ΓΔ: 1449.14 0.15% Τζίρος: 0.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:30:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

«Αγοράστε Ελλάδα», συνιστά η BlackRock - Προβλέπει ανάκαμψη τουρισμού

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο εκτιμά ότι ο τουριστικός τομέας θα ανακάμψει και θα βελτιωθούν οι χρηματοπιστωτικές και επενδυτικές συνθήκες στην Ελλάδα.

Τοποθετήσεις σε μετοχές των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, με πρώτη την ελληνική, συνιστά η BlackRock, μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο, καθώς διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα πολύ «δυνατό μείγμα» παραγόντων που μπορούν να τις οδηγήσουν υψηλότερα, μεταξύ των οποίων η πρόοδος των εμβολιασμών, τα μέτρα στήριξης των οικονομιών και οι χαλαρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο Κρις Κολούνγκα, συνδιαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου της BlackRock για τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, το οποίο έχει ενεργητικό 617 εκατ. ευρώ, ξεχωρίζει το ελληνικό Χρηματιστήριο μεταξύ των αγορών της περιοχής, καθώς, όπως υπογραμμίζει, υπάρχει η προσδοικία ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει και θα βελτιωθούν οι χρηματοπιστωτικές και επενδυτικές συνθήκες. Στο τέλος του 2020, το ποσοστό ενεργητικού του fund που ήταν τοποθετημένο σε ελληνικές μετοχές ήταν 9,6%, που αντιστοιχεί σε περίπου 59 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την BlackRock, η πρόοδος των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη στήριξη των οικονομιών με δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα είναι πιθανό να ενισχύσουν την κερδοφορία των εταιρειών των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, ενώ οι αυξημένες επενδυτικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης θα ενισχύσουν τη ρευστότητα στις οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης.

Οι αποτιμήσεις στις αγορές της περιοχής παραμένουν «εξαιρετικά χαμηλές», τονίζει η BlackRock, και είναι ώρα να τις προσέξουν περισσότερο οι επενδυτές. «Ο συνδυασμός μεγάλης ρευστότητας, χαλαρών χρηματοπιστωτικών συνθηκών και υψηλών επιπέδων διαθέσιμου εισοδήματος είναι ένα ισχυρό μείγμα για να δοθεί ώθηση στην αύξηση της κερδοφορίας, σε μια περίοδο όπου η πρόοδος των εμβολιασμών προσφέρει ελπίδα για κάποια εξομάλυνση της ζήτησης στις οικονομίες», υπογραμμίζει ο Κρ. Κολούνγκα.

Εκτός από την Ελλάδα, προτείνει αύξηση θέσεων και στην αγορά της Τουρκίας, καθώς έχει ως τώρα χαμηλή απόδοση και οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση πιο ορθόδοξης οικονομικής πολιτικής. Σημειώνεται ότι στην Τουρκία το fund έχει επενδύσει το 5,5% του ενεργητικού. Αντίθετα, η BlackRock μειώνει θέσεις στη Ρωσία, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο ποσοστό επενδύσεων του fund αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης (57%), καθώς προβλέπει ότι η πολιτική κρίση που έχει προκληθεί από τη σύλληψη του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, θα προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις με τη Δύση.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους που έχουν τη μεγαλύτερη ελκυστικότητα, η BlackRock εκτιμά ότι οι εταιρείες παροχής κοινωφελών υπηρεσιών θα επωφεληθούν από τις χρηματοδοτήσεις έργων πράσινης ανάπτυξης. Ευνοϊκά διάκειται η BlackRock και για τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς προβλέπει αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Το fund αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης που διαχειρίζεται η BlackRock δεν είχε ικανοποιητική απόδοση το 2020, καθώς έχασε 4,5%. Πάντως, οι απώλειες ήταν μικρότερες από αυτές του δείκτη MSCI Emerging Markets Europe Index, ο οποίος έχασε 9.2%. Το Bloomberg σημειώνει ότι δεν συμμερίζονται όλοι οι διαχειριστές αυτές τις εκτιμήσεις για τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης. Η Morgan Stanley είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι, κατά τη δική της εκτίμηση, γενικότερα για τις αναδυόμενες αγορές και το σχετικό δείκτη της MSCI, έχει την εκτίμηση πως ήδη βρίσκονται στο υψηλό σημείο για το 2021, καθώς επικράτησε ευφορία και υπήρξαν σημαντικές εισροές κεφαλαίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζεται η πίεση στον Γενικό Δείκτη, συμπόρευση με την Ευρώπη

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση -0,72%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό -0,63%, οριακά αρνητική η πορεία του τραπεζικού δείκτη που σημειώνει πτώση 0,03%. 
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέζεται σήμερα ο Γενικός Δείκτης, αναμονή αποφάσεων για το ρεύμα

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,60%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,33%, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,67% στις 1.282,69 μονάδες.