ΓΔ: 896.13 0.36% Τζίρος: 31.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:20:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υπό πίεση οι τράπεζες λόγω... θολούρας για τον «Ηρακλή»

Απώλειες 2,81% σημειώνει ο δείκτης των τραπεζών με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας για το σχέδιο «Ηρακλής». Ο «Ηρακλής» καθυστερεί το deal Eurobank - Pimco.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι καθυστερήσεις στο σχέδιο «Ηρακλής» και οι πολλές τεχνικές εκκρεμότητες και ασάφειες δημιουργούν νευρικότητα στους επενδυτές και προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό εμπόδιο που καθυστερεί την ολοκλήρωση και της μεγάλης συμφωνίας της Eurobank με την Pimco (Project Cairo), οφείλεται στην εποπτική απαίτηση η συναλλαγή να τεθεί υπό την ομπρέλα του κρατικού σχεδίου εγγυήσεων, σχέδιο όμως που δεν έχει ολοκληρωθεί. Ουσιαστικά, αναφέρουν τραπεζικές πηγές, θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου «Ηρακλής» και κατόπιν η συναλλαγή να «τρέξει» υπό τα νέα δεδομένα.

Όπως έχει γράψει το Business Daily, το σχέδιο έχει μεν λάβει την έκκριση της DG Comp, αλλά ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει θέσει μια σειρά σοβαρών ενστάσεων με σημαντικότερο ότι δεν μπορούν να αξιολογηθούν ως μηδενικού κινδύνου τίτλοι που θα φέρουν την εγγύηση ενός κράτους με πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη του investment grade. Ωστόσο, αν αυτό δεν συμβεί ή έστω αν η στάθμιση του κινδύνου δεν είναι κοντά στο μηδέν τότε οι επιπτώσεις για τις τράπεζες και τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις θα είναι μεγάλες ανατρέποντας τα σχέδια των τραπεζών.

Επιπλέον, από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα τραπεζικά στελέχη εμφανίζονται προβληματισμένα υπογραμμίζοντας ότι η δομή του σχεδίου επιβαρύνει με σημαντικά κόστη τις τράπεζες απαιτώντας την «κατανάλωση» σημαντικών κεφαλαίων για την υλοποίηση των τιτλοποιήσεων.

Η διαβούλευση με τον SSM αλλά και η αποσασήνιση μιας μεγάλης σειράς τεχνικών και εξαιρετικά πολύπλοκων ζητημάτων υποχρεώνει τη χρονική μετάθεση του σχεδίου για το τέλος Νοεμβρίου έναντι τέλος Οκτωβρίου, που ήταν ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης. 

Με τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκονται σε υψηλά έτους, και πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις ενσωματώνουν τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πολλοί προχωρούν σε ρευστοποιήσεις οι οποίες οδηγούν σε μεγάλες απώλειες της μετοχές των τραπεζών δεδομένου μάλιστα του περιορισμένου «βάθους» της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Σημειώνεται ότι η σημαντική πτώση σημειώνεται παρά τον ενθουσιασμό που επικρατεί στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με την Wall Street να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών.

Αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,35% με τον δείκτη των τραπεζών να υποχωρεί σε ποσοστό 2,8%. Απώλειες 3,3 σημειώνει η μετοχή της Alpha Bank, κατά -2,9% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, -2,3% η Eurobank ενώ απώλειες 2,7% σημειώνει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η πρεμιέρα της Πειραιώς στο ΧΑ: Η «βουτιά», τα 135 εκατ. και η συνέχεια

Πώς «σκούπισαν» 17 εκατ. μετοχές από το limit down μέσα σε 20 λεπτά. Οι χιλιάδες εντολές αγοράς - καρμπόν 757 τεμαχίων πιθανότατα από private bank για λογαριασμό πελατών της. Τι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank: Αναβαθμίζουν τις προβλέψεις η Bank of America και η KBW

Η BofA αυξάνει στο 1 ευρώ την τιμή στόχο, αναβαθμίζει κατά μέσο όρο 12% τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και διατηρεί τη σύσταση «αγορά». Η KBW ανεβάζει σημαντικά την τιμή στόχο και κατατάσσει την Eurobank ως κορυφαία επιλογή.
ΑΓΟΡΕΣ

Το απροσδόκητο άλμα 30% για τις τράπεζες «έκαψε» τους short

Εσπευσμένα κλείνουν θέσεις και σήμερα όσοι είχαν «ποντάρει» στη συνέχιση της πίεσης στις τραπεζικές μετοχές συμβάλλοντας στην εκρηκτική τους άνοδο, που φέρνει το Γενικό Δείκτη 3% υψηλότερα. Με κέρδη +3,91% ο Γενικός Δείκτης.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί το Χρηματιστήριο δεν ακολουθεί τα ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων

Στάσιμος φέτος ο Γ. Δείκτης με «βαρίδι» τις τράπεζες (-9%), παρά την εντυπωσιακή μείωση απόδοσης των ομολόγων κατά 36%. Τα blue chips δεν είναι πια φθηνά, ενώ οι επενδυτές περιμένουν δείγματα γραφής από τις τράπεζες.