ΓΔ: 899.58 0.65% Τζίρος: 66.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Φεβρουάριος με κέρδη στο Χρηματιστήριο και «στοιχήματα» στην ανάκαμψη

Στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων στις μετοχές που θα ωφεληθούν από την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ποιες είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο τον Φεβρουάριο στο ΧΑ. Μήνας πυκνών εξελίξεων ο Μάρτιος.

Σημαντική «αφύπνιση» των μετοχών της πραγματικής οικονομίας καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο, αποτελώντας μια πρώτη ένδειξη ότι η αγορά αρχίζει πλέον και «παίζει» το στοίχημα της ανάκαμψης της οικονομίας και των κλάδων που ευνοούνται από τη βελτίωση του μακροοοικονομικού περιβάλλοντος, έστω και εν μέσω πολύ περιορισμένης ορατότητας.

Η μετακίνηση των επενδυτικών κεφαλαίων προς τις μετοχές της κυκλικής οικονομίας χαρακτήρισε την εικόνα των αγορών διεθνώς όλο τον περασμένο μήνα, κάτι που με τη σειρά του έφερε κινητικότητα και αύξηση συναλλαγών σε αυτή την κατηγορία μετοχών και στο Χ.Α.

Διεθνώς, κλάδοι όπως ενέργεια, υποδομές, κατασκευές, βιομηχανία, ακίνητα και – εσχάτως – αερομεταφορές, βρέθηκαν στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τον τραπεζικό κλάδο να μένει σε δεύτερο ρόλο. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που, σύμφωνα με τους αναλυτές, δείχνει ότι οι επενδυτές –παρ’ ότι εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμένη ορατότητα– αρχίζουν και ποντάρουν στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, που αργά ή γρήγορα θα έρθει.

Από αυτούς τους κλάδους ήταν, ως επί το πλείστον, και οι μετοχές που ξεχώρισαν στο ελληνικό χρηματιστήριο τον περασμένο μήνα. Αυτό, συνδυαστικά με κάποιες άλλες εξελίξεις, όπως ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, μερίσματα και επιχειρηματικού τύπου διεργασίες, έδωσαν ώθηση σε κορυφαία blue chips που με τη σειρά τους «τράβηξαν» το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 790 μονάδες.

Έτσι, ο Φεβρουάριος ήταν θετικός για το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με άνοδο 5,73%, ενώ ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 6,19%, ο Mid Cap κέρδισε 6,47% και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,64%. Από τους άλλους κλαδικούς δείκτες, οι πρώτες ύλες και τα ταξίδια κυριάρχησαν με +14,19% και 11,03% αντίστοιχα. Βεβαίως, οι απώλειες 7,36% που είχε ο Γ.Δ. τον Ιανουάριο δεν καλύφθηκαν, οπότε συνολικά το πρώτο δίμηνο του έτους ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,05%, με τις τράπεζες να έχουν πτώση 9,78%.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα η ελληνική αγορά αυτονομήθηκε θετικά έναντι των ξένων, κάτι που δε συνηθίζει. Αιτίες αυτής της διαφοροποίησης ήταν το focus των επενδυτών σε μερίσματα, αποτελέσματα και επιχειρηματικές εξελίξεις αλλά και το rebalancing λόγω του MSCI την Παρασκευή. Η ελληνική αγορά έτσι κι αλλιώς υστερεί συγκριτικά με τις αποδόσεις των διεθνών αγορών, τόσο το πρώτο δίμηνο του 2021, όσο και στην ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του 2020, οπότε τέτοιες μικρές αυτονομήσεις σε μια ρηχή και «εύκολη» στις διακυμάνσεις αγορά, δεν είναι κάτι παράδοξο.

Τα ανθεκτικά αποτελέσματα του ΟΤΕ και το υψηλό μέρισμα, το μέρισμα των ΕΛΠΕ παρά την πίεση των αποτελεσμάτων του 2020, οι ελπίδες για άνοιγμα του λιανεμπορίου, η τρίμηνη αναβολή του νέου τρόπου φορολόγησης ανά δελτίο των τυχερών παιχνιδιών, αλλά και οι μικρές ελπίδες για τον τουρισμό, έδωσαν ώθηση σε συγκεκριμένους τίτλους.

Οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν

  • Η μετοχή της Aegean Airlines έκλεισε στην κορυφή των κερδών στον Large Cap το Φεβρουάριο, έχοντας άνοδο 27,8%, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στην αφύπνιση της τελευταίας εβδομάδας, όπου κέρδισε 18,02%, με φόντο κάποιες πρώτες ελπίδες για την τουριστική σεζόν. Ο σχεδιασμός για το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς από τον Μάιο, ύστερα και από τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, έδωσε ισχυρή ώθηση διεθνώς σε όλες τις μετοχές του ταξιδιωτικού τομέα, δεδομένου ότι η βρετανική τουριστική αγορά είναι μια εκ των κορυφαίων παγκόσμια. H Aegean Airlines έκλεισε στα 5,24 ευρώ την Παρασκευή για πρώτη φορά από τις 4 Ιανουαρίου, ενώ έκανε και τους μεγαλύτερους όγκους του τελευταίου τριμήνου. Παρόμοια αφύπνιση – λιγότερο ή περισσότερο – είχαν διεθνές μετοχές όπως TUI, International Airlines Group (μητρική της British Airways), Iberia, Lufthansa κ.α. Ο τουριστικός κλάδος έχει βυθιστεί και χρηματιστηριακά, οπότε κάθε ελπίδα για κάτι καλύτερο, οδηγεί σε ξέσπασμα τις συγκεκριμένες μετοχές.
  • Η μετοχή της ΔΕΗ, «παίζοντας» το στοίχημα της επιστροφής σε βιώσιμη λειτουργία αλλά και της μετάβασης σε περισσότερο καθαρές μορφές ενέργειας, έκλεισε το Φεβρουάριο με άνοδο 26%. Παράλληλα, είναι και το κορυφαίο blue chip του πρώτου διμήνου του 2021, με κέρδη 19,8%, ενώ θυμίζουμε πως έφτασε και το 2020 στην κορυφή των κερδών με απόδοση 80%, ενώ από το χαμηλό των 1,55 ευρώ της 16ης Μαρτίου 2020, καταγράφει ιστορικό ράλι +474%.
  • Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα κατά 18,5% με τους επενδυτές να αρχίζουν να εστιάζουν στο μεγάλο ανεκτέλεστο του ομίλου αλλά και στην εν γένει κινητικότητα που επιδεικνύει σε πολλά επίπεδα
  • Η Viohalco ενισχύθηκε κατά 14,9%, με θυγατρικές του ομίλου να συνεχίζουν να κερδίζουν διεθνείς διαγωνισμούς για κομβικά έργα. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως η θυγατρική της Cenergy Holdings (ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Viohalco) Ελληνικά Καλώδια εισέρχεται για πρώτη φορά στη μεγάλη και πολύ δυναμική αγορά της Γαλλίας, εξασφαλίζοντας σύμβαση για παροχή καλωδίων υψηλής τάσης. Μολονότι δεν  ανακοινώθηκε ο προϋπολογισμός του έργου, παρέχει ένα «διαβατήριο» στον ελληνικό όμιλο ώστε να μπει στη μεγαλύτερη αγορά υπογείων καλωδίων Υψηλής Τάσης της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Cenergy Holdings ήταν η πρώτη σε απόδοση το Φεβρουάριο στον Mid Cap με +21,2%.
  • Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στο +10,1% το μήνα, με φόντο τις ελπίδες για άνοιγμα των καταστημάτων σε δύο – τρεις εβδομάδες, ενώ σημαντική ώθηση έδωσε η τετράμηνη αναβολή του τρόπου φορολόγησης ανά δελτίο παιχνιδιού, που πήγε για την 1η Ιουλίου, αντί της 1ης Μαρτίου που ήταν προγραμματισμένη.

Η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 9,3%, η Lamda Development +7,9%, Εθνική Τράπεζα +7,8%, Coca Cola HBC +7,4%, Fourlis +7,2%, OTE +6,2% και η Mytilineos +5,7% κ.ο.κ.

