ΓΔ: 1170.13 0.14% Τζίρος: 93.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, Wall Street
Φωτο: Shutterstock

Επενδυτές άφησαν τη Wall και έριξαν 5 τρισ. σε αμοιβαία χρηματαγοράς

Η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ στρέφει όλο και περισσότερους επενδυτές στην αναζήτηση σίγουρων αποδόσεων από τα money market funds που έχουν προσελκύσει μεγάλες εισροές το τελευταίο διάστημα.

Ποσό που ξεπερνά τα 5 τρισ. δολάρια βρίσκεται εκτός των μετοχικών αγορών, το οποίο είναι τοποθετημένο σε money market funds, δηλαδή σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων τα οποία συνήθως επενδύουν σε έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου. 

Οι εισροές κεφαλαίων σε αυτά τα αμοιβαία εμφάνισαν εντυπωσιακή αύξηση σε σύγκριση με το 2022, καθώς οι επενδυτές βρίσκονταν σε αναζήτηση υψηλών αποδόσεων, η οποία για τα αμερικανικά ομόλογα είχε ξεπεράσει το 4%. Σύμφωνα με έρευνα της Ned Davis Research (NDR), στα money market funds κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 εβδομάδων οι εισροές έχουν διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, με τις εισροές να αυξάνονται μετά τις καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ. 

Τα συνολικά κεφάλαια που είναι τοποθετημένα στα money market funds φθάνουν στα 5,3 τρισ. δολάρια, με ορισμένους επενδυτές να εκτιμούν ότι τελικά θα επιστρέψουν στις μετοχικές αγορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε ράλι ανόδου, καθώς ανάλογες κινήσεις έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν. 

Όταν τα μετρητά κατακλύζουν τα αμοιβαία της χρηματαγοράς, «από την άποψη του συναισθήματος, είναι μια ψήφος ακραίας απαισιοδοξίας προς τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου από τους επενδυτές. Από την άποψη των ροών, τα περιουσιακά στοιχεία αντιπροσωπεύουν δυνητική αγοραστική δύναμη όταν οι επενδυτές γίνουν λιγότερο ριψοκίνδυνοι», εκτιμά στην έκθεσή της η NRD, η οποία, όμως, θεωρεί ότι η διάθεση των επενδυτών έχει αλλάξει σημαντικά σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. 

Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των επενδυτών που κρύβουν μετρητά λόγω ενός αβέβαιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των επενδυτών που κρύβουν μετρητά για να επωφεληθούν από τα επιτόκια άνω του 4%. «Οι επενδυτές που πωλούν μετοχές για να αγοράσουν αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, κάτι που λογικά μπορεί να αντιστραφεί μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο, είναι ένα πράγμα. Οι άνθρωποι που μεταφέρουν κεφάλαια από τράπεζες που παίρνουν λιγότερο από 0,5% σε αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς που προσφέρουν αρκετά υψηλότερα είναι ένα άλλο», σημειώνει.

Τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς με υψηλή απόδοση χρησιμεύουν ως μια καλή μέση λύση για τους επενδυτές για να «παρκάρουν» τα μετρητά τους, καθώς η τρέχουσα απόδοση χωρίς κίνδυνο άνω του 4% είναι πάνω από το μισό της μέσης ετήσιας απόδοσης του χρηματιστηρίου που ανέρχεται σε 7%. Και σίγουρα είναι πολύ πιο προσιτό μέρος αυτών των κεφαλαίων να επιστρέψουν στις αγορές, σε σύγκριση με το εάν ήταν απλά σε κάποιων τρεχούμενο τραπεζικό λογαριασμό. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία της αγοράς χρήματος αντιπροσωπεύουν μόλις το 13% της κεφαλαιοποίησης της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, σε σύγκριση με 46,9% τον Φεβρουάριο του 2009 και 24,0% τον Φεβρουάριο του 2003 - δύο περιόδους κατά τις οποίες η χρηματιστηριακή αγορά είχε ράλι και ως εκ τούτου ακόμη και εάν το ποσό των 5,3 τρις. δολαρίων είναι εντυπωσιακό, όπως επισημαίνει η NDR «σήμερα δεν αγοράζουν αυτό που αγόραζαν παλιότερα». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Εξάμηνο με κέρδη στις διεθνείς αγορές κόντρα στις αυξήσεις επιτοκίων

Αυξήθηκε κατά 6 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση των μετοχών παγκοσμίως το α' εξάμηνο, παρά τις επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια και τις αναταράξεις στις τράπεζες. Ράλι 70% για τους μεγάλους της υψηλής τεχνολογίας.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το σενάριο ύφεσης τρομάζει τις αγορές, στροφή στην ασφάλεια των μετρητών

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει σε ύφεση και περιορίζουν τις θέσεις σε μετοχές και ομόλογα. Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι θεωρούνται ασφαλέστεροι για τοποθετήσεις.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Τι αναμένουν για οικονομία, μετοχές και ομόλογα οι κορυφαίοι αναλυτές

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πορεία των αγορών αλλά και των οικονομιών, με τους κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ομίλους να παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τι βλέπουν οι θεσμικοί για τις αγορές: Ποιος κλάδος θα πρωταγωνιστήσει

Πρώτες και με διαφορά στις προτιμήσεις των θεσμικών επενδυτών για το 2022 οι μετοχές του τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τη μεγάλη ετήσια έρευνα της Natixis. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Απτόητες από την πανδημία οι αγορές, εκτιμήσεις για ράλι και το 2022

Άνοδο των ευρωπαϊκών δεικτών σε νέα ιστορικά υψηλά «βλέπουν» το α' εξάμηνο αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, με ώθηση από την εταιρική κερδοφορία. Τι δείχνουν οι κινήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων.