ΓΔ: 787.43 1.63% Τζίρος: 68.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέα ρεκόρ για τραπεζικές μετοχές και ομόλογα

Alpha Bank και Εθνική αναρριχήθηκαν σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων ενώ ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank. Σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Με νέα σημαντικά κέρδη για τις τράπεζες, και νέο ρεκόρ έτους, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι οι μετοχές του κλάδου, αλλά και γενικότερα η εγχώρια αγορά, βρίσκονται σε ισχυρό ανοδικό κύκλο.

Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε στις 670,77 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,38% ενώ τα κέρδη από τις αρχές του έτους ξεπερνούν το 100%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η άνοδος τροφοδοτείται από αγορές ξένων χαρτοφυλακίων ενώ αιφνιδιασμένοι από την ορμή της ανόδου εμφανίζονται εγχώριοι επενδυτές και χαρτοφυλάκια που προχώρησαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε ρευστοποιήσεις. Σημαντικά κέρδη αποκόμισε και και Γενικός Δείκτης ο οποίος έκλεισε στις 882,57 μονάδες (+0,78%).

Ημέρα ρεκόρ ήταν και στην αγορά ομολόγων με την «προαναγγελία» αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's, να οδηγεί σε περαιτέρω πτώση την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 1,155%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό, 1,19% χθες.

Με οδηγό τις τράπεζες

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς αποκόμισε τα μεγαλύτερα κέρδη (+2,09%) και ακολούθησαν η μετοχή της Alpha Bank με 1,65%, η Eurobank με +1,06% ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 1,03%. Όπως έγραψε το πρωί το Business Daily η ισχυρή άνοδος των τραπεζικών μετοχών κόντρα στην απουσία ορατότητας για τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου «Ηρακλής», δείχνει ότι η αγορά και οι επενδυτές έχουν μεγάλη βεβαιότητα για το πού πάει το πράγμα στις τράπεζες και ότι δεν θα έχουμε αρνητικές εκπλήξεις.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,79%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,44%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ(+3,59%),της Πειραιώς (+2,09%), της ΑΔΜΗΕ(+1,66%), της και της Μυτιληναίος (+1,55%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Cenergy(-0,60%), του ΟΠΑΠ (-0,51%) και της Lamda Development(-0,42%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας(+1,52%) και των Τραπεζών(+1,38%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας(-0,69%) και των Ταξιδιών(-0,34%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Εθνική με 9.540.267 κακ 5.446.533 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 16,397 εκατ. Και η Alpha Bank με 10,188 εκατ.

Ανοδικά κινήθηκαν 64 μετοχές, 32 πτωτικά και 39 παρέμειναν σταθερές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί το Χρηματιστήριο δεν ακολουθεί τα ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων

Στάσιμος φέτος ο Γ. Δείκτης με «βαρίδι» τις τράπεζες (-9%), παρά την εντυπωσιακή μείωση απόδοσης των ομολόγων κατά 36%. Τα blue chips δεν είναι πια φθηνά, ενώ οι επενδυτές περιμένουν δείγματα γραφής από τις τράπεζες.
ΑΓΟΡΕΣ

Κόβει την φόρα του Χρηματιστηρίου το «βαρίδι» των τραπεζικών μετοχών

Με οριακή άνοδο έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Τα καλά νέα για το ομόλογο της Alpha και το ιστορικό χαμηλό στα 5ετή ομόλογα «εξουδετερώθηκαν» από την επιφυλακτική έκθεση της Goldman Sachs για τις τράπεζες.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι αγορές προεξοφλούν αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Εν αναμονή της αξιολόγησης της Standrad & Poor's την ερχόμενη Παρασκευή οι επενδυτές δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους. «Πάρτι» στην αγορά ομολόγων, σημαντικά κέρδη στο Χρηματιστήριο. Ξεχωρίζουν οι τραπεζικές μετοχές.