Κινητικότητα λόγω MSCI

Την περασμένη Παρασκευή καλή εικόνα είχαν ΟΤΕ (+2,41%), ΟΠΑΠ (+2,96%) και Jumbo (+4,18%). Πρόκεται για τις τρεις μετοχές που συμμετέχουν στον MSCI Greece Standard και, παρ’ ότι δεν υπήρξαν αλλαγές από την Ελλάδα, οι διαφοροποιήσεις στις σταθμίσεις σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα προκαλούν μετατοπίσεις χαρτοφυλακίων από επενδυτικά κεφάλαια που κινούνται με «μπούσουλα» τους δείκτες FTSE Roussel και MSCI.

Οι μετατοπίσεις κάποιων χαρτοφυλακίων λόγω MSCI ήταν και η αιτία που ο τζίρος στην τελευταία συνεδρίαση έφτασε στα 85,63 εκατ. ευρώ, που ήταν ο υψηλότερος του Φεβρουαρίου και ο 2ος υψηλότερος του 2021. Δεν είναι τυχαίο ότι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ δέσποσαν με τζίρο 16,91 εκατ. και 14,98 εκατ. ευρώ αντίστοιχα την Παρασκευή, κάνοντας συνολικά πάνω από το 35% των συνολικών συναλλαγών της συνεδρίασης.

Με πλούσια ατζέντα αλλά με αρνητική παράδοση ο Μάρτιος

Ο Μάρτιος, πάντως, βρίσκει σε ένα εν πολλοίς μεταβατικό στάδιο τα χρηματιστήρια, ενώ πρόκειται για τον μήνα που πέρυσι καταγράφηκαν ακραία φαινόμενα που είχαν να συμβούν δεκαετίες. Οι διεθνείς αγορές ήδη έχουν δείξει σημάδια κόπωσης καταγράφοντας απώλειες το τελευταίο δεκαήμερο, με αφορμή και την απότομη αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα, ενώ και η ελληνική αγορά έχει αρνητική στατιστική παράδοση το συγκεκριμένο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κρατάει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, τα τελευταία 22 χρόνια, ο μήνας κλείνει αρνητικά στα 15 εξ αυτών, με τη μέση μηνιαία απόδοση να είναι αρνητική κατά 2,55%. Πάντως, φέτος πρόκειται για έναν μήνα με πολύ συμπυκνωμένη ατζέντα, κάτι που ίσως προσδώσει νέο ενδιαφέρον στους επενδυτές, πάντα σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ίσως και άλλων πτυχών της οικονομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να εκκινήσουν διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε σημαντικό αριθμό εταιρειών (Aegean, Ελλάκτωρ, Τράπεζα Πειραιώς), ενώ δρομολογούνται και αρκετές εκδόσεις ομολόγων με κυρίαρχα αυτά των Motor Oil και ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Περνά το τεστ ρευστότητας το ΧΑ με νέα κεφάλαια από το εξωτερικό

Η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και του ομολόγου της Mytilineos με μεγάλη συμμετοχή ξένων χαρτοφυλακίων δίνουν πολύτιμα «καύσιμα» στην αγορά και φέρνουν πιο κοντά την επάνοδο στις 950 μονάδες.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μαζεύει δυνάμεις το Χρηματιστήριο για την επιστροφή στις 950 μονάδες

Πυκνή σε εταιρικές εξελίξεις η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα. Οι αναλυτές θεωρούν «θεμιτή» μια κάμψη ως τις 870 μονάδες, πριν επιχειρήσει ο Δείκτης την επιστροφή του στο υψηλό που κατέγραψε πριν την πανδημία.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το δυναμικό rebound του Χρηματιστηρίου και η δεκαετία της εξαΰλωσης

Με απόδοση 78,7% από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται δεύτερος μετά τον Nasdaq. Όμως, πολλοί διεθνείς δείκτες βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ ο ελληνικός πέρασε μια δεκαετία απαξίωσης.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Έφερε την άνοιξη ο Μάρτιος στο ΧΑ: Άλμα 9% και μεγάλες προσδοκίες

Νέοι υπολογισμοί για τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών ενόψει της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας. Διψήφια ποσοστά ανόδου συνολικά για 53 μετοχές. Οι αποδόσεις σε υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Στην επόμενη ημέρα ποντάρει το ΧΑ, ρεβάνς της πραγματικής οικονομίας

Κέρδη ακόμη και πάνω από 40% σε μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 7,5% μέσα στον Μάρτιο. Επενδύσεις με το βλέμμα στη μετά την πανδημία εποχή, ποιοι κλάδοι ευνοούνται.