ήταν γιατί ήθελαν να εκμεταλλευτούν το momentum που οδηγεί τα ελληνικά ομόλογα σε ιστορικά χαμηλές αποδόσεις, ο δεύτερος γιατί ήθελαν να είναι μέσα στην αγορά όταν ξεκινήσει το QE και ο τρίτος γιατί τα ελληνικά ομόλογα το προηγούμενο δίμηνο πρόσφεραν την καλύτερη σχέση απόδοσης / κινδύνου, αφού έδιναν απόδοση γύρω στο 2% (Ιούλιο-Αύγουστο). H ζήτηση κατά το καλοκαίρι ήταν η μεγαλύτερη από την περίοδο του 2004-2005.

Επίσης τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατέγραψαν την μεγαλύτερη άνοδο τιμών την φετινή χρονιά ανάμεσα σ’ όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης και της Αμερικής. Το γεγονός αυτό έχει άμεση ανταπόκριση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών. Διευθύνων σύμβουλος ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας έλεγε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο 2019 έγραψε επενδυτικά κέρδη όσο ολόκληρο το 2018.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο στη σκιά του ράλι στα ομόλογα

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εγχώρια αγορά βρήκε στήριγμα στο ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικράτησε στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου

Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και οι επακόλουθες αρνητικές συνέπειες στο μέτωπο του πληθωρισμού, αρραγές παραμένει το μέτωπο που πιέζει για μείωση των επιτοκίων στο εσωτερικό της ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν αναβάθμισε η Moody's, τι λέει για το «βαρίδι» της Δικαιοσύνης

Για να κατακτήσει και πάλι η Ελλάδα βαθμολογίες που θα έχουν μπροστά το "Α" απαιτείται να επιτύχουν οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βασικό εμπόδιο το δικαστικό σύστημα που χρειάζεται 728 ημέρες για μια απόφαση.