ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικό Χρηματιστήριο

Περιορίστηκαν οι απώλειες του Δείκτη, πίεση στις τράπεζες

«Μαζεύτηκαν» οι απώλειες του Γενικού Δείκτη λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, καθώς κέρδισε σημαντικό μέρος του χαμένου έδαφους ο τραπεζικός δείκτης. Η ασάφεια για το σχέδιο «Ηρακλής» ταλαιπωρεί τις τραπεζικές μετοχές.

Βελτιώθηκε η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς λίγο πριν τη λήξη των συναλλαγών, αλλά οι απώλειες του Γενικού Δείκτη παρέμειναν σοβαρές, σχεδόν 1,20%, και υποχωρούσε λίγο χαμηλότερα από τις 870 μονάδες, καθώς ο τραπεζικός δείκτης σημείωνε πτώση κατά 2,40%.

Μετά την ολοκλήρωση και των δημοπρασιών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 873,34 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,67% ενώ λίγο νωρίτερα είχε βρεθεί να υποχωρεί μέχρι τις 862 μονάδες (-1,9%). Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες1,26% ενώ είχε βρεθεί να υποχωρεί σε ποσοστό 3% Από τις επιμέρους μετοχές με απώλειες 0,91% έκλεισε η Alpha Bak, με -0,89% η Eurobank, με -1,75% η Πειραιώς και με -1,99% η Εθνική Τράπεζα.  

Όπως είχε γράψει νωρίτερα το Business Daily, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι καθυστερήσεις στο σχέδιο «Ηρακλής» και οι πολλές τεχνικές εκκρεμότητες και ασάφειες δημιουργούν νευρικότητα στους επενδυτές και προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό εμπόδιο που καθυστερεί την ολοκλήρωση και της μεγάλης συμφωνίας της Eurobank με την Pimco (Project Cairo), οφείλεται στην εποπτική απαίτηση η συναλλαγή να τεθεί υπό την ομπρέλα του κρατικού σχεδίου εγγυήσεων, σχέδιο όμως που δεν έχει ολοκληρωθεί. Ουσιαστικά, αναφέρουν τραπεζικές πηγές, θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου «Ηρακλής» και κατόπιν η συναλλαγή να «τρέξει» υπό τα νέα δεδομένα.

Το σχέδιο έχει μεν λάβει την έκκριση της DG Comp, αλλά ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει θέσει μια σειρά σοβαρών ενστάσεων με σημαντικότερο ότι δεν μπορούν να αξιολογηθούν ως μηδενικού κινδύνου τίτλοι που θα φέρουν την εγγύηση ενός κράτους με πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη του investment grade. Ωστόσο, αν αυτό δεν συμβεί ή έστω αν η στάθμιση του κινδύνου δεν είναι κοντά στο μηδέν τότε οι επιπτώσεις για τις τράπεζες και τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις θα είναι μεγάλες ανατρέποντας τα σχέδια των τραπεζών.

Επιπλέον, από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα τραπεζικά στελέχη εμφανίζονται προβληματισμένα υπογραμμίζοντας ότι η δομή του σχεδίου επιβαρύνει με σημαντικά κόστη τις τράπεζες απαιτώντας την «κατανάλωση» σημαντικών κεφαλαίων για την υλοποίηση των τιτλοποιήσεων.

Η διαβούλευση με τον SSM αλλά και η αποσαφήνιση μιας μεγάλης σειράς τεχνικών και εξαιρετικά πολύπλοκων ζητημάτων υποχρεώνει τη χρονική μετάθεση του σχεδίου για το τέλος Νοεμβρίου έναντι τέλος Οκτωβρίου, που ήταν ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης. 

Με τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκονται σε υψηλά έτους, και πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις ενσωματώνουν τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πολλοί προχωρούν σε ρευστοποιήσεις οι οποίες οδηγούν σε μεγάλες απώλειες της μετοχές των τραπεζών δεδομένου μάλιστα του περιορισμένου «βάθους» της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Σημειώνεται ότι η σημαντική πτώση σημειώνεται παρά τον ενθουσιασμό που επικρατεί στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με την Wall Street να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα μικρή υποχώρηση στο ΧΑ, έκλεισε με κέρδη 12,3% ο Μάιος

Οι ρευστοποιήσεις κερδών στις τράπεζες κράτησαν τον Γενικό Δείκτη σε πτωτική πορεία (-0,52%) ενώ πρόσφεραν στήριξη ισχυρά χαρτιά όπως Motor Oil, Mytilineos και ΟΤΕ. Στα ύψη των 318 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές λόγω MSCI.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης, συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις κερδών

Μόλις τρεις μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με θετικό πρόσημο, ενώ η κατοχύρωση από τους επενδυτές, με αιχμή να παραμένει ο τραπεζικός τομέας, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί σταθερά άνω του 1%.