ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Άνοδος - ευχάριστη έκπληξη, ανορθολογισμός στην ΕΚΤΕΡ και οι εκτιμήσεις Μεγάλου

Η κίνηση του ΧΑ κόντρα στις ευρωπαϊκές αγορές, το γύρισμα των τραπεζών, το ρεκόρ Eurobank, οι εκτιμήσεις του Χρ. Μεγάλου για τη μετοχή της Πειραιώς, οι χωρίς πολλή λογική κινήσεις της ΕΚΤΕΡ και η πίεση στην Intralot.

Αιφνιδίασε ευχάριστα χθες το ΧΑ παρά τις ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 1.440,91 μονάδες σημειώνοντας απώλειες -1,20%, όμως έκλεισε στις 1.458,84 μονάδες με οριακά κέρδη 0,03%, με τη μετοχή της Eurobank σε ρόλο ατμομηχανής.

Εκ των υστέρων, η ανθεκτικότητα του ΧΑ φαίνεται απολύτως δικαιολογημένη: σε αντίθεση με τη Γαλλία, τη Γερμανία ή το Βέλγιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέστη μεν ήττα ωστόσο ήττα υπέστησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Τουτέστιν το αποτέλεσμα δεν δημιούργησε δυναμική αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. Αντίθετα, παρά την γκρίνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος και δεν υπάρχει ούτε υποψία πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα. Όχι ότι τα πράγματα θα είναι περίπατος -η φθορά της ΝΔ αναπόδραστα δημιουργεί περιορισμούς στην άσκηση πολιτικής- αλλά η σταθερή πορεία της χώρας δεν κινδυνεύει. 

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη, 10/6/2024

-- Τράπεζες: Εντυπωσιακό το γύρισμα χθες του τραπεζικού δείκτη, καθώς περίπου μια ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,11% όταν κατήλθε στις 1.268,70 μονάδες, εντούτοις όχι μόνο μάζεψε τις απώλειες αλλά έκλεισε με άνοδο 1,22% στις 1.311,85 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 1.312,25 μονάδες (+1,25%). Ο κλάδος είχε ημερήσια διακύμανση 43,55 μονάδων ή ποσοστό 3,36%.

-- Τρ. Πειραιώς: Στο περιθώριο εκδήλωσης της τράπεζας χθες, ο CEO της Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου, σε ερώτηση για την απόσταση στην αποτίμηση της τράπεζας από αυτή της Εθνικής και της Eurobank δεν θέλησε να κάνει επισήμως σχόλιο. Μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο εκτίμησε ότι με βάση το που βρίσκεται σήμερα η τράπεζα και τις οικονομικές επιδόσεις της θα δικαιολογούνταν η μετοχή να διαπραγματεύεται σε ένα P/BV στο 1 έναντι 0,75 που διαπραγματεύεται σήμερα. Τα νούμερά μας το δικαιολογούν αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε περαιτέρω, σημείωσε. Υπογράμμισε τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει και που γίνεται για την ενημέρωση της επενδυτικής κοινότητας, ενώ υπογράμμισε τη διαφάνεια στην παρουσίαση οικονομικών στοιχείων. Σημείωσε επίσης την ταχύτητα δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων κάθε τρίμηνο σε χρόνους αντίστοιχους άλλων μεγάλων ξένων τραπεζών. «Να μην ξεχνάμε που βρισκόταν η Πειραιώς πριν από μερικά χρόνια», σημείωσε. 

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, 6 Δεκεμβρίου 2023 - 10 Ιουνίου 2024

-- Eurobank: Νέα υψηλά οκτώμισι και πλέον ετών τα 2,1640 ευρώ, επίπεδα στα οποία είχε να βρεθεί από το Νοέμβριο του 2015. Εντυπωσιακή και χθες, καθώς στο ξεκίνημα έφτασε να υποχωρεί έως 2,33%, όμως σταδιακά ανέκτησε δυνάμεις, κλείνοντας με άνοδο 3% πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, έχοντας συνολική διακύμανση 5,38%. Σταθερά πάνω από τα 8 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, ενώ καταγράφει άνοδο 7,55% τον Ιούνιο, μακράν τα περισσότερα κέρδη σε όλο τον FTSE 25. Στο +34,41% φέτος.

Η πορεία της μετοχής της Eurobank, 6 Δεκεμβρίου 2023 - 10 Ιουνίου 2024

-- ΕΚΤΕΡ: Τον ανορθολογισμό της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και την κάπως επιφανειακή συμπεριφορά μερίδας επενδυτών αποτυπώνει ανάγλυφα το διάγραμμα της μετοχής της ΕΚΤΕΡ.  Η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2023 πυροδοτώντας μια έντονα ανοδική πορεία της μετοχής. Το ράλι κορυφώθηκε στις 25 Απριλίου και ακολούθησε μια κατρακύλα, χωρίς καμία απολύτως εταιρική εξέλιξη, διάρκειας περίπου 25 συνεδριάσεων που οδήγησαν κάτω από τα 4 ευρώ τη μετοχή, χάνοντας τα κέρδη. Και ξαφνικά το χαρτί απογειώθηκε και μετά το +8,40% της Παρασκευής, χθες έκανε νέο ράλι σε ποσοστό +7,75% που έφερε τον τίτλο στα 4,59 ευρώ, που, σε κλείσιμο, είναι νέα υψηλά 23 ετών, καθώς υψηλότερα είχε να βρεθεί από τις 19 Μαρτίου 2001 όταν είχε κλείσει τότε στα 4,66 ευρώ. Τι προκάλεσε το ράλι; Η ανακοίνωση για split της μετοχής... Συμπερασματικά τα αποτελέσματα δεν έπεισαν όσο η προσδοκία ότι το σπάσιμο της μετοχής και η μείωση της τιμής θα... γεννήσει νέες αξίες.  

Η πορεία της μετοχής της ΕΚΤΕΡ,, 6 Δεκεμβρίου 2023 - 10 Ιουνίου 2024

-- Intralot: Υπό πίεση η μετοχή (-1,55%) δεν κατάφερε να ανακάμψει ακολουθώντας την αγορά. Το κλίμα βάρυναν και οι αναφορές για την απώλεια συμβολαίου στο Οχάιο των ΗΠΑ. 

Η πορεία της μετοχής της Intralot, 6 Δεκεμβρίου 2023 - 10 Ιουνίου 2024

-- Τεχνική Ολυμπιακή: Νέα χαμηλά 7μήνου, καθώς στα 2,55 ευρώ (-1,54%) είχε να κλείσει από τις 5 Δεκεμβρίου 2023. Με απώλειες 5,20% φέτος ο τίτλος. 

-- Mid Cap Ι: Παραμένει η ανασφάλεια σε όλο το μικρομεσαίο χώρο, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει στις τάξεις των επενδυτών από την εφαρμογή του νέου κανονισμού του Χ.Α. και πως αυτό ενδέχεται να υποβιβάσει μετοχές. Παρά τα θετικά πρόσημα σε Γ.Δ., FTSE 25 και τραπεζικό, οι μετοχές που υποχώρησαν στο σύνολο της αγοράς ήταν περισσότερες όσων ενισχύθηκαν με το συσχετισμό στις 71 και 52 αντίστοιχα.

-- Mid Cap ΙΙ: Ο Mid Cap για ακόμη μια φορά ήταν ο μόνος δείκτης που κινήθηκε μόνιμα σε αρνητική τροχιά, έχοντας χαμηλό ημέρας στο -1,09%, ενώ έκλεισε με πτώση 0,20% στις 2.321,88 μονάδες. Τρίτη σερί πτωτική συνεδρίαση, ενώ τα 2,89 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν χθες, δεν είναι μόνο ο μικρότερος φετινός τζίρος στο μεσαίο χώρο, αλλά ο μικρότερος από τις 13 Νοεμβρίου 2023, όταν είχε διακινήσει 2,86 εκατ. ευρώ. Τότε όμως, οι τιμές ήταν πιο κάτω…


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Το σοκ του 28%, τα συν και πλην για το ΧΑ και κάτι ψήνεται στην Εθνική

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στις αγορές, οι προσδοκίες για Εθνική - Eurobank, ο Γ. Κοντόπουλος αγοράζει ΕΧΑΕ, η αντίδραση της ΜΠΕΛΑ και το άλμα της ΕΚΤΕΡ.
MARKET MAKER

Οι αλλαγές στον «μικρό» MSCI, η δύναμη της ΕΤΕ, η διόρθωση της Τιτάν και ο ΟΤΕ

Optima και Αεροδρόμιο εισέρχονται στον MSCI μικρής κεφαλαιοποίησης, η Εθνική ξεχώρισε και πάλι με άνοδο, η Τιτάν διορθώνει μετά το ράλι και γιατί τα αποτελέσματα του ΟΤΕ δεν έδωσαν ώθηση στη μετοχή.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Το τραπεζικό ράλι, η Eurobank πάνω από 7 δισ., η Σαράντης και η Attica Συμμετοχών

Τα κέρδη 8,75% του τραπεζικού δείκτη σε πέντε συνεδριάσεις, η υπεροχή της Eurobank, το υψηλό 52 εβδομάδων της Alpha, η Σαράντης πάνω από τα 9 ευρώ, η αφύπνιση της Attica Συμμετοχών και η Dimand σε ιστορικό χαμηλό.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Οι ξένοι πωλητές ήταν... Έλληνες, προσγείωση προσδοκιών και το στοίχημα Μακρόν

Οι τριγμοί στην Ευρώπη, οι ρευστοποιήσεις στην Αθήνα, μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στα στοιχεία του ΧΑ, ο καλπασμός Cenergy - Optima, τα μετρητά της Ελλάκτωρ, η δύναμη της Eurobank και η αδυναμία της Dimand.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η Πειραιώς επιστρέφει, το «στοίχημα» της Mytilineos και η εξόρμηση της ΕΧΑΕ

Το +2,49% της Πειραιώς δημιουργεί προσδοκίες, η Mytilineos θέλει να γίνει European Large Cap, η Alpha ανακτά χαμένο έδαφος, η ΕΧΑΕ σε νέα διεθνή εξόρμηση για τις μετοχές Mid Cap και ο ισχυρός ισολογισμός της ΓΕΚ Τέρνα.
MARKET MAKER

Η συσσώρευση της Τρ. Πειραιώς, οι νέες σταθμίσεις της ΜΥΤΙΛ και οι 1.500 μον.

Οι προσδοκίες από την αναθεώρηση της Fitch, πόσο ανεβαίνει η στάθμιση της Mytilineos στον FTSE All World, οι εντολές αγοράς στην Alpha, η σταθεροποίηση της ΤΕΝΕΡΓ, η πορεία της Τιτάν προς τον MSCI και η Intracom εκτός φόρμας.