ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ebury: Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της Fed, μικρές μεταβολές στις αγορές

Αναμένονται ανακοινώσεις για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ και για τον πληθωρισμό PCE (την Παρασκευή), ενώ σημαντική θα είναι και η έκθεση για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον Απρίλιο.

Tο δολάριο ΗΠΑ συνέχισε την περασμένη εβδομάδα την τάση που έχει υιοθετήσει, πέφτοντας σε χαμηλά επίπεδα έναντι κάθε νομίσματος της G10, εκτός από το δολάριο Αυστραλίας. Ωστόσο, οι κινήσεις εκεί ήταν μέτριες και το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης πραγματοποιήθηκε σε αναδυόμενες αγορές. Ήταν δύσκολο να διακρίνουμε εκεί μια τάση, καθώς το Βραζιλιάνικο Ρεάλ σημείωσε σημαντική άνοδο, όμως άλλα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής όπως το Πέσο της Χιλής και της Κολομβίας έπρεπε να αγωνιστούν σκληρά. Τη χειρότερη απόδοση είχε η τουρκική λίρα με πτώση πάνω από 4%, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αποστρέφονται την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του Ερντογάν. 

Αυτή η εβδομάδα θα επικεντρωθεί στην συνεδρίαση του Απριλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που θα γίνει την Τετάρτη, αν και οι αγορές δεν αναμένουν σημαντικές αλλαγές ούτε στην πολιτική ούτε στις ανακοινώσεις της Fed. Θα ανακοινωθούν επίσης η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ (την Πέμπτη) και ο πληθωρισμός PCE (την Παρασκευή), ενώ σημαντική θα είναι και η έκθεση για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον Απρίλιο, που θα κυκλοφορήσει επίσης την Παρασκευή. 

Στερλίνα

Η στερλίνα απορρόφησε σε μεγάλο βαθμό τα ισχυρά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας από το Ηνωμένο Βασίλειο, που επεφύλαξαν υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού και τιμών κατοικιών, καθώς και θετικές εκπλήξεις στις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου και στους δείκτες PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας Απριλίου. Το ράλι της στερλίνας έχει επιβραδυνθεί, προς το παρόν, λόγω ανησυχίας σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές για το Κοινοβούλιο της Σκωτίας και την πιθανότητα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Γενικά για τη στερλίνα θα είναι λίγες οι ειδήσεις αυτήν την εβδομάδα, και πιθανότατα η πορεία της στις αγορές θα επηρεαστεί από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την Τετάρτη.

Ευρώ

Ο θετικός τόνος στα οικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα από μια πολύ ισχυρή έκθεση δεικτών PMI για τον Απρίλιο κι από τη συνεχιζόμενη βελτίωση στα ποσοστά εμβολιασμού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε επίσης εκτός κούρσας του ευρώ, προσθέτοντας λίγα νέα στη συνάντηση του Απριλίου. Συνολικά, πιστεύουμε ότι το σερί πολύ θετικών οικονομικών εκπλήξεων που έχουμε δει στις ΗΠΑ θα βρει τώρα το αντίστοιχό της στην Ευρωζώνη, καθώς γίνεται προοδευτικά άρση των lockdown, ενώ η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών είναι ισχυρή, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών. Στη συνέχεια, πιστεύουμε ότι το ράλι του ευρώ θα έχει πορεία να διανύσει. 

Δολάριο ΗΠΑ

Η συνάντηση του FOMC την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να μην αποτελέσει γεγονός , καθώς δεν θα φέρει αλλαγές στις ρυθμίσεις της νομισματικής πολιτικής και θα έχει ελάχιστες ειδήσεις. Πολύ πιο ενδιαφέροντα θα πρέπει να είναι τα δυο  δεδομένα σχετικά με τον πληθωρισμό που θα εκδοθούν αυτήν την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη θα ανακοινωθεί ο αποπληθωριστής ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο και την Παρασκευή ο αποπληθωριστής προσωπικών καταναλωτικών δαπανών για τον Μάρτιο. Αναμένουμε ότι και για τα δύο επιφυλάσσεται η συνέχεια των θετικών εκπλήξεων και θα δώσουν ώθηση στις αποδόσεις του Δημοσίου. Ωστόσο, δεν είναι πολύ σαφές ποια θα είναι η άμεση αντίδραση του δολαρίου σε αυτό. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: ΕΚΤ και πληθωρισμός ΗΠΑ δίνουν τον τόνο στις αγορές συναλλάγματος

Οι traders περιμένουν τις κρίσιμες δύο εβδομάδες συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών. Πρώτη είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ερχόμενη Πέμπτη. Οι αγορές αναμένουν ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει περαιτέρω με τολμηρές κινήσεις.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Η νομισματική πολιτική δίνει, εκ νέου, τον τόνο στις διεθνείς αγορές

Στις συνεδριάσεις των ΕΚΤ και Τράπεζας της Αγγλίας στρέφεται η προσοχή αυτήν την εβδομάδα. Δεν αναμένεται μεταβολή πολιτικής από την ΕΚΤ, εν αναμονή αύξησης επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στον ρυθμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ οι διεθνείς αγορές

Η συνεδρίαση της Fed θα είναι το βασικό γεγονός της εβδομάδας, με την αγορά να αναμένει ότι η FOMC θα υποδείξει μια αύξηση τον Μάρτιο, και την πιθανότητα πρόωρου τερματισμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων.