Δεκάδες αυτόχθονες διαδηλωτές προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία σήμερα το πρωί, αποκλείοντας την είσοδο του χώρου όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP30. Η κινητοποίηση είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι αντιπρόσωποι να αναγκαστούν να εισέλθουν στο συγκρότημα από παράπλευρες εισόδους, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η ειρηνική διαμαρτυρία οδήγησε σε αυξημένα μέτρα ασφαλείας, προκαλώντας μεγάλες ουρές αντιπροσώπων που ανέμεναν να εισέλθουν στον χώρο. Το συγκρότημα έχει διαμορφωθεί στον χώρο ενός παλαιού αεροδρομίου στην πόλη Μπελέμ του Αμαζονίου.
Οι διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση της Βραζιλίας να διακόψει όλα τα κυβερνητικά προγράμματα στην περιοχή του Αμαζονίου, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης μετάλλων, της υλοτομίας, της εξόρυξης πετρελαίου και της κατασκευής νέων σιδηροδρομικών γραμμών για τη μεταφορά μεταλλευτικών και αγροτικών προϊόντων.
Στις 11 Νοεμβρίου, ομάδα ιθαγενών διαδηλωτών κατάφερε να εισέλθει στον χώρο της συνόδου COP30, όπου σημειώθηκαν εντάσεις με τους φρουρούς ασφαλείας. Οι διαδηλωτές υπεραμύνθηκαν της δράσης τους, δηλώνοντας πως στόχος τους ήταν να αναδείξουν την απόγνωσή τους στον αγώνα για την προστασία των δασών.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έχει τονίσει ότι οι κοινότητες των αυτοχθόνων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις φετινές διαπραγματεύσεις της COP30.