ΓΔ: 903.25 -0.08% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα «οδηγήσει» τις αγορές

Ένα ακόμη αποτύπωμα πληθωρισμού μετά την αύξηση του Μαρτίου θα αποτελούσε μια δυσάρεστη προσθήκη στην αδύναμη έκθεση για την απασχόληση.

Μια πολύ πιο αδύναμη από την αναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση έσπασε τη σειρά των θετικών οικονομικών εκπλήξεων από τις ΗΠΑ και προκάλεσε πτώση του δολαρίου έναντι σχεδόν κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.

Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν και τα commodities σημείωσαν άνοδο και πάλι συμπαρασύροντας προς τα επάνω τα νομίσματα που εξαρτώνται από αυτά. Στα G10, τα δολάρια Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Καναδά, μαζί με τη νορβηγική κορώνα, είχαν άνοδο 3% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Στις αναδυόμενες αγορές, το Ρεάλ Βραζιλίας, για το οποίο μιλάμε εδώ και καιρό, εκτινάχθηκε κατά περίπου 10%, καθώς το κύμα COVID στη χώρα αρχίζει να μετριάζεται. 

Αυτή την εβδομάδα, θα δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή στην έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο. Ένα ακόμη αποτύπωμα πληθωρισμού μετά την αύξηση του Μαρτίου θα αποτελούσε μια δυσάρεστη προσθήκη στην αδύναμη έκθεση για την απασχόληση που βγήκε την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ίσως ότι οι δυσχέρειες στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελούν εστίες ανησυχίας βραχυπρόθεσμα. Ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές, τα αποτελέσματα των εκλογών στη Σκωτία δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει σημαντικά τη στερλίνα, υποδεικνύοντας ίσως ότι η ανεξαρτησία δεν θεωρείται μεσοπρόθεσμος κίνδυνος για το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Στερλίνα

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να επιβραδύνει τον ρυθμό της αγοράς ομολόγων, αλλά αυτό το φαινομενικά hawkish μέτρο παρεμποδίστηκε από την απόφαση να παραμείνει αμετάβλητη τόσο η αναμενόμενη ημερομηνία λήξης των αγορών όσο και το συνολικό ποσό αγοράς. Τα αποτελέσματα των εκλογών της Σκωτίας έγιναν γνωστά στο τέλος του Σαββατοκύριακου και, με το άνοιγμα των αγορών της Ασίας, οι traders φάνηκαν να τα δέχονται θετικά. Ενώ θα υπάρξει σαφής πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας στα Σκωτσέζικα κοινοβούλια, οι αγορές φάνηκαν να ενθαρρύνονται από τις ενδείξεις ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε άμεση πίεση για νέο δημοψήφισμα. 

Ευρώ

Οι λίγες ειδήσεις που βγήκαν από την Ευρωζώνη ήταν γενικά θετικές. Το λιανεμπόριο στη Γερμανία εξέπληξε με την άνοδό του, υποδηλώνοντας ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει την ίδια πορεία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις έγινε άρση των lockdown. Επίσης, αν και δεν έχει δοθεί η ανάλογη έκταση στην είδηση, σημειώθηκε πρόοδος στο πολιτικό μέτωπο με την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το ευρώ αντέδρασε ως επί το πλείστον στην αδύναμη έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ και σημείωσε έντονη αύξηση την περασμένη εβδομάδα, τάση που πιστεύουμε ότι θα διατηρήσει μεσοπρόθεσμα. 

Δολάριο ΗΠΑ

Η πολύ αδύναμη έκθεση για την απασχόληση από τις ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με τη σειρά των θετικών ειδήσεων αλλού και ιδιαίτερα με τις  πιέσεις των τιμών που συνεχίζουν να εξελίσσονται μαζί με την τεταμένη κατάσταση στην αλυσίδα εφοδιασμού. Πιθανώς, τα γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και η απροθυμία των επιχειρήσεων να προσφέρουν τους υψηλότερους μισθούς που δικαιολογούνται από μια οικονομία που αναθερμαίνεται, συντελούν στο να επιβραδύνονται προσωρινά οι προσλήψεις. Εφόσον αυτό ισχύει, το θέμα θα λυθεί από μόνο του σε λίγους μήνες. Παραμένουμε πολύ θετικοί απέναντι στις οικονομικές εξελίξεις των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αλλά θα δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή στους δείκτες της αγοράς εργασίας τις επόμενες εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, η άποψή μας ότι έχει μειωθεί η ελάχιστη αντίσταση για το δολάριο ΗΠΑ, επικυρώθηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, Plithorismos, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Ανεργία στις ΗΠΑ και πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο επίκεντρο

Η έκθεση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναμένεται να δείξει ότι παραμένει σε υψηλά ρεκόρ, ειδικά ο δομικός δείκτης, σε πλήρη αντίθεση με τον ευσεβή πόθο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  ότι ο πληθωρισμός με κάποιο τρόπο θα υποχωρήσει από μόνος του.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου των ΗΠΑ η προσοχή των διεθνών αγορών

Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης στην αγορά εργασίας και επισφράγισε το σενάριο αύξησης των  75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια ακόμα δύσκολη εβδομάδα

Τόσο το ευρώ όσο και η στερλίνα, είδαν τα επίπεδα αναμενόμενης μεταβλητότητάς τους για τους 6 μήνες να εκτινάσσονται στα υψηλά 10 και 13 ετών αντίστοιχα. Η στερλίνα ανέκαμψε επίσης, μετά το χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου που είχε καταγράψει.