ΓΔ: 890.36 -1.73% Τζίρος: 33.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:04:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ενέργεια και τεχνολογία οδήγησαν σε πτώση τους δείκτες της Wall Street

Υποχώρηση στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, καθώς έχασαν έδαφος Apple, Alphabet, Exxon Mobil και Chevron. Προβλέψεις για αύξηση 46% στα κέρδη των εταιρειών του S&P 500.

Σημάδια κόπωσης εμφάνισε η χρηματιστηριακή αγορά στις ΗΠΑ, μια ημέρα μετά το νέο ρεκόρ του S&P 500, καθώς μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, όπως η Apple και η Alphabet (Google) σημείωσαν πτώση, παρά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν, ενώ σημαντική πτώση σημείωσαν οι ενεργειακές μετοχές.

Ο Dow Jones έκλεισε, στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, με πτώση 0,53%, ο S&P 500 έχασε 0,72%, ενώ είχε τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από τον Νοέμβριο, και ο Nasdaq είχε τις σοβαρότερες απώλειες, 0,85%, ενώ συμπλήρωσε έξι μήνες συνεχούς ανόδου. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε στο 1,62%.

Στον Dow Jones άσκησαν πίεση οι μετοχές της ενέργειας, παρότι ανακοίνωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα, καθώς υπάρχει ανησυχία για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λόγω της έξαρσης της πανδημίας στην Ινδία. Η Exxon Mobil έχασε περισσότερο από 2%, και η Chevron πάνω από 3%.

Η Apple και η Alphabet υποχώρησαν περισσότερο από 1%, χάνοντας μερικά από τα κέρδη που είχαν σημειώσει μετά την ανακοίνωση πολύ καλών οικονομικών αποτελεσμάτων για το α' τρίμηνο. Η Amazon.com κέρδισε 0,4%, μετά την ανακοίνωση κερδοφορίας - ρεκόρ την Πέμπτη. Ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να κερδίζει ακόμη και περισσότερο από 2%.

Μεγάλη πτώση σημείωσε η Twitter, υποχωρώντας κατά 14%, μετά την πρόβλεψη της εταιρείας ότι θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των χρηστών της, καθώς θα υποχωρεί η πανδημία.

Γενικότερα, οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρότι οι εταιρείες δημοσιοποίησαν θετικά οικονομικά αποτελέσματα σε γενικές γραμμές, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την ανοδική δυναμική που οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν.

Η εκτίμηση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι και το επόμενο τρίμηνο θα είναι θετικό για την κερδοφορία των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης και ιδιαίτερα των τεχνολογικών, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το αν οι μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας θα καταφέρουν στη συνέχεια να διατηρήσουν την ίδια δυναμική αύξησης των κερδών τους, που καταγράφηκε εν μέσω της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι από τις 303 εταιρείες του S&P 500 που έχουν δημοσιεύσει ως τώρα αποτελέσματα, το 87,1% ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών και τα στοιχεία της Rerinitiv IBES δείχνουν ότι συνολικά οι εταιρείες του δείκτη θα επιτύχουν αύξηση κερδών 46,3% το α' τρίμηνο.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία, πάντως, είναι θετικά. Οι καταναλωτικές δαπάνες ανέκαμψαν τον Μάρτιο εν μέσω της αύξησης του εισοδήματος, καθώς τα νοικοκυριά έλαβαν επιπλέον χρήματα από το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης του Μπάιντεν. Οι καταναλωτικές δαπάνες έκαναν «άλμα» 4,2% τον περασμένο μήνα, έναντι αύξησης 4% που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ παράλληλα τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 21,1% τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο, χάρη στη μαζική κρατική βοήθεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ρυθμό 6,4%, ενώ οικονομολόγοι  ανέμεναν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 6,1%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τα αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα προκαλούν «βουτιά» 2,4% στη Wall Street

Καθοδική πορεία για την Wall Street με τον ενεργειακό και τεχνολογικό κλάδο να ασκούν ισχυρές πιέσεις, με το επενδυτικό κλίμα να παραμένει μουδιασμένο μετά τις ανακοινώσεις τριμήνων που δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες.
Wall Street, Metoxes, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

«Χωνεύει» τα ρεκόρ η Wall Street, πτωτική πορεία για τους δείκτες

Οι καταναλωτικές δαπάνες έκαναν «άλμα» 4,2% τον περασμένο μήνα. Ισχυρά κέρδη ανακοίνωσε η Amazon. Πτώση για την Apple μετά τις κατηγορίες από ΕΕ. H απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 1,67%.
ΑΓΟΡΕΣ

Βύθισε τα χρηματιστήρια η προειδοποίηση της Apple

Η Apple επανέφερε τους φόβους των επενδυτών για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις του νέου κοροναϊού βυθίζοντας τις διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση πως δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους του β' τριμήνου